Stroški referenduma znašajo okoli 3 milijone evrov. Foto: BoBo
Stroški referenduma znašajo okoli 3 milijone evrov. Foto: BoBo
Stranka SDS
Poslanska skupina SDS-a v obravnavo v DZ pošilja predlog za razpis posvetovalnega referenduma o nastanitvah migrantov v Sloveniji. Foto: BoBo
SDS predlaga referendum glede prosilcev za azil

Poslanska skupina SDS-a predlaga razpis posvetovalnega referenduma o nastanitvah migrantov v Sloveniji, ki bi bil izveden na celotnem območju države.

Poslanec SDS-a Vinko Gorenak je pojasnil, da gre za referendum na podlagi 26. člena zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki ga DZ sprejme z navadno večino glasov poslancev. Po morebitnem glasovanju o referendumu bi šele lahko bil sprejet zakon oz. spremembe zakona, v tem primeru najverjetneje zakona o mednarodni zaščiti, je pojasnil poslanec. DZ bo sicer prav danes opravil tretjo obravnavo omenjenega zakona oz. ga predvidoma potrdil.

Gorenak je spomnil, da so državljani glede nastanitve prosilcev za azil razdeljeni, vlada pa po njegovem mnenju uspešno prikriva tudi stroške prosilcev za azil. "Zato je prav, da vladajoča koalicija prisluhne tistim, ki so jo postavili na oblast," je prepričan.

SDS bi se torej pri državljanih posvetoval o tem, ali število prosilcev za azil omejiti z zakonom, kar pa po Gorenakovih besedah ni tako kot v nekaterih drugih državah, ki prosilcev za azil sploh ne sprejemajo. Položaj glede tega je v Evropi zelo različen. Po Gorenakovih ocenah predlog SDS-a na eni strani omogoča najvišjo stopnjo demokracije, na drugi strani pa ne prepoveduje sprejemanja prosilcev za azil.

V letu 2015 je za azil v Sloveniji po podatkih MNZ-ja zaprosilo 277 ljudi.

DZ: Gre za kompleksno tematiko
"V kabinetu predsednika Državnega zbora smo predlog za razpis posvetovalnega referenduma prejeli. Predsednik Državnega zbora bo predlog, če ta izpolnjuje formalne pogoje, v skladu s Poslovnikom Državnega zbora dodelil matičnemu delovnemu telesu in Zakonodajno-pravni službi. Gotovo pa gre za kompleksno tematiko, ki jo je treba natančno preučiti, pri čemer želimo poudariti, da mora biti vsak predlog, ki ga kdor koli predlaga, v skladu z Ustavo Republike Slovenije in v okviru pristojnosti Državnega zbora," so sporočili z DZ-ja.

Ostri strankarski odzivi
Tudi v SMC-ju menijo, da morajo pri predlogu za razpis posvetovalnega referenduma pristojni najprej preveriti, ali izpolnjuje vsebinske in procesne pogoje za nadaljevanje postopka za razpis referenduma. Število azilantov in prosilcev za azil je v Sloveniji eno najnižjih v vseh državah EU-ja, zato je po njihovem mnenju ta predlog v prvi vrsti politična poteza in ne skrb za varnost državljanov.

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je povedal, da stališča do predloga uradno še nimajo, a zagotavlja, da ga ne bodo podprli. Ocenil je namreč, da je to zapravljanje davkoplačevalskega denarja, saj gre za posvetovalni referendum, ter da to le razdvaja državljane.

"Če je v SDS-u še kaj duha Jožeta Pučnika, bodo ta predlog še danes umaknili," pa meni poslanec SD-ja Jan Škoberne, ki meni, da gre za še eno zlorabo instituta referenduma SDS-a z namenom, da se degradira človekovo dostojanstvo in "poseže v našo dolžnost, da pomagamo tistim, ki bežijo pred vojno".

SD in tudi druga politična javnost se morajo po Škobernetovem mnenju odločno opreti temu, da bi "fašistoidne ideologije skozi glavna vrata, tudi skozi referendumsko iniciativo, vstopale v slovenski politični prostor".

Poslanec SD-ja Matjaž Nemec pa je spomnil na ugotovitve in poziv komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb glede nestrpnosti in sovraštva. Med drugim komisija pričakuje, da bodo javni funkcionarji odločno zavračali in obsojali spodbujanje k sovraštvu in nestrpnosti, diskriminaciji manjšin ali določenih skupin ljudi.

Poslanec ZL-ja Matej T. Vatovec je predlog ocenil kot jasen izraz tega, da ta stranka nima nikakršnih zadržkov pri načinih, kako priti na oblast. Po njegovih besedah gre za lomljenje kopij na plečih najšibkejših, v zgodovini pa smo že lahko videli, kaj so takšne situacije prinesle.

Vatovec je tudi dejal, da zaznavajo skrajni porast metod, ki jih uporablja SDS, rasistične govorice in razširjanja ksenofobije. "Ne govorimo več o konservativni drži SDS-a ali drži v smeri ljudskih strank, pač pa o retoriki, ki jo uporabljajo skrajne ksenofobne in neonacionalistične stranke," je prepričan Vatovec, ki še ocenjuje, da lahko takšen predlog dobi podporo v DZ-ju le, če se SDS poveže s SMC-jem. V največji vladni stranki se sicer še niso odzvali na predlog referenduma.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

SDS predlaga referendum glede prosilcev za azil