Mladi iščejo delo, starejši delajo vse dlje. Foto: MMC RTV SLO
Mladi iščejo delo, starejši delajo vse dlje. Foto: MMC RTV SLO

Vodstvo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je v Šenčurju gorenjske sindikalne zaupnike informiralo o posledicah pokojninske, delovne in socialne reforme. Govorili so tudi o tem, kaj storiti, če bo zakonodaja sprejeta. Sodelujoči so se zavezali, da bodo pomagali pri pripravah in uspehu zakonodajnega referenduma, s katerim bi te spremembe zaustavili.

Predsednik ZSSS-ja Semolič je prepričan, da je načrtovana pokojninska reforma nehumana, saj bo, če bo sprejeta z upokojitvenimi pogoji 43 let delovne dobe ali 65 let starosti, prizadela veliko večino delavcev.

Več invalidskih upokojitev in bolniških dopustov?
Pojasnil je, da razmere na trgu dela in zdravstveno stanje večine zaposlenih ne dopuščajo, da bi te pogoje izpolnili. Ker ne bodo izpolnjeni, bo med naslednjimi upokojenci nastopila velika revščina z nizkimi pokojninami. Poleg tega se bo povečalo število brezposelnih starejših, kajti dela ni. Večje bo tudi število invalidskih upokojitev in bolniških dopustov, kar bo med drugim obremenilo javne finance. "Vendar tega politiki, ki vodijo to reformo, žal ne upoštevajo," je opozoril.

Sindikati vidijo izhod iz danega položaja predvsem v tem, da se mladim zagotovijo kakovostna delovna mesta, da bi lahko plačevali tudi prispevke v pokojninsko blagajno. Prav tako rešitev vidijo v dvigu gospodarske rasti, ki bo po Semoličevih predvidevanjih verjetno zelo hitro spet dosegla višino med dvema in tremi odstotki.

Gradiva sodelavcem, sorodnikom, znancem
Sekretarka Območne organizacije ZSSS-ja Gorenjske Romana Oman je pojasnila, da so se sodelujoči strinjali, da se sindikati enostavno morajo upreti, saj so tako rekoč edina opozicija zdajšnji vladi, ki deluje v škodo delavcev. Zato so se zavezali, da bodo pripravljena gradiva posredovali vsem sodelavcem, sorodnikom in znancem, da bi morebiten referendum uspešno izvedli.