Orban je zaradi postavitve ograje na južni meji na udaru kritik. Foto: EPA
Orban je zaradi postavitve ograje na južni meji na udaru kritik. Foto: EPA

Orban se udeležuje kongresa Evropske evropske ljudske stranke, ki poteka v Madridu in katerega glavna tema je spoprijemanj z najhujšo begunsko krizo v Evropi po koncu druge svetovne vojne.

Še pred nastopom pred kolegi je v pogovoru za državno televizijo dejal, da bo Evropa brez spremembe migracijske politike in razprave o prihodnosti soočena s politično krizo, poleg tega pa bo ogrožena tudi demokratična ureditev. Po njegovih besedah evropski voditelji nimajo mandata, da dovolijo prihod na sto tisoče prebežnikom v Evropsko unijo brez skoraj kakršnega koli nadzora.

Da bi ustavila prihode prebežnikov, je Madžarska najprej na meji s Srbijo in nato še s Hrvaško postavila varnostno ograjo, a kot je dejal Orban, s tem niso želeli preusmeriti prebežnikov na drugo pot proti Nemčiji, ampak preprečiti prihajanje v Evropo, pri čemer je madžarske sosede prosil, da pošiljajo prebežnike nazaj.

Postavitev ograje je med nekaterimi evropskimi voditelji naletela na zgražanje, pri drugih pa na odobravanje. Zaradi postavitve ograje na meji s Srbijo in nato še s Hrvaško se je pot prebežnikov preusmerila v Slovenijo, ki je v zadnjih dneh priča prihodu na tisoče ljudi.

"To destabilizira evropske demokracije. Iskreno moramo začeti razpravo o prihodnosti naše celine, brez politično korektnega govoričenja, brez pretvarjanja, z odkritim pogovorom," je dejal madžarski premier, ki je pred tem že govoril, da prebežniki ogrožajo evropske krščanske in demokratične vrednote.

"Prisluhniti moramo ljudem in vključiti njihove poglede v naše politike. Če tega ne bomo storili, bomo imeli poleg prebežniške še politično krizo," je še povedal Orban.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Čez Rigonce prihajajo novi, nenapovedani prebežniki