SDS meni, da se vračamo v totalitarizem. Foto: MMC RTV SLO
SDS meni, da se vračamo v totalitarizem. Foto: MMC RTV SLO

V SDS-u so prepričani, da ima lepljenje oznak tajnosti na arhivsko gradivo nekdanje Službe državne varnosti (SDV) s strani Sove, ki jo vodi Sebastjan Selan, politično ozadje. Po njihovem mnenju "se za krinko varovanja nacionalnih interesov in zaščite bivših (sedanjih?) špijonov skriva zaščita posameznih najvišjih državnih funkcionarjev, ki bi jih razkritje v dokumentih arhivov SDV-ja močno obremenilo."


Ti podatki bi namreč pokazali, da ti niso bili "nikakršni varuhi človekovih pravic in zagovorniki lastne države, pač pa so te pravice grobo kršili mimo tedaj veljavne zakonodaje". Za konec so v SDS-u nanizali še štiri podatke, ki nas po njihovih besedah vračajo nazaj v obdobje totalitarizma.

To so odlikovanje Tomaža Ertla, nekdanjega vodje SDV-ja, imenovanje Draga Isajloviča, nekdanjega agenta SDV-ja, za svetovalca Franca Križaniča in imenovanje Branka Masleše za predsednika vrhovnega sodišča, pripravljalo pa naj bi se tudi imenovanje vrhovnega državnega tožilca, ki je ljudi preganjal na ideološki podlagi.

Poslanske skupine SDS-a, SLS-a in SNS-a so zato vložile zahtevo za obravnavo tega vprašanja na nujni seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Borutu Pahorju predlagajo naj krivdno razreši direktorja Sove, saj zakon določa, da so arhivi javno dostopni.
Pirnat: Sova mora ravnati v skladu z zakonom
Tudi pravni strokovnjak Rajko Pirnat meni, da mnenje Sove - če je zakon, ki omogoča dostop do gradiva, veljaven - o ogroženosti državne varnost še ni podlaga za to, da ta lahko krši zakon.
"Moram reči, da me odločitev Sove preseneča. Če obstaja grožnja državni varnosti, potem bi na to morali opozoriti že pri sprejemu zakona. Sicer pa nihče nima pravice, razen sodišča, da zadrži izvajanje določbe nekega zakona. Se pa bojim, da bi res lahko nastala škoda, če se nezakonito zadržuje izvajanje določb zakona," je opozoril Pirnat.