Golobič je bil pred leti med najvplivnejšimi člani LDS-a. Foto: RTV SLO
Golobič je bil pred leti med najvplivnejšimi člani LDS-a. Foto: RTV SLO
Jelko Kacin je poziv Slavka Gabra k odstopu zavrnil, račune pa bo polagal na januarskem kongresu LDS-a. Foto: RTV SLO
Zdenka Cerar
LDS o izstopu Gregorja Golobiča

Član LDS-a Slavko Gaber je za TV Slovenija dejal, da se na sredini nabira precej ljudi, ki so upravičeno nezadovoljni z vladanjem in načinom delovanja LDS-a. To po njegovih besedah odpira prostor za socialnoliberalno stranko oz. neko formacijo.

V javnosti se že nekaj časa ugiba o imenih, ki bi utegnila vstopiti v novo stranko. Ivo Vajgl, ki je poleg Janeza Drnovška, Bogdana Biščka, Toneta Partljiča in zdaj tudi Gregorja Golobiča kot nekoč pomemben in vpliven član LDS-a zapustili stranko, je dejal, da je prepričan, da se na levici, desnici in v sredini dogajajo stvari, pripravljajo novitete, tako da bo do naslednjih volitev Slovenija politično drugačna, kot je zdaj.

Ljubljanski župan Zoran Janković, ki ga sicer mnogi uvrščajo v krog morebitnih ustanoviteljev nove stranke, pa je v zvezi z Golobičevim izstopom dejal: "Z Golobičem se nisem nič pogovarjal na to temo. Od časa volitev sem bil z Golobičem na večerji pred tremi tedni, a nič na to temo, tako da sem jaz včeraj to bral na teletekstu."

LDS obžaluje Golobičev odhod
Predsednik LDS-a Jelko Kacin je v izjavi za javnost zapisal, da obžaluje, da je iz stranke izstopil njen nekdanji generalni sekretar Gregor Golobič, ki ga zelo spoštuje. Dejal je, da je bil Golobič dolga leta eden najodgovornejših članov stranke in do svojega umika eden glavnih snovalcev politike LDS-a. Prepričan je, da je Golobič v stranki pustil neizbrisen pečat ter da bi stranka v tem času potrebovala njegove razmisleke o prihodnosti države in stranke.

Odhod obžaluje tudi podpredsednica stranke Zdenka Cerar; zanjo je poteza izraz kritike, da "razmere niso take, da bi se Golobič v stranki lahko videl". Cerarjeva poudarja, da je LDS v vsebinskem pogledu v stališčih do "velikih problemov države" popolnoma enoten, nekaj več težav pa imajo na organizacijskem področju, zato odhod jemlje kot opozorilo, da je treba v stranki doseči soglasje in preseči medsebojna obračunavanja. Povedala je tudi, da bi se Golobič lahko vrnil, "če bi začutil, da ima v stranki kaj povedati".

Golobič: Stranki želim vse najboljše
Golobič je v kratki izstopni elektronski izjavi, ki so jo na stranki prejeli v torek, zapisal, da je počaščen, da je bil del LDS-a in da stranki želi vse najboljše.

Golobič se je iz politike umaknil že pred nekaj leti, sicer pa je bil aktiven, ko je bil predsednik LDS-a še Janez Drnovšek. Na začetku leta 2002 je bil izvoljen za predsednika sveta LDS-a, poleti 2003 pa se je zaposlil v visokotehnološkem podjetju Ultra iz Zagorja ob Savi. Dejaven je bil tudi v predvolilni državnozborski kampanji leta 2004.

Strankarski kongres po novem letu
Svet LDS-a je že pred časom organe stranke na državni in občinski ravni ter druge povabil k posredovanju morebitnih predlogov, sprememb in dopolnitev programa stranke, statuta ter resolucij. Ti bodo obravnavani na programskem in volilnem kongresu stranke 27. januarja 2007. Najbolj zanimivo pa bo na področju kadrovskih zadev. Stranka bo dobila nov svet, zamenjavo za Mateja Lahovnika na mestu podpredsednika, predsednik Jelko Kacin pa je napovedal tudi glasovanje o zaupnici na njegovo delo.

LDS o izstopu Gregorja Golobiča