Rupel je prepričan, da je pri Erjavčevem dejanju šlo za
Rupel je prepričan, da je pri Erjavčevem dejanju šlo za "kazenski ukrep". Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Dimitrij Rupel je poudaril, da je Erjavec pod Janševo vlado njegovo imenovanje potrdil kljub izpolnjevanju pogojev za upokojitev, pozneje (pod vlado Bratuškove) pa je Erjavca začelo to motiti
Alenka Bratušek, Karl Erjavec
Rupel je prepričan, da je Erjavec z menjavo na premierskem položaju menjal tudi mnenje. Foto: BoBo
Rupel od države zahteva 20.000 evrov

Na prvem naroku postopka so uvodoma ugotovili, da poravnava s toženo stranko - zunanjim ministrstvom oz. Republiko Slovenijo - ni mogoča. Zatem pa je Ruplov odvetnik Franci Matoz nekoliko popravil tožbeni zahtevek, zaradi česar je državno pravobranilstvo zahtevalo posvet s svojo "stranko". Sodnik je nato odločil, da se bo zadeva nadaljevala 19. junija, ko naj bi zaslišali tako Rupla kot druge priče, med drugim tudi zunanjega ministra Karla Erjavca.

Erjavec Rupla poslal v pokoj
Rupel toži za odškodnino za izgubljeni dohodek zaradi prenehanja delovnega razmerja na zunanjem ministrstvu konec lanskega julija, ker da je izpolnil pogoje za upokojitev. Kot je tedaj utemeljil zunanji minister Erjavec, je Rupel izpolnil oba pogoja za upokojitev - tako delovno dobo kot 65 let starosti, zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) pa da v takem primeru določa obvezno upokojitev oz. prenehanje delovnega razmerja zaposlenim v državnih organih oz. javnem sektorju. Pogodba mu je tako potekla 31. julija lani.

Rupel: Mogoč je bil dogovor
Rupel je sicer opozarjal, da ZUJF relativizira obvezno upokojevanje, če se delodajalec in javni uslužbenec za zagotovitev nemotenega delovnega procesa dogovorita za nadaljevanje delovnega razmerja, poleg tega pa da ZUJF kot pogoj za upokojitev omenja le starost. Prav tako je opozarjal, da bi mu mandat na položaju generalnega konzula potekel šele 6. aprila letos.

Pogoje za pokoj je izpolnjeval že prej
Rupel je danes na sodišču tudi opozoril, da je pogoje, zaradi katerih je bil nato upokojen, pravzaprav izpolnjeval že ob imenovanju na položaj generalnega konzula v Trstu - junija 2012, medtem ko je ZUJF začel veljati približno mesec dni prej. In to je bilo ugotovljeno tudi v prvotni pogodbi ob imenovanju na položaj.

Pod Janšo ga ni motilo, pozneje pa
A to tedaj zunanjega ministra - tudi takrat je bil to Erjavec, a v vladi Janeza Janše - ni motilo in ga je formalno celo predlagal na ta položaj, medtem ko se je leto pozneje - tedaj v vladi Alenke Bratušek - odločil, da se Rupla odpokliče.

Podpisan je bil že aneks
Rupel je sicer vmes, ko je že bil na položaju generalnega konzula, podpisal tudi aneks k pogodbi o zaposlitvi, da njegov mandat na položaju zaradi zahtev ZUJF-a traja do 31. julija lani, čeprav ga je vlada imenovala za dve leti, do 6. aprila letos. Kot je dejal, so ga na MZZ-ju zavedli, da gre zgolj za administrativno formalnost in da bo mandat opravil do konca.

Da je bil že na začetku imenovan zgolj za dve leti, in ne za štiri, kar je sicer običajno, pa je bila posledica zahteve iz zakona o zunanjih zadevah, da diplomati ne morejo več opravljati službe v tujini po 68. letu starosti. To je Rupel izpolnil 6. aprila letos, torej na dan, ko bi mu tudi potekel mandat generalnega konzula v Trstu.

Rupel: Erjavec je pokvarjen politik
V vsem skupaj Rupel, prvi in večkratni zunanji minister, zato vidi dejanje politične diskriminacije "pokvarjenega politika" Erjavca, ki ga je tudi predlagal, da ga sodišče zasliši. Prepričan je, da je šlo za "kazenski ukrep", saj se diplomat po enem letu ne odpokliče s položaja. "Erjavec je iz tabora desne sredine prestopil v tabor skrajne levice in temu taboru je bilo nedopustno, da jaz službujem v Trstu," je dejal Rupel novinarjem po koncu današnjega naroka.




Dimitrij Rupel je poudaril, da je Erjavec pod Janševo vlado njegovo imenovanje potrdil kljub izpolnjevanju pogojev za upokojitev, pozneje (pod vlado Bratuškove) pa je Erjavca začelo to motiti
Rupel od države zahteva 20.000 evrov