V SDS-u so prepričani, da bo RTV-prispevek samo še rasel. Foto: BoBo
V SDS-u so prepričani, da bo RTV-prispevek samo še rasel. Foto: BoBo

"Ker inflacija znova narašča in bo glede na težave v evrskem območju ter katastrofalne gospodarske rezultate in zadolževanje obstoječe vlade naraščala še bolj, to v praksi pomeni nenehno dvigovanje RTV-prispevka," opozarjajo v poslanski skupini SDS-a. Pri tem navajajo izračun, da bi gospodinjstva v zadnjih petih letih plačala okoli 20 milijonov evrov več RTV-prispevka, če bi veljal omenjeni mehanizem.

Prav plačilo RTV-prispevka je po mnenju SDS-a tudi ena ključnih razlik med zakonom, ki so ga leta 2005 pripravili v stranki. "Zdaj veljavni zakon je višino RTV-prispevka omejil in zamrznil, saj ga brez spremembe zakona sploh ni bilo mogoče trajno dvigniti. Golobič-Šircin zakon pa uvaja neomejeno povečevanje prispevka z rastjo inflacije," še dodajajo v poslanski skupini.
Kek: SDS spet zavaja
Poslanec stranke Zares Franci Kek v svojem odzivu na trditve poslanske skupine SDS-a poudarja, da lahko "o vsakokratni spremembi višine prispevka RTV odloča vlada, kar je lahko tudi instrument pritiska na javni servis." Dodaja, da bodo vsi, ki so zdaj oproščeni prispevka, to možnost ohranili. "Če pa ves prispevek ne bo porabljen za javno službo, zakon nalaga vračanje oziroma poračun vsem plačnikom RTV-prispevka," piše Kek.
Ob tem navaja tudi primer evropskega prvenstva v košarki leta 2013. Po Kekovih besedah bodo morali gledalci ob morebitnem nesprejetju zakona poleg prispevka za ogled plačati še posebnemu športnemu programu. "Šele novi zakon te programe vrača v javni interes in preprečuje dodatna plačila," končuje Kek.