Če Zalar pravi, da je okoli Masleše vse preveril, je to ali laž ali sprenevedanje, trdi SDS-ov poslanec Vinko Gorenak. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Če Zalar pravi, da je okoli Masleše vse preveril, je to ali laž ali sprenevedanje, trdi SDS-ov poslanec Vinko Gorenak. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Branko Masleša in Aleš Zalar
Predlog pravosodnega ministra Aleša Zalarja, naj državni zbor za novega predsednika vrhovnega sodišča imenuje Branka Maslešo, še odmeva med političnimi strankami. Foto: MMC RTV SLO
Parlament
Tako o kandidatu za predsednika vrhovnega sodišča kot o morebitni interpelaciji bodo odločali poslanci. Foto: Bobo
Še en sodnik proti Masleši

Zalar: Pričakoval sem, da bo SDS zaostril svoja stališča.

Poslanec Slovenske demokratske stranke Vinko Gorenak je napovedal izbiro med dvema možnostma: ali izredna seja državnega zbora, kjer pa bi govorili tako o dogajanju okoli kandidata za predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo, kot tudi o stanju v pravosodju na splošno, ali pa interpelacija ministra za pravosodje Aleša Zalarja.
"Kazenski zakonik, obvezna navodila za delo tožilcev, sporna potovanja, Zalarjevo zamrznjeno podjetje, ukinjanje posebne tožilske skupine, materiala za interpelacijo je več kot dovolj," je izjavil poslanec. Napovedal je tudi, da bodo uporabili vsa sredstva v okviru poslovnika in ustave, da ustavijo proces imenovanja ter opozorijo na domnevne politične vplive na sodstvo. Vztrajali bodo na državnozborskih komisijah ter o dogajanju sprotno obveščali mednarodno javnost.

Zalar: Maslešo so postavili ob bok zadevi Ertl
Na napoved morebitne interpelacije se je ob robu zasedanja Sveta EU-ja za pravosodje in notranje zadeve odzval tudi minister Zalar. Dejal je, da možnost interpelacij vedno obstaja in da mora biti vsak minister nanjo pripravljen, zato ga izjava Gorenaka ne preseneča. Prav tako je pričakoval, da bo SDS zaostril svoja stališča. Že v času, ko je bilo znano, da Masleša kandidira in da je edini kandidat, je namreč odreagiral in zadevo postavil ob bok zadevi Ertl, "tako da je bilo popolnoma jasno, kam peljejo svoja stališča", je dodal.

SDS poziva ljudi v pravosodju, naj spregovorijo
"Ko je Masleša objavil kandidaturo za vrhovnega državnega sodnika, sem prejel številne klice in pisma sodnikov, tožilcev, ki so me opozarjali na vse sporne zadeve, od 'tepihovanja' naprej," pa pojasnjuje Gorenak in opozarja, da so vsi ti ljudje prosili za anonimnost, saj da jih je strah, bojijo se zase in za svoje službe.

"Zato pozivam sodnike, tožilce, pa tudi vse ostale v pravosodju, povzdignite svoj glas," je pozval Gorenak, ki želi, da bi se ustvarila kritična masa v pravosodju, ko bi lahko ljudje z imeni in priimki, in ne anonimno, opozarjali na nepravilnosti. Sodni svet vrhovnega tožilstva je po njegovih besedah spregledal kritike dveh vrhovnih sodnikov.

Gorenak: Zalar laže
Spregovoril je tudi o ministrovi izjavi, da je ta pregledal listine in podatke sodnih arhivov koprskega in novogoriškega okrožnega sodišča od leta 1980 do 1986 ter se tako prepričal, da Masleša ni verificiral obsodb prebežnikov čez jugoslovansko mejo. Če Zalar pravi, da je vse preveril, je to laž in zavajanje ali pa nevednost, je odvrnil Gorenak. Iskal naj bi na napačnem mestu, saj je tovrstne dokumente mogoče dobiti v arhivih Jugoslovanske ljudske armade v Beogradu, in ne na civilnih sodiščih.
Gorenak meni, da so tudi nekateri novinarji s pisanjem pripravljali teren za imenovanje Masleše z diskreditacijo prejšnjega kandidata za vrhovnega sodnika Marka Šorlija. Tega je sodni svet vrhovnega sodišča zavrnil brez obrazložitve, spregledal pa je tudi opozorila dveh vrhovnih sodnikov ob potrjevanju Masleševe kandidature, je dejal. Moti ga tudi izjava poslanke SD-ja Darje Lavtižar Bebler, da Šorli ni primeren kandidat, ker je oprostil Pavla Ruparja. Precedens je, če nekdo ne more postati predsednik vrhovnega tožilstva, ker poslancem niso všeč njegove sodbe, je sklenil poslanec SDS-a.

SD in LDS podpirata Zalarjev predlog
Kljub tem očitkom pa so koalicijski poslanci SD-ja in LDS-a zatrdili, da bodo kandidata za predsednika vrhovnega sodišča Maslešo podprli. Vodja poslanske skupine SD-ja Bojan Kontič je pojasnil, da so se o Masleši v poslanski skupini posvetovali že preden je vložil kandidaturo in ga načeloma podprli. Istega mnenja so ostali tudi zdaj, ko so razpravljali o Zalarjevem predlogu. Glede na to, da ima kandidat podporo sodnega sveta in kolegov na vrhovnem sodišču, v SD-ju namreč ne vidijo razloga, da ga ne bi podprli tudi sami.

Zaradi podobnih razlogov je podporo Masleši v imenu poslancev LDS-a napovedal tudi poslanec Milan Gumzar. Glede kandidatove preteklosti pa je dejal, da se preteklost da ocenjevati tako ali drugače. "Mi ocenjujemo, ker je dobil potrditev v sodnem svetu, da je njegova preteklost na nek način pozabljena ali pa izbrisana," je še dodal.

Še en sodnik proti Masleši