Bo vlada upoštevala predlog in razširila kroga zavezancev za plačilo RTV-prispevka. Foto: BoBo
Bo vlada upoštevala predlog in razširila kroga zavezancev za plačilo RTV-prispevka. Foto: BoBo

Enomesečna javna razprava o osnutku novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) se je v četrtek iztekla. Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS, izvršni odbor sindikata novinarjev in gibanje za neodvisno RTVS ob tem izpostavljajo, da javna RTV dolgoročno ne deluje le v pogojih ekstremnih sprememb cen ali socialnega položaja prebivalstva.

Pri oceni utemeljenih ekonomskih razlogov za spreminjanje višine RTV-prispevka bi vlada zato morala nujno upoštevati kumulativne učinke sprememb tako cen, ki vplivajo na stroške delovanja javnega zavoda, kot prihodkov državljanov, ki plačujejo ta prispevek, so prepričani.
Zavezanci tudi uporabniki tablic, pametnih telefonov ...
V košarico cen, ki se uporabljajo za izračun RTV-prispevka, bi morali po njihovih navedbah vključiti tudi tiste cene, kot so cena električne energije, goriva ter komunalnih storitev. Prav tako bi morali upoštevati, če se zaradi utemeljenih razlogov bistveno razširi obseg programov in storitev, ki jih ponuja javni zavod, menijo. Obenem pa bi morali razširiti osnovo za zavezance plačila RTV-prispevka tudi na tiste, ki imajo vsaj enega od možnih sprejemnikov, med katere se vštevajo tudi pametni telefon, računalnik ali tablico.

Ministrstvo za kulturo je osnutek novele poslalo v javno razpravo 26. avgusta, poglaviten namen besedila pa je vnovična določitev višine RTV-prispevka v zakonu o RTVS-ju. Višino prispevka določajo pri 12,95 evra (danes znaša 12,75 evra), bo pa lahko vlada spremenila višino prispevka za največ 10 odstotkov, če bodo za to obstajali utemeljeni ekonomski razlogi.