Romšek bo osebno preveril na katerih policijskih postajah komandirji določajo število mandatnih kazni, ki morajo biti izrečene. Foto: RTV SLO
Romšek bo osebno preveril na katerih policijskih postajah komandirji določajo število mandatnih kazni, ki morajo biti izrečene. Foto: RTV SLO

Stojim za vsakim ravnanjem slovenskega policista, ki deluje zakonito.

Jože Romšek
Branko Prah
Branko Prah je potrdil, da obstajajo normiranja dela in nesmiselni delovni nalogi. Foto: RTV SLO

Kot je pojasnil v oddaji Tarča, policistom poveljuje vodja policijske enote, če pa se zgodi kaj nepredvidenega, poveljevanje prevzame pripadnik določene policijske uprave. Kor je pojasnil Romšek, je pretekli teden v Ambrusu poveljeval pripadnik posebne policijske enote. Nekdanji direktor urada kriminalistične policije Dušan Mohorko je navedbe Romška zavrnil, češ, da običajno ob takih dogodkih poveljuje nekdo iz generalne policijske uprave.

Odškodninska odgovornost zmanjšuje učinkovitost
Gostje oddaje so govorili tudi o odškodninski odgovornosti policistov. V prispevku je bil prikazan policist, ki odškodninsko odgovarja in trdi, da si ne predstavlja, kako bo plačal dodeljeno odškodnino, njegovo delo pa je manj učinkovito, saj si včasih ne upa več ustezno ukrepati, ker ga je strah novih odškodninskih zahtevkov.

Predsednik policijskega sindikata Branko Prah je pojasnil, da se v resnici dogaja, da ta pojav opažajo že dalj časa, ter da ob odškodninski odgovornosti niso ogroženi le policisti, temveč tudi njihove družne, kar vpliva tudi na nadaljnjo uporabo sile policistov.

Generalni direktor policije je poudaril, da stoji za ravnanjem vsakega policista, ob tem je ponudil tudi svoj elektronski naslov za vse policiste, ki jim glede odškodninske odgovornosti lahko pomaga. Dodal je, da si želi izvedeti za tiste, ki imajo tovrstne težave.

Dušan Mohorko je poudaril, da je policist odškodninsko odgovoren le za hudo malomarnost, ne pa tudi za "običajno" malomarnost. Romšek se je ob tem zavezal, da bo poskrbel za boljše odvetnike in ponudil oporo policistom. Prah dodal, da se največkrat zgodi, da so policistom ponujeni odvetniki iz njihovih vrst, tisti, ki bi jih posamezniki želeli pa ne.

Natančni delovni nalogi za policiste
V oddaji je bil predstavljen tudi eden od delovnih nalogov, ki jih komandirji policijskih postaj pišejo svojim policistom. V njem je bil natančno določen čas za posamezno opravilo policistom, seznam pa je vseboval celo navodila, kdaj naj policista preverita ali so okna zaprta in vklopita alarmno napravo.

Romšek je pojasnil, da gre za ustaljen sistem. Ob tem je priznal, da bi ga imel sam sicer možnost ukiniti, in da je delovni nalog povsem neprimeren. Glede normiranja dela pa je dejal, da bo osebno preveril na katerih policijskih postajah komandirji določajo, koliko mandatnih kazni mora biti izrečenih in ali komandirji nagrajujejo tiste, ki so jih v enem mesecu izrekli največ.

Predsednki policijskega sindikata je obstoj delovnih nalogov in normiranja potrdil. Priznal je, da bi se sistem podrl, če bi prišlo do nenapovedanega dogodka. Vse je odvisno od minute in policist deluje kot robot, je še dodal.

Stojim za vsakim ravnanjem slovenskega policista, ki deluje zakonito.

Jože Romšek