Nadaljuje se sojenje v primeru Patria. Foto: BoBo
Nadaljuje se sojenje v primeru Patria. Foto: BoBo

"Pridobili smo informacije, da nameravajo organizatorji Velikega poka iz Finske zrežirati incident pred sodno palačo na Miklošičevi in tako obrniti pozornost stran od političnega procesa," piše v sporočilu, ki ga je medijem pred nadaljevanjem sodnega procesa proti Janezu Janši in drugim obtoženim poslala stranka SDS.

Vnaprej se distancirajo
Pravijo namreč, da bi se zaradi poziva predsednice sodniškega društva Janje Roblek, da lahko vsak, ki se zanima za primer Patria, proces neposredno spremlja v sodni dvorani, rado veliko ljudi udeležilo sojenja. Ker je dvorana po njihovih besedah premajhna, se lahko zgodi, da bodo ostali pred vrati.

In v tem primeru naj bi se zgodil incident, zato so "člane in volivce SDS-a" pozvali, da dogajanje spremljajo prek poročanja medijev, in ne pred sodiščem. Prav tako se "vnaprej distancirajo od vseh morebitnih tovrstnih provokacij".

Policija ni obveščena
Informacije o incidentu so po besedah strankine predstavnice za odnose z javnostjo dobili "s terena", kaj več o tem, kdo so režiserji Velikega poka in ali so informacije predali policiji, pa ni želela povedati. Na SDS smo zato pisno naslovili nekaj vprašanj, odgovore pa še čakamo.

Na Policijski upravi Ljubljana pa o dogodku niso obveščeni, je za MMC zatrdila tiskovna predstavnica Maja Adlešič.

Sodišče zavrnilo zahtevo po izločitvi dokazov
Sojenje predsedniku SDS-a Janši, nekdanjemu direktorju HSE-ja Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Walterju Wolfu se nadaljuje, ker je sodišče zavrnilo zahtevo obrambe za izločitev dokazov. Obtoženi so kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje.

Preiskave domnevnih nepravilnosti v postopku nakupa oklepnikov patria sicer potekajo v treh državah: na Finskem, kjer se je pred kratkim končal predkazenski postopek, v Avstriji, kjer se bo sojenje predvidoma začelo januarja 2012, in v Sloveniji, kjer se je začelo 5. septembra letos.