Ministrica za zdravje bo, kot kaže, peta ministrica v vladi Mira Cerarja, ki se bo srečala z interpelacijo. Foto: BoBo
Ministrica za zdravje bo, kot kaže, peta ministrica v vladi Mira Cerarja, ki se bo srečala z interpelacijo. Foto: BoBo
false
Stranka SDS je v petek vložila interpelacijo zoper ministrico za zdravje in tako prehitela interpelacijo NSi-ja. Foto: BoBo

SDS je vložil interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, so potrdili v stranki SDS. Interpelacijo pripravljajo tudi v NSi-ju, a je še niso vložili.

Na vloženo interpelacijo so se v NSi-ju odzvali z besedami, da očitno SDS-u primanjkuje idej in jim gre le za prestiž. Interpelacijo bodo prebrali, in če bodo ocenili, da ni primerno utemeljena, je ne bodo podprli, pač pa bodo vložili svojo, je poročal Radio Slovenija.

Stranka NSi v svojem predlogu interpelacije ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc očita odgovornost za odlašanje z reformami, podaljševanje čakalnih dob in finančno nevzdržnost zdravstva. Interpelaciji napovedujejo podporo tudi nekateri nepovezani poslanci.
.

Odziv ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc: "Z vsebino interpelacije, ki jo je vložila SDS, še nisem seznanjena, zato je ne morem komentirati. Na očitke se bom, po prejemu in preučitvi interpelacije, vsekakor odzvala. Zanimivo pa je, da me interpelira stranka SDS, ki je imela v času debelih krav, in sicer od decembra 2004 do novembra 2008, polni, štiriletni mandat priložnost, da bi speljala že takrat težko pričakovano zdravstveno reformo."

.
V NSi-ju ocenjujejo, da je ministrica odgovorna tudi za pomanjkanje dialoga in porušene odnose med deležniki v zdravstvenem sistemu. Prepričani so, da ministrica odlaša s preprečevanjem korupcije v slovenskem zdravstvenem sistemu. Očitajo ji odgovornost za nepregledno in nestrokovno kadrovanje v javnih zavodih.

Ključna reformna zakonodaja pa ni še niti v fazi priprave in je še daleč od sprejetja in uveljavitve, poudarjajo v besedilu interpelacije. Ministrstvo za zdravje je skozi zakonodajni postopek do končnega sprejetja pripeljalo le tri zakone, ki pa nimajo značaja reformnih zakonov, poudarjajo v NSi-ju in dodajajo, da ministrica v dveh letih mandata ni naredila dovolj, njeno delo pa pomeni tudi slabe napovedi za prihodnost.

Naklonjeni tudi nepovezani poslanci
Predlagatelji ocenjujejo, da so ključni razlogi za slabo stanje v slovenskem zdravstvu organiziranost zdravstvenega sistema, premajhen nadzor nad porabo sredstev, nedorečenost košarice pravic in ne povsem določena mreža javne zdravstvene dejavnosti. K tem dejavnikom pa je po mnenju predlagateljev treba prišteti še nejasno razdelitev vlog zavarovalnic pri pogajanjih z izvajalci in pritisk interesnih skupin.

V NSi-ju potrebujejo za vložitev interpelacije 10 podpisov poslancev, petim poslancem NSi-ja pa se bodo najverjetneje pridružili tudi nekateri nepovezani poslanci. Nepovezani poslanec Bojan Dobovšek je dejal, da se bodo o podpori interpelaciji še pogovorili na skupnem sestanku prihodnji teden, sam pa je interpelaciji naklonjen, saj je podobne očitke na ministrico v preteklosti naslovil tudi sam.