Slovenija

Poudarki

  • Premier Šarec je španskega kolega povabil tudi na obisk v Slovenijo
Marjan Šarec in Pedro Sanchez
Šarec in Sanchez sta se strinjala glede potrebe po usklajeni, enotni in vzdržni migracijski politiki Evropske unije, ki mora biti osnovana na učinkovitem nadzoru njenih zunanjih meja. Foto: EPA
Pedro Sanchez in Marjan Šarec
Sogovornika sta soglašala glede potrebe po usklajeni, enotni in vzdržni migracijski politiki EU-ja. Foto: EPA

Dodaj v

Šarec in Sanchez soglasna pri pozivu h krepitvi delovanja EU-ja

Premier Marjan Šarec v Madridu obiskal premierja Pedra Sancheza
8. november 2018 ob 21:51
Madrid - MMC RTV SLO, STA

Slovenski in španski premier Marjan Šarec in Pedro Sanchez, ki sta danes v Madridu govorila o vrsti evropskih in mednarodnih zadev, sta se strinjala o potrebi po okrepitvi delovanja Evropske unije ter njeni usklajeni, enotni in vzdržni migracijski politiki. Zavzela sta se tudi za poglobitev gospodarskega in kulturnega sodelovanja med državama.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, sta premierja obsežen del pogovora namenila prihodnosti delovanja Evropske unije. Strinjala sta se, da je treba okrepiti delovanje EU-ja, da se bo lahko učinkoviteje spopadal s ključnimi izzivi in grožnjami, zagotavljala varnost na zunanjih mejah in znotraj nje ter omogočala ekonomsko in socialno varnost.

Soglašala sta tudi glede potrebe po usklajeni, enotni in vzdržni migracijski politiki EU-ja, ki mora biti osnovana na učinkovitem nadzoru zunanjih meja EU-ja. Strinjala sta se, da EU potrebuje evropske rešitve, in ne enostranskih, ki bi spodkopale temeljna načela EU-ja, in se zavzela za ponovno celovito delovanje schengenskega območja. Delila sta tudi stališče, da sta ekonomska in socialna konvergenca v EU-ju ključna pogoja za njeno dolgoročno stabilnost in enotnost.

Zavzeta za krepitev gospodarskega sodelovanja
Pomemben poudarek razprave sta namenila razpravi o večletnem finančnem okviru EU-ja 2021–2027 in se zavzela za čimprejšnji konec omenjenih pogajanj. Strinjala sta se, da bi morali voditelji na decembrskem zasedanju Evropskega sveta o tej temi opraviti resno in poglobljeno razpravo. Zavzela sta se tudi za nadaljnje približevanje držav Zahodnega Balkana Evropski uniji. Premier Šarec je v pogovoru poudaril, da mora EU ostati vključen in dejaven v regiji, saj je evropska perspektiva spodbuda za varnost, gospodarski in socialni napredek držav Zahodnega Balkana.

Sogovornika sta srečanje izkoristila tudi za pogovor o možnostih nadaljnje krepitve dvostranskega sodelovanja med državama, še posebej na gospodarskem področju, kjer pospešena stopnja rasti menjave med državama v zadnjih letih kaže na velik še neizkoriščen potencial. Kot so dodali na UKOM-u, si Slovenija prizadeva za še tesnejše gospodarsko sodelovanje in večjo promocijo Slovenije v najširšem smislu. Premier Šarec je španskega kolega ob tej priložnosti povabil tudi na obisk v Slovenijo.

Na obisku tudi Cerar
Predsednika vlade je v Madridu na njegovem prvem obisku v Španiji od prevzema položaja septembra spremljal tudi zunanji minister Miro Cerar. Novo vlado pod vodstvom socialista Sancheza ima od junija sicer tudi Španija. V Madridu se bo danes začel tudi tridnevni kongres evropskih liberalcev Alde, ki se ga bosta Šarec in Cerar udeležila kot predsednika svojih strank LMŠ in SMC. Šarec, čigar stranko bodo v okviru kongresa sprejeli v Alde, bo v petek nagovoril zbrane.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
stopeti
# 08.11.2018 ob 22:01
Začela se je megla. Pa ne samo zunaj, tudi v politiki Marjana.
resnica/boli
# 08.11.2018 ob 22:37
Ko gledam Šarca, imam neprestano občutek, da mu nič ni jasno. Včasih smo temu rekli, no na štajerskem še danes, da gleda ko te** v nova vrata.
Sploh je zadeva neprijetna na tujem parketu, saj je prvi občutek, da ima težave z jezikovnim razumevanjem. Upam, da ni tako, ampak videz daje takšen in čas je, da ga nekdo poduči kako se mora obnašat. Mimika pove več kot 100 besed.
zala10
# 08.11.2018 ob 22:18
Šarec in Sanchez sta se strinjala glede potrebe po usklajeni, enotni in vzdržni migracijski politiki EU, ki mora biti osnovana na učinkovitem nadzoru zunanjih meja EU.


Kakšno sprenevedanje. Če bomo pristopili k globalnem dogovoru o migracijah (socialist Sanchez zagotovo bo, ''liberalca'' Serpentinšek in Cmerar pa sta zelo sumljiva), meja ne bo več!
resnica/boli
# 08.11.2018 ob 22:42
Sicer pa kaj se imajo o migracijah za pogovarjat s Španci?? A nam jih bodo slučajno filali še Španci, predvsem tiste, ki jih Italijani ne spustijo v pristanišča??
Glede migracij so pravi naslov za Slovenijo: Srbija, Bosna, Hrvaška, Madžarska, Avstrija in Italija. Nemčija predvsem v pogoju, da jim jih dostavljamo direkt z avioni, MB letališče ima kapacitete da prek teče.
mx1rc8
# 08.11.2018 ob 22:31
serpentinšek, kaj pa katalonija?
Benevolentni82
# 08.11.2018 ob 23:39
Na posnetkih in slikah iz obiskov Šarca v tujini, vedno zgleda kot da drugi njemu nekaj govorijo on pa to zamišljeno procesira.
Mene enostavno zanima, a naš premier govori kak tuj jezik ali ne in kako dobro? Če je na nivoju vremena in nice to mit ju, naj pošlje v tujino kvalificiran kader al pa ga dejte na tečaje.
Za vsak brezvezen šiht je treba napisat katere jezike govoriš, tu pa se obnašajo mediji kot da gre za državno skrivnost.
k.u.j.o.
# 08.11.2018 ob 23:12
Naslednjo leto so volitve v evropski parlament. V nekaj sem prepričan, če želimo da EU obstane mora EU zavit v desno. Politiki kova Salvini, Orban, LePen itd. so edini, ki imajo moč omilit odvisnot od ZDA, ki bodo zavarovali evropske meje in ukinili sankcije Rusiji. Španija, Francija, Italija, Madžarska, Avstrija ..... skratka jug evrope bo zavil v desno, problem prestavlja sever .... EU je pod veliko preizkušnjo, ali se postavi v ospredje evropejca in se zaščiti in sprosti gospodarstvo ali nam res ni pomoči in bo sledil razpad. To govori nekdo, ki SDS-a in Janeza Janše ni nikoli volil in tudi nikole ne bo volil, to govori nekdo, ki je leta volil levosredinske stranke, nekdo, ki je razočaran nad lastno kot tudi evropsko politiko !
Skippy
# 08.11.2018 ob 23:44
Za vsak brezvezen šiht je treba napisat katere jezike govoriš, tu pa se obnašajo mediji kot da gre za državno skrivnost.

To je državna skrivnost že vse od kampanje dalje. Saj vidiš, da levi plačani komentatorji tu gor niso smeli ničesar napisat o njegovem znanju jezikov in njegovi izobrazbi.
Bubbles
# 08.11.2018 ob 23:04
šarec je misli, da bo z imitiranjem Drnovška dobil tudi njegov intelekt......mislim, da ne bo šlo
FemShepard
# 08.11.2018 ob 22:48
Prazno blebetanje.
PriKoritnež
# 08.11.2018 ob 23:15
Kera pohlevna rit je tale Sarec. Tiho in ponizno uslocen na stolu. brezmudnik
krosnjar
# 08.11.2018 ob 22:57
Za hecno slovensko politiko je Šarec ravno pravšnji. Za resno svetovno pa....Mr.Bean.
Zlobni škrat
# 08.11.2018 ob 22:56
V stranki SD so danes odločili, da močno podpirajo Marakeško deklaracijo.
ni maitre
# 08.11.2018 ob 22:07
Z državo, ki izvaja pendrik teror nad svojimi državljani in jim ne dopusti demokratične volje, se ni kaj dosti za pogovarjat, zato so ta blebetanja o krepitvi delovanja Evropske unije odveč.
navigator007
# 09.11.2018 ob 00:11
Šarec je tole mednarodno politiko malce narobe dojel. Tja ne greš na obisk zato, da spiješ dva šnopčka in eno kavo in se strinjaš o tem, da bi bilo vse fino, če bi bilo fino. Greš zato, da jim prodaš nekaj, za kar si ugotovil, da rabijo. Naj bo to proizvodnja akumulatorjev za Seat, pomoč pri pogajanjih s separatisti, ali pa tvoj glas za njihove interese v zameno za naše interese.
Vsekakor z vidika državljanov ni cilj teh turnej samo video in foto arhiv za lastne vnuke.
Skippy
# 08.11.2018 ob 23:42
In v katerem jeziku sta se pogovarjala?

Če bi to bila Alenka Bratušek, bi to bili sami žaljivi komentarji.
papi43
# 08.11.2018 ob 23:37
Kujo, pohvale za zapisano.
Yeru
# 09.11.2018 ob 01:02
Bog se usmili Sarec ne bi prisel s svojim CV jem preko prvega kroga v vsaki resni mednarodni firmi, pri nas pa PV. Ni cudno da je revez povsem zmeden in gleda kot solarcek. Vazno da oni meni da je sposoben ce pa ne gre pa takoj vskocijo mediji da nabildajo ta lik... Obup je tole
artoum*2
# 09.11.2018 ob 04:55
samo je res ko šolarček. če je bil cel obisk tak, potem bi bilo boljše , da bi bil doma.
zamudnik
# 09.11.2018 ob 00:33
Sogovornika sta soglašala glede potrebe po usklajeni, enotni in vzdržni migracijski politiki

S "karizmatičnimi" socialističnimi utopisti se o migracijski politiki NE pogovarjaj, Šarec!
Samo poglej to govorico telesa, kako te ima za enega hlapčka, ki ga bo on modro poučil, kako in kaj je treba.
papi43
# 08.11.2018 ob 23:39
Bravo, Ni maitre, tudi ti dobro napisano :)

Sicer pa neverjetno zgovorna telesna drza na prvi sliki ...
jzvbrt
# 09.11.2018 ob 06:29
Ko sem bral komentarje pod člankom sem dobil občutek, da je v Sloveniji edina prava oseba za predsednika vlade, ministra za zunaje zadeve, ministra za obrambo, ministra za notranje zadeve, ministra za gospodarstvo, ... , Janez Janša. Drugih sposobnih ljudi v Sloveniji ni.
ST11
# 09.11.2018 ob 05:51
Soglasna ... pozvala ... namenila ... delila stalisce ... zavzela ...

Ucinek Marjanovega popotovanja od Ljubljane do Madrida bo priblizno toliksen, kot moj pogovor z madridskim prijateljem Davidom preko Skypa.
AMFIBIJA
# 09.11.2018 ob 04:50
Mariano Donkijote

OBISK V ŠPANSKI VASI

Sancho Pansa da imel je gosta,
slišalo se je po španski vasi,
za obiske so primerni časi,
preden čas prišel bo zopet posta.

Je prišel z balkanske visočine
nov samoten jezdec na obisk,
roke jima je zadoščal stisk,
pač obisk, ki naglo Pansi mine.

Je na šarcu konju gost prijahal,
spregovoril nekaj fraz po špansko,
napojil si konja po balkansko,
kot da imitira, nekaj mahal.

»Emigrantes«, razumel je Pansa,
in pa krepke stiske leve roke,
se nagledal je postave sloke,
kratka njuna je bila seansa.

Ko je k Sanchu novi gost prisedel,
jezdec ta z Balkana pač samotni
v pozi izgubljeni in dremotni,
Pansa vsega brž se je zavedel.

Z mlini gost se bodel ni na veter,
kot pričakoval je Sancho sprva,
je frazaril, kot da zlaga drva,
šle besede vse so v prazno, v eter.

Sape vetra bodo se krepile,
gost povedal Pansi zdaj je glasno
in da bo nebo čez teden jasno,
ko se trume bodo v vas valile.

Si po bratsko bomo jih delili,
gost je Pansi vneto zagotavljal,
če bo treba nove bo dobavljal,
ki bi radi se kje naselili.

Da postajajo vse težji časi,
Sancho Pansa gostu je pripomnil,
ki se trudil je, da bi se spomnil
pravega imena španski vasi.

Tu edino sta bila edina,
gospodarstvo da jima propada
da nered čedalje hujši vlada,
da razpada jima domovina.
M-filter
# 09.11.2018 ob 10:57
ko hočejo spletni komentatorji šarca, ki je bil profesionalni igralec in je naštudiral mimike, učiti prav mimike in obnašanja. šarec je resen in pameten človek. kdor ga pzna ve, kdor ga ne pač ne more vedt.
bori
# 09.11.2018 ob 00:29
firbec111, # 08.11.2018 ob 23:28
kakšna pa je razlika med močno in navadno podporo?

Močna podpora je naprimer, ko sds dobi 25% glasov in je to velika večina. ;)
slovenc1
# 09.11.2018 ob 00:03
Če se ne motim Šarec govori angleško in razume nemško,na sestanku z Merklovo jo je na tiskovni konferenci poslušal brez prevajalca,tako da to verjetno drži. Nevem pa kako se znajde na mednarodnem parketu. Zaenkrat so gotovo še lovi in dobro je,da ima s sabo Cerarja.
pobrisan
# 09.11.2018 ob 11:10
M-filter

šarec je resen in pameten človek. kdor ga pzna ve, kdor ga ne pač ne more vedt.
---------------

Zanimivo. Popolnoma isto izražanje kot sam Šarec?
pobrisan
# 09.11.2018 ob 11:08
veza

No, naš Šarec vsaj poslušat zna, to je danes vrlina, ki je zelo redka.
--------------------

Pa misliš da razume kaj posluša? Meni deluje zelo neprepričljivo. Do sedaj še nisem v nobenem mediju zasledil, da bi ga slišal govorit angleško. Po moje, se tega zavedajo tudi v koaliciji, zato ima vedno s seboj spremljevalca (Cerar, Erjavec).
astro
# 09.11.2018 ob 10:25
Bolje, da posluša, kot pa, da nas kleveta (g. Janša in desni evroposlanci).
Če pa ni bilo niti besede o Kataloniji, je pa rit! Spomnim se španskega veleposlanika v Sloveniji, kako je bil jezen, ko je videl naše odzive na pretepanje Kataloncev. Španija je demokracija na papirju.
veza
# 09.11.2018 ob 07:48
No, naš Šarec vsaj poslušat zna, to je danes vrlina, ki je zelo redka.
veza
# 09.11.2018 ob 07:47
Sanchez (prva fotka) : Ne, Katalonija ne bo samostojna.
Šarec : Veš, Pedro, tudi mi imamo eno skupino Štajercev, ki bi se radi odcepili
Sanchez (druga fotka) : Marjan, dragi, vsakemu petdeset let zapora, pa jih bo minilo!
firbec111
# 08.11.2018 ob 23:28
Zlobni škrat

V stranki SD so danes odločili, da močno podpirajo Marakeško deklaracijo.

kakšna pa je razlika med močno in navadno podporo?
svetovnipopotnik
# 09.11.2018 ob 20:34
Opažam nastope politikov (v TV poročilih) in njuno medsebojno pogovarjanje na štiri oči. Kakšno je njihovo jezikovno znanje? Vse poteta v angleščini? V esperantu, latinščini ali kako?
Sonce.sije1
# 09.11.2018 ob 00:28
Sel se je pogovarjat o humanem sprejemu ilegalcev.
Hmeljar
# 09.11.2018 ob 00:23
Tudi če bi bilo 50 slik bi bila vsebina ista; eden goviru, drugi pa posluša in skuša razumeti za kaj se gre ..
Kazalo