Kupnina iz prodaje delnic Eutelsata se šteje za razvojna sredstva RTV Slovenija. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Kupnina iz prodaje delnic Eutelsata se šteje za razvojna sredstva RTV Slovenija. Foto: MMC/Miloš Ojdanić


Nadzorni svet RTV SLO pred tednom dni ni soglašal s tem, da se vsi projekti v letu 2014 financirajo iz razvojnih sredstev od prodaje delnic Eutelsata. Člani se niso strinjali, da se projekta koprskega regionalnega centra TV Poper - vrnitev izbrisanih in Čezmejna televizija ter projekt madžarskega dela RTV Lendava financirajo iz razvojnih sredstev.

Ob prvi obravnavi za manjšinska projekta nadzorniki niso imeli obrazložitev, je pojasnil predsednik NS-ja Miha Klun. Vodstvo RTV SLO je za tokratno sejo priskrbelo kompetentne sogovornike, ki so predstavili oba projekta, zato so nadzorniki tudi podprli financiranje. Za projekt koprskega regionalnega centra Čezmejna televizija so odobrili 120.000 evrov razvojnih sredstev, za projekt madžarskega dela RTV Lendava pa 54.000 evrov.

TV Poper ne ustreza merilom
O financiranju projekta TV Poper - vrnitev izbrisanih niso ponovno odločali, saj projekt ne ustreza merilom, je pojasnil prvi nadzornik. Poleg tega so nadzorniki v sredo obravnavali še kadrovski del projekta Mediateke, tehnični del projekta so namreč potrdili že pred časom. Za projekt so iz razvojnih sredstev namenili 340.000 evrov.

Programski svet RTV SLO je 25. novembra obravnaval spremembe in dopolnitve meril za izrabo sredstev, prejetih iz kupnine za delnice Eutelsat in drugih prihodkov iz tega naslova, ter predlog razvojnih projektov v letu 2014. Pri odločanju o razvojnih projektih so svetniki z večino soglašali, ob tem pa poudarjali, da bi se nekateri morali izvajati z rednimi sredstvi.

Seja nadzornega sveta RTVS je potekala 27. novembra. Generalni direktor RTVS Marko Filli jo je protestno zapustil zaradi "neargumentirane in arbitrarne odločitve nekaterih nadzornikov, da ne podprejo predlaganih razvojnih projektov za manjšinske projekte".

Poglobljena razprava o dogodkih na seji
Predsednik nadzornikov Klun pa je danes zapisal v izjavi za javnost, da je nadzorni svet na seji v sredo opravil tudi poglobljeno razpravo o dogodkih med in po zadnji seji nadzornega sveta, ki so vodili do prvotne zavrnitve navedenih projektov: "V razpravi je nadzorni svet obravnaval medijske zapise, predvsem tiste, ki so se pojavili takoj po seji, govora je bilo tudi o reakciji vodstva na odločitve v zvezi z zavrnitvijo financiranja predlaganega projekta izven manjšinskih projektov in odločitev nadzornega sveta nasploh."

Ob tem je dodal, da je primarna naloga nadzornega sveta nadzor nad delom vodstva in celotnega javnega zavoda, pri čemer ga morajo po njegovih besedah voditi izključno strokovni argumenti, kar je skladno z zakonskimi pooblastili. Pojasnil je, da zato ne podpira negativnih vrednostnih zapisov o javnem zavodu in vodstvu, sploh če se z njimi ustvarja vtis, da je to vzorec ravnanja in razmišljanja nadzornega sveta.

Klun je dodal še, da je na minuli seji nadzornega sveta v zvezi z dogodki glede financiranja iz razvojnih sredstev eden od članov nadzornega sveta izpostavil vprašanje nezaupnice predsedniku nadzornega sveta, vendar predloga niso izglasovali.