"Stopili smo na pravo pot, vendar je socialna in kulturna razdalja med nami in večinskim prebivalstvom še vedno prevelika. Zato je treba to razdaljo zapolniti tudi s socializacijskimi programi, šolo in vzgojo," pravi Darko Rudaš. Foto: MMC RTV SLO

Vlada s sprejetjem programa za obdobje do leta 2015 kaže, da se je "resno, čeprav z zamudo, lotila reševanja romske problematike", pravi predsednik Foruma romskih svetnikov Slovenije Rudaš. "Do zdaj je bil pristop k reševanju romske problematike napačen, saj so hoteli spremeniti okolje, ne pa človeka. Če pa naj se položaj romske skupnosti res izboljša, se mora spremeniti človek," opozarja.

Romi se morajo po njegovih besedah socializirati že v najzgodnejših letih otroštva, da bodo pozneje lahko razumeli norme družbenega sistema in jih dojeli kot pravila. Treba je začeti že s predšolsko vzgojo, nato se morajo izobraziti in zaposliti. "Romi se morajo spremeniti v takšni smeri, da se bodo čutili tudi kot pripadniki širše skupnosti - ne le kot uživalci pravic, temveč tudi kot izvajalci obveznosti in dolžnosti, ki mu jih nalaga družbeni sistem," je dejal Rudaš.

Integracijski procesi niso dovolj
Najprej bi se moralo po njegovem mnenju sicer oblikovati pozitivno jedro romske skupnosti, ki bi tako na trgu delovne sile kot pri javnih ustanovah pokazalo, da so tudi Romi lahko koristen del družbe. Dodaja, da samo z integracijskimi procesi ne bo šlo. "Roma moraš najprej pripraviti do tega, da tvojo pomoč sprejme prostovoljno. Rom po svoji specifiki takoj, ko začuti, da se mu nekaj vsiljuje, dobi odpor in je nadaljnje zbliževanje zelo težavno," pojasnjuje.

Rudaš tudi pričakuje, da bo vladni program združil tako državno raven kot lokalne skupnosti in nevladne organizacije, zlasti pa romsko skupnost. "Če nam vseh sektorjev ne bo uspelo združiti, ukrepi ne bodo dosegli načrtovanega cilja," meni.

Ukrepi sprejeti za naslednjih pet let
Pomemben je torej prvi stik in pristop do reševanja problematike romskega prebivalstva. Kako se tega lotiti, je vlada določila in v četrtek tudi sprejela v obliki dolgo pričakovanega nacionalnega programa ukrepov za Rome za obdobje 2010-2015. Med njegovimi glavnimi cilji so izboljšanje bivalnih razmer in urejanje romskih naselij, izboljšanje izobrazbene strukture Romov, povečanje njihove zaposlenosti in izboljšanje njihovega zdravstvenega varstva.