V Klubu seniorjev in seniork SDS-a so kritični do priprave pokojninske reforme in do vloge, ki jo pri tem igra DeSUS. Foto: BoBo
V Klubu seniorjev in seniork SDS-a so kritični do priprave pokojninske reforme in do vloge, ki jo pri tem igra DeSUS. Foto: BoBo

Predsednik Kluba seniorjev in seniork SDS-a Mitja Ljubeljšek je na novinarski konferenci spregovoril o zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter ravnanju stranke DeSUS pri pripravi in sprejemanju zakona.

"Reforma sprejeta s pomočjo ene izmed opozicijskih strank"
Pojasnil je, da se zavedajo, da je pokojninska reforma nujna in potrebna, vendar menijo, da je ta zakon, ki ga je pripravila trenutna koalicija, slabo pripravljen in neživljenjski, nepošten in nedodelan, saj gre v škodo upokojencev in tudi generacije delovno aktivnih, ki bodo plačevali višje prispevke, delali dlje in prejemali nižje pokojnine.

Kot pravi, bo ta zakon najbolj prizadel tiste, ki so danes, ne po svoji krivdi, nezaposleni in se bodo zaposlili z zakasnitvijo, manjkajoča delovna leta pa bodo lahko pridobili le z zaposlitvijo do pozne starosti, "seveda če jim bosta zdravje in delodajalec to dopuščal. Vsi ti bodo imeli zaradi predčasne upokojitve mnogo nižje pokojnine."

"Čim višja zaposlenost - edini garant za vzdržnost pokojninske blagajne"
Po besedah Ljubeljška so poslanci "po nekajmesečni farsi sprenevedanja in zavajanja javnosti" zakon potrdili tudi s pomočjo nadomestnih glasov, ki jih imajo na voljo pri eni izmed opozicijskih strank. "Sprašujemo se, zakaj je bila taka nuja pri sprejemanju tega nedodelanega in neusklajenega zakona. Bo mar rešil pokojninsko blagajno ob tem, da imamo že prek 110 tisoč nezaposlenih, neuradno celo 140 tisoč, ki ne prispevajo nič v pokojninsko blagajno," je dejal.

Zagotavlja, da je edini garant za ne samo trenutno, ampak tudi dolgoročno vzdržnost pokojninske blagajne čim večja zaposlenost, s tem pa tudi motiviranost mladih in delovno aktivnih za plačevanje prispevkov za pokojninsko zavarovanje.

"Vlada na prefinjen način vsiljuje medgeneracijski spor"
Meni, da je izvirni greh zdajšnje vlade ta, da ni sposobna postaviti prioritet, ki so nujno potrebne za izhod iz krize, namesto tega pa se ukvarja s posledicami krize in sama s seboj. Po njegovem mnenju vlada državljanom na prefinjen način vsiljuje medgeneracijski spor "po načelu spri in vladaj".

Ljubeljšek je bil kritičen tudi do stranke DeSUS in njenega predsednika Karla Erjavca. Meni, da ta s svojim populističnim nastopanjem le navidezno nasprotuje reformi, ki jo je pripravil ravno njihov minister za delo Ivan Svetlik. "Če bi imel resen namen, bi ministra odpoklical ali pa izstopil iz koalicije," dodaja. Ob tem poudarja, da imamo v Sloveniji 255 tisoč upokojencev, ki imajo nižjo pokojnino od 500 evrov, kar je 46 odstotkov vseh upokojencev, in več kot 300 tisoč upokojencev, ki živijo pod pragom revščine, kar predstavlja 60 odstotkov upokojenske populacije.

"ZDUS molče podpira ukrepe, ki so v škodo upokojencev"
"V Klubu seniorjev in seniork smo pričakovali, da bosta interese upokojencev zagovarjali vsaj Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) in njena predsednica Mateja Kožuh Novak, vendar nič od tega. Z neaktivnostjo in neodločnostjo so ves čas molče podpirali vse ukrepe vlade in koalicije, ki so šli v škodo upokojencev. To nam pokaže izjemno podrejenost in naklonjenost sedanji vladi in koaliciji. Mimogrede, vodstvo ZDUS-a je bilo še kako javno glasno, ko je šlo za njihovo prevzemanje vodilnih mest v Zavarovalnici Vzajemna in ZPIZ-u, s prozorno pretvezo, da se s tem prevzemom zavzemajo za interese upokojencev," trdi Ljubeljšek.

SDS-ovi seniorji se sprašujejo, ali v Sloveniji sploh kdo zagovarja interese upokojencev ali so ti prepuščeni sami sebi.