Akterji morebitnih premikov na levici merijo visoko. Foto: RTV SLO
Akterji morebitnih premikov na levici merijo visoko. Foto: RTV SLO
Politični premiki na levici

Govorice je v petkovih Odmevih potrdil že predsednik SD-ja Borut Pahor. Napovedi, da se bo LDS razdelil na tri dele, se tako zdijo vse bolj točne, saj v novoustanovljenem poslanskem klubu Mateja Lahovnika, ki šteje šest poslancev, ni Slavka Gabra in drugih kritikov politike predsednika nekdaj največje stranke, Jelka Kacina.

Da bi SD v parlamentu tudi formalno postala najmočnejša opozicijska stranka, bi morali k njej prestopiti štirje poslanci.

Iz stranke sta pred dnevi izstopili tudi poslanki Majda Širca in Cveta Zalokar Oražem ter se pridružili skupini nepovezanih poslancev. Januarja so LDS zapustili Matej Lahovnik, Milan M. Cvikl in Slavko Gaber (zadnja ostajata člana PS-a), februarja pa so poslansko skupino zapustili še Pavel Gantar, Davorin Terčon in Alojz Posedel.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev Mateja Lahovnika ima v DZ-ju zdaj že šest sedežev, kolikor jih ima tudi Slovenska nacionalna stranka, in le sedež manj od Slovenske ljudske stranke. DeSUS je na zadnjih parlamentarnih volitvah zasedel štiri mesta, LDS-u pa jih je po zadnjih izstopih ostalo še 17.

Politični premiki na levici