Nekateri mediji, potem ko so iz SDS-a v preteklih mesecih izstopili nekateri njegovi vidni člani, med njimi Dimitrij Rupel, Dragutin Mate in Vera Ban, namigujejo, da je znotraj stranke vedno več nezadovoljstva. Foto: BoBo
Nekateri mediji, potem ko so iz SDS-a v preteklih mesecih izstopili nekateri njegovi vidni člani, med njimi Dimitrij Rupel, Dragutin Mate in Vera Ban, namigujejo, da je znotraj stranke vedno več nezadovoljstva. Foto: BoBo
Janez Janša
Predsednik SDS-a Janez Janša meni, da medije skrbijo raziskave javnega mnenja, po katerih je SDS najbolj priljubljena stranka v Sloveniji. Foto: Borut Živulović/BOBO
SDS vztrajno zanika nezadovoljstvo v stranki

Nekateri mediji, potem ko so iz SDS-a v preteklih mesecih izstopili nekateri njegovi vidni člani, med njimi Dimitrij Rupel, Dragutin Mate in Vera Ban, namigujejo, da je znotraj stranke vedno več nezadovoljstva. Po poročanju Siola pa naj bi se posamezni poslanci SDS-a pogajali z vodstvom NSi-ja o prestopu v njihove vrste.

Največjo oviro pri morebitnem odhodu naj bi predstavljal sporazum, ki ga imajo poslanci SDS-a sklenjenega s stranko. Ta naj bi jih obvezoval, da morajo stranki v primeru samovoljnega odhoda iz stranke ali iz poslanske skupine vrniti sorazmerni del sredstev, ki jih je SDS vložil v volilno kampanjo. Zneski, ki bi jih morali vrniti stranki, naj bi dosegali petmestne številke.

V NSi-ju zanikajo želje po prestopih
Poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec je sicer zanikal, da bi se kateri izmed poslancev SDS-a zanimal za prestop k njim. NSi pa je "po krivici porinjen v zgodbo", s katero nima nič. Odločno so se odzvali tudi v SDS-u in po njihovi oceni nekatere medije "bolijo in skrbijo javnomnenjske ankete", ki SDS uvrščajo na prvo mesto.

"Mislim, da vas ne skrbijo prestopi, ampak vas skrbijo raziskave javnega mnenja. Zato se toliko ukvarjate s Slovensko demokratsko stranko," je v izjavi za medije dejal predsednik SDS-a Janez Janša.

V sporočilu za medije so se v SDS-u posebej dotaknili nekaterih konkretnih člankov, ki po njihovem mnenju zgrešeno ocenjujejo dogajanje v stranki, ter spomnili na vest o internih dokumentih Evropskega parlamenta, ki so jo nekateri mediji objavili pretekli petek. Ti dokumenti kažejo, da Slovenija spreminja svoje politične preference in da se po dolgem času zaznava premik volilnega telesa v desno, so pojasnili.

Medijska ofenziva vnaša nemir
Temu v SDS-u pripisujejo "medijsko ofenzivo", s katero se skuša med volivce desnega telesa vnesti nemir. Argumentacija, kako naj bi poslanci SDS-a odhajali iz stranke, ki ji podpora raste že leto dni, je po njihovih navedbah "skregana z zdravo pametjo".

"Ob tem pa tudi ne gre zanemariti dejstva, da takšna situacija nakazuje na možnost ponovnih predčasnih volitev, saj zgodovina uči, da so režimski mediji v spregi s strici iz ozadja iz leve politične opcije pred vsakimi predčasnimi volitvami na takšne in drugačne načine želeli destabilizirati stranko SDS ter z različnimi izmišljenimi aferami ter celo s politično montiranim procesom proti predsedniku stranke, skušali vplivati na rezultat volitev," so zapisali.

Stranka SDS je, kot navajajo, močna, enotna in pripravljena na izzive prihodnosti, katerim pa aktualna vladajoča oblast več kot očitno ni kos.

SDS vztrajno zanika nezadovoljstvo v stranki