Na ministrstvu za delo, ki ga vodi Ivan Svetlik, se sprašujejo,
Na ministrstvu za delo, ki ga vodi Ivan Svetlik, se sprašujejo, "ali gre pri predlogu sindikatov za predlog pokojninske reforme ali anti-reforme". Foto: MMC RTV SLO
Dušan Semolič
Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič zatrjuje, da se sindikati kljub vsemu zavedajo, da so spremembe potrebne in da so svoje predloge glede reforme pokojninskega sistema podali že pred nastopom sedanje vlade. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik sindikalne zveze Alternativa Zdenko Lorber

Želimo poudariti, da to (obravnava novele zakona na vladi, op. a.) ne zapira vrat za nadaljnja pogajanja med socialnimi partnerji, v kolikor bi bila ta pogajanja konstruktivna. Žal dosedanji potek pogajanj v enem letu in zadnja stališča sindikatov ne kažejo na to.

Ministrstvo za delo
Dušan Rebolj
Predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj ocenjuje poteze vlade kot alarmantne. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je uvodoma povedal, da zavračajo nekatera izhodišča vladnega predloga zakona o invalidskem in pokojninskem zavarovanju, ki so po njihovem prepričanju nepravična in škodljiva. Semolič se je odzval na besede politikov, da morajo izpolniti tisto, ker so obljubili leta 2008, in dejal, da dokazljivo niso obljubljali 43 let delovne dobe in 34-letne osnove za izračun pokojnine.

Semolič: Vlada pozablja na obljube
"Obljubljali pa so, da se bodo trudili za vzdržnost pokojninske blagajne, za dostojne pokojnine in participacijo delavcev pri delitvi dobičkov, kar pa zdaj pozabljajo. S tem predlogom delajo veliko škodo delavkam in delavcem. Reforme se lotevajo po računovodskih operacijah, ne upoštevajo pa fizičnega in psihičnega stanja delavcev ter situacije na trgu dela, ki ne daje zaposlitve mladim. Tega si delavci in delavke ne zaslužijo," je na novinarski konferenci sindikalnih konfederacij dodal Semolič.

Prepričan je še, da sta se v Sloveniji nakopičili narcisoidnost in samozadostnost nekaterih politikov, ki niso pripravljeni na dialog in tudi niso pripravljeni žrtvovati svojih položajev, zaradi česar bo nastala velika škoda, čemur pa se po njegovih besedah sindikati upirajo in še enkrat pozivajo vlado k dialogu in iskanju kompromisov.

Rebolj: Pahor ne pozna problematike in je sam sebi všeč
Predsednik Sindikata Pergam Dušan Rebolj je poudaril, da, če minister za delo Ivan Svetlik predlaga, da gre zakon v DZ, tudi če ni usklajen, je to zanje alarm prve stopnje, na katerega se bodo tudi odzvali. "Imamo možnost, da se pogajanja nadaljujejo v iskanju kompromisa, ali pa začnemo s pritiski, kjer bomo tudi mi šli do konca, tako kot nam žuga Pahor, ker ne pozna problematike in je sam sebi všeč ter mu zmanjkuje argumentov," je prepričan Rebolj.

Predstavil je tudi nekatere predpogoje za nadaljevanje pogajanj, in sicer, da se umakne predlog 43 let za upokojitev, "kar je najtežje prebavljivo", da se določijo delovna mesta, ki so težka po naravi in problematična glede zdravja, kjer mora nujno ostati pogoj za upokojitev 38 oz. 40 let, ter da se umakne predlog 34 let kot osnove za določanje pokojnine, "kar je absolutno previsoko".

Predlaga vgraditev varovalk, "bodisi določitev spodnje meje pokojnin bodisi njihovo vsakoletno usklajevanje, če se ugotovi, da gredo preveč dol. Ali pogajanja ali začetek resnih konfliktov, za kar naj odgovornost prevzame vlada".

Lombar: Najprej je treba urediti pokojninsko blagajno
Predsednik Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost Drago Lombar je povedal, da računajo in verjamejo, da je delavstvo v Sloveniji dovolj seznanjeno, da ve, da to, kar predlaga vlada, ne pomeni nič dobrega zanje. "Naše glavno stališče je, da se najprej uredi pokojninska blagajna. Če bi odprli to poglavje, predlog že na prvi stopnički pade," meni Lombar. Sprašuje se, zakaj vlada dovoljuje, da veliko "privatnikov, zdravnikov in menedžerjev ne plačuje od dobička, temveč od pavšala, in zakaj dovoljuje, da trenutno več kot 150 tisoč ljudi nima plačanih prispevkov".

Štrukelj: Vladna stališča nasprotna socialnemu dialogu
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj trdi, da poziv h kompromisu pri vladi ni naletel na odprta ušesa in da so bili njihovi predlogi označeni za nekonstruktivne. Vladno stališče, da bodo šli "do konca", je po njegovem mnenju nasprotno temelju socialnega dialoga.

Vlada po njegovem mnenju grozi, da "če ne bo tako, pa gremo z interventnim zakonom in podobno", s čimer vzpostavlja "paradigmo, ki ima za temelj konflikt". Znova je poudaril, da v Sloveniji trenutno ne potrebujemo toliko zmagovalnosti, kot jo poudarja Pahor, temveč solidarnost.

Sindikati so kritični zlasti do predvidenega dviga starostne meje za upokojitev na 65 let oz. podaljšanja pokojninske dobe na 43 let za moške in 41 let za ženske. Nasprotujejo tudi razširitvi obdobja, ki se uporablja za izračun pokojninske osnove, s sedanjih 18 na 34 let.

Ministrstvo: Sindikatom smo prisluhnili in njihove predloge vključili
Na izjave sindikalistov so se že odzvali na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, kjer so opozorili, da so se predstavniki vlade s sindikati med usklajevanjem zakona sestali več kot 30-krat, da je vlada v razpravi prisluhnila sindikalnim zahtevam in predlogom in da je nekatere njihove predloge vključila v zakon - na primer bonus za ostajanje v zaposlitvi in starševstvo, posebna pozornost za tiste, ki so delati začeli zgodaj, daljša prehodna obdobja, kar pomeni, da bo pokojninska reforma postopna.

"Sindikati zahtevajo blažje pogoje, kot so določeni zdaj"
Na ministrstvu ob tem še ugotavljajo, da zadnji predlog sindikatov "kaže na to, da sindikalne centrale niso približale stališč do zadnjega vladnega predloga v nobeni točki, navkljub dejstvu, da jim je predsednik vlade dal skoraj mesec dni časa za proučitev vladnega predloga in oblikovanje novih predlogov". Na ministrstvu še opozarjajo, da sodeč po zadnjem predlogu sindikati "zahtevajo blažje pogoje in višje odmere pokojnin in bonusov, kot je določeno v obstoječem zakonu, kar napeljuje na vprašanje, ali gre pri predlogu sindikatov za predlog pokojninske reforme ali anti-reforme".

Glede današnjih opozoril sindikatov pa na ministrstvu pravijo, da jim je večina stališč že znana in so sindikatom že večkrat obrazložili in predstavili argumente, "zakaj takšni predlogi ne sledijo ciljem – dvigu dejanske upokojitvene starosti, dostojnim pokojninam in finančni vzdržnosti sistema".

Na ministrstvu še poudarjajo, da predvidena obravnava zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju na seji vlade "ne zapira vrat za nadaljnja pogajanja med socialnimi partnerji, v kolikor bi bila ta pogajanja konstruktivna". "Žal dosedanji potek pogajanj v enem letu in zadnja stališča sindikatov ne kažejo na to," so še zapisali na ministrstvu.

Predsednik sindikalne zveze Alternativa Zdenko Lorber

Želimo poudariti, da to (obravnava novele zakona na vladi, op. a.) ne zapira vrat za nadaljnja pogajanja med socialnimi partnerji, v kolikor bi bila ta pogajanja konstruktivna. Žal dosedanji potek pogajanj v enem letu in zadnja stališča sindikatov ne kažejo na to.

Ministrstvo za delo