Svetniki so sprejeli veto na pet zakonskih besedil. Foto: MMC RTV SLO
Svetniki so sprejeli veto na pet zakonskih besedil. Foto: MMC RTV SLO

Državni svetniki so na torkovi izredni seji izglasovali odložilni veto na pet zakonskih besedil: novelo kazenskega zakonika, novelo zakona o kazenskem postopku, zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, novelo zakona o preoblikovanju Loterije Slovenije in novelo zakona o gospodarskih družbah.

"Organizirali so se tisti, ki jim grozijo sankcije"
Vodja poslanskega kluba LDS-a Borut Sajovic je zato opozoril, da je bil veto sprejet na sveženj treh "protitajkunskih zakonov". Nad "lahkotnimi odločitvami državnega sveta" so v LDS-u začudeni, saj po mnenju Sajovica zmanjšujejo možnosti za uveljavitev vrste koristnih novosti. Prav tako se Sajovic se ne more znebiti vtisa, da "so se tisti, ki jim pretijo resne sankcije zaradi odločenosti vlade in DZ-ja, da uveljavita nepopustljivo pravno državo, organizirali v prizadevanjih, da to preprečijo".

Juri: DS je vse bolj le organ blokade
V Zaresu pa so se zavzeli za ukinitev državnega sveta. Ta se po besedah vodje poslanske skupine Franca Jurija "vse bolj krči v organ blokade, ki pretežno uporablja vzvod veta, namesto da bi v oblikovanju politik kreativno sodeloval". Tudi ob torkovem glasovanju je svet po njegovih navedbah "dokazal, da ostaja trdnjava lobijev, ki preprečujejo normalno delovanje pravne države".

Zato so v Zaresu že pripravili predlog za začetek postopka za spremembo ustave, ki ga nameravajo predlagati v sprejetje DZ-ju in v katerem med drugim predlagajo ukinitev DS-ja. "Namesto državnega sveta bi lahko ustanovili zbor zastopnikov lokalnih interesov, a seveda z drugačnimi pristojnostmi," meni Juri.

Gorenak: Zalarjeve besede ne držijo
Medtem pa je poslanec SDS-a Vinko Gorenak prepričan, da je pravosodni minister Aleš Zalar doživel "popoln fiasko glede novele kazenskega zakonika". Ob tem izpostavlja, da so bila opozorila pravosodnega ministra o domnevnih posledicah morebitne zavrnitve zakonika zavajajoča.

Zalar je namreč svetnikom dejal, da Sloveniji ob morebitnem padcu novele zakonika grozi denarna kazen EU-ja, kar pa po navedbah Gorenaka ne drži. Po njegovih besedah že veljavni zakonik inkriminira vse, kar je obveza države na podlagi direktive Evropskega parlamenta in sveta o kazenskopravnem varstvu okolja.