Urednico Polono Pivec je zmotilo javljanje Mateja Korošca ob obisku premierke v Mariboru. Foto: MMC RTV SLO
Urednico Polono Pivec je zmotilo javljanje Mateja Korošca ob obisku premierke v Mariboru. Foto: MMC RTV SLO

Kot je dejala, je Korošec z odločitvijo seznanjen. Urednica Polona Pivec je novinarskim združenjem, društvom in aktivom poslala javno pismo, s katerim je sprejela pozive novinarjev k popolnemu umiku "drastične kazni" zoper Korošca, novinarja Regionalnega centra RTVS Maribor.

Ob tem je pojasnila, da mnenjskih besedil v Dnevniku TV Slovenija praviloma ne objavljajo, zlasti ne nenajavljenih. Osnovna pravica gledalca je namreč biti opozorjen, da bo slišal novinarjevo osebno mnenje, je zapisala.

Pivec: O prepovedi dela ni bilo govora
Korošcu je Polona Pivec ob prisotnosti njegove neposredno nadrejene kolegice Nine Cverlin dan po njegovem javljanju v živo ob obisku premierke Alenke Bratušek v Mariboru povedala, da je prekršil dogovore in mu pojasnila, da je "povzemanje lastnih starih izjav narcisoidno dejanje, njihova nadgradnja z opazkami o izjavah predsednice vlade pa njegov osebni pogled ali celo neresnica".

Zapisala je, da o prepovedi dela za informativne ali katero koli drugo oddajo ni bilo nobenega govora. Prav tako ukrepa ni izrekla v pisni obliki, kar bi imelo formalno težo, ob ukrepih pa da nihče izmed sodelavcev ni protestiral in tudi Korošec se ni pritoževal.

Spomnimo, Korošec je v javljanju v živo v Dnevniku ob sredinem obisku premierke Alenke Bratušek v Mariboru dejal: "Če sem pred leti ob obisku slovenskega premierja dejal, da ni povedal nič pametnega, lahko tokrat dodam, da ona ni povedala praktično ničesar, ne samo nič pametnega." Zaradi tega naj bi mu Polona Pivec začasno prepovedala javljanje v živo pri političnih temah.

Novinarji (in premierka) proti sankciji
Nato se je oglasilo Društvo novinarjev Slovenije, Združenje novinarjev in publicistov, pa tudi novinarski aktivi Radia Slovenija in informativnega programa Televizije Slovenija ter predsednik novinarskih sindikatov RTVS Zoran Medved, ki se s takšno sankcijo niso strinjali. Tudi predsednica vlade je dejala, da je šlo mogoče res za malo preveč drastične ukrepe proti novinarju.

SDS: Omejevanje novinarske svobode
Poslanska skupina SDS-a je na predsednico odbora DZ-ja za kulturo Majdo Potrata naslovila zahtevo za sklic nujne seje odbora. Na njej naj bi obravnavali "omejevanje novinarske svobode", izpostavljajo pa primera sankcij zoper novinarja RTV Slovenija Mateja Korošca in novinarja portala Podlupo.net Janija Božiča.

V primeru Korošca v SDS-u pravijo, da gre "za politični pritisk na novinarje, ki ga izvajajo uredniki". V stranki se tudi sprašujejo, kakšna je še medijska svoboda v Sloveniji. SDS predlaga, da odbor za kulturo pozove vlado k ustanovitvi neodvisnega nacionalnega medijskega sveta, pa tudi, da naj pozove vlado, "da ne izvršuje političnega pritiska na javni zavod RTVS glede vsebine poročanja o aktualnem političnem dogajanju".