Z javno objavo delodajalcev, ki ne izplačujejo plač, bi morda dosegli večjo plačilno disciplino. Foto: EPA
Z javno objavo delodajalcev, ki ne izplačujejo plač, bi morda dosegli večjo plačilno disciplino. Foto: EPA

"Delodajalci ves čas poudarjajo, da je pot iz krize sprostitev kreditnega in zaposlitvenega krča. Z njimi se lahko strinjamo. A pozor – ali si ponovno želimo gospodarske rasti, ki jo poganjata gospodarski kriminal in sistemska korupcija, ki zdaj kot po tekočem traku dobivata sodne epiloge?" je v sporočilu za javnost zapisal izvršni sekretar ZSSS-ja Goran Lukič.

Eden izmed korakov vrnitve pravne države v gospodarstvo je bila po njegovem mnenju javna objava davčnih dolžnikov.

"Po do zdaj razpoložljivih podatkih se je po štirih javnih objavah davčnih dolžnikov poravnalo davčne obveznosti v višini okoli 30 milijonov evrov. Če vzamemo za povprečje šest milijonov evrov poravnanih obveznosti ob vsakokratni javni objavi davčnih dolžnikov, to znese na letni ravni 72 milijonov evrov, kar je, recimo, enako osemkratniku zneska, ki ga bo EU namenil Sloveniji za ukrepe za mlade iz sheme Jamstev za mlade," je še zapisal Lukič.

Slovenija pa naj bi po hrvaškem zgledu kot naslednji korak v imenu transparentnosti poslovnega okolja sprejela zakonske spremembe, ki bi omogočale javno objavo delodajalcev, ki ne izplačujejo plač. S tam naj bi zagotovili večjo pravno varnost delavcev in večjo transparentnost poslovnega okolja v Sloveniji ter tudi povečali plačilno disciplino.

Izigravanje delodajalcev
Na ZZZS-ju so po Lukičevih besedah tudi opazili konkretne primere, da nekateri delodajalci v zadnjem času zgolj oddajajo obrazce o obračunu davčnega odtegljaja za izplačilo plače in nadomestila plače, vendar pa plač ne izplačajo. Čeprav je po zakonu o delovnih razmerjih zagrožena visoka kazen za neizplačilo plač, pa je tudi ta težko izterljiva, če gre za nelikvidna ali navidezno nelikvidna podjetja.