ZSSS je že na nogah zaradi morebitnega znižanja pokojnin. Foto: STA
ZSSS je že na nogah zaradi morebitnega znižanja pokojnin. Foto: STA
Sindikati ponovno na nogah


Možnost znižanja pokojnin je omenjal zunanji minister in prvak stranke upokojencev DeSUS Karl Erjavec, ki je še pred nekaj tedni grozil z morebitnim izstopom iz koalicije, če bi se ta letos lotila rezanja pokojnin.
"Imamo informacije, ki jih je dal Karl Erjavec, ki je v tem trenutku še v vladi, da v koaliciji v neformalnih pogovorih razpravljajo o znižanju pokojnin," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedala izvršna sekretarka pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lučka Böhm. Ob tem je opozorila, da se prvič govori o znižanju, ne le o neusklajevanju pokojnin.
Böhmova je povedala, da so imeli v ZSSS-ju že v pogajanjih za pokojninsko reformo cilj dostojne pokojnine, saj so ocenili, da so te padle na raven, ki ni več dostojna. "Revščina je najpogostejša prav v enočlanskih upokojenskih gospodinjstvih. Razmišljati o dodatnem znižanju pokojnin je nedostojno," je dejala.

Upor z vsemi sredstvi
Julija letos je povprečna starostna pokojnina znašala okoli 617 evrov, povprečna pokojnina (vključno z invalidskimi in družinskimi) pa 564 evrov. Ob tem je sporočila stališče Sindikata upokojencev Slovenije, da se bo morebitnemu znižanju pokojnin "uprl z vsemi sredstvi", pri čemer računa na podporo ostalih sindikatov pri ZSSS-ju in tudi vstajniških gibanj.

Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič je dejal, da je med upokojenci vse več revščine, prizadel jih je tudi dvig davka na dodano vrednost, manj pravic v zdravstvenem sistemu, ukinitev varstvenega dodatka.

"Vse gre v neko varčevalno histerijo, češ ta varčevalna histerija nas bo rešila. Že dve leti smo priča varčevalni histeriji, ki preprečuje korekcijo poti, po kateri hodi država. Poseg v socialne pravice, če se bo zgodil, bo velika napaka," je prepričan Semolič.

Glede možnosti, da bi se pokojnine znižale progresivno, v ZSSS pravijo, da nobenega predloga še nimajo, zato se glede tega še ne opredeljujejo. Sporočajo pa, je dejal Semolič, da bodo proti vsem ukrepom, ki bi znižali standard upokojencev.

Sindikati ponovno na nogah