Za zbiranje podpisov je 35 dni časa. Foto: MMC RTV SLO
Za zbiranje podpisov je 35 dni časa. Foto: MMC RTV SLO
Sindikalisti o zbiranju podpisov

Koliko podpisov za referendum o pokojninski reformi smo zbrali, še ni znano, seveda pa še nimamo vseh - če bi jih zbrali v enem dnevu, bi vlada lahko takoj odstopila, pravi Dušan Rebolj.

Predsedniki sindikalnih central Drago Lombar (KNSS - Neodvisnost), Branimir Štrukelj (KSJS Slovenije), Dušan Rebolj (KSS Pergam), Peter Majcen (Konfederacija sindikatov 90 Slovenije), Zdenko Lorber (SZS Alternativa) in Branko Celinšek (Zveza delavskih sindikatov Slovenije - Solidarnost) so podpise v podporo razpisu naknadnega zakonodajnega referenduma o pokojninski reformi oddali na upravni enoti v Ljubljani.

"Nekoliko nas skrbi obnašanje države, ki bo posegla z blokado zbiranja podpisov," je dejal Dušan Semolič, ZSSS, ki je podpis oddal že v četrtek. Država je namreč po njegovih besedah poskrbela za to, da so podpise začeli zbirati v četrtek, ne v sredo, ko je poslovni čas enot daljši in traja ves dan, medtem ko v četrtek in petek prekratek delovni čas za številne, ki med delom ne morejo na upravno enoto, pomeni oviro.

"Družbenih odnosov ne krojijo le ekonomisti"
Na novinarsko vprašanje, kaj meni o trditvi nekaterih ekonomistov, da bo z reformo bolj škodil ljudem, kot jim koristil, pa je Semolič odvrnil, da nekateri izmed teh ekonomistov še pred tremi leti ob vsej znanosti niso bili sposobni predvideti gospodarske krize. Poleg tega družbenih odnosov ne krojijo le ekonomisti; dobro je, da vemo, kako razmišljajo, a življenje je bolj zapleteno, je prepričan.

Da država "nagaja", je prepričan tudi Branimir Štrukelj, ki pa kljub temu ostaja optimističen, saj meni, da tudi napovedana ustavna presoja končnega rezultata ne more spremeniti.

Rebolj: Pokojnine ne bodo višje
Dušan Rebolj, Pergam, je prepričan, da je šla reforma mimo socialnih partnerjev, saj v Sloveniji ni nikogar, ki bi lahko delal 43 let. Ne gre le za referendum starejših, saj tudi mladi ne bodo mogli delati toliko časa; gre za medgeneracijski referendum, saj gre tudi za medgeneracijski spor, je prepričan. Po njegovih besedah prav tako niso resnične trditve, da bodo imeli upokojenci zaradi reforme višje pokojnine.

Drago Lombar je prepričan, da bo ustavno sodišče izvedbo referenduma dovolilo, reforma pa bo nato zavrnjena. Kot meni, država s pomočjo reforme skuša rešiti javne finance, obenem pa se tudi podreja evropskim institucijam.


DZ o presoji ustavnosti prihodnji teden?
Popoldne se bodo na nujni seji zbrali člani parlamentarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, obravnavali pa bodo zahtevo državnega zbora, da ustavno sodišče presodi, ali bi z odložitvijo novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju oziroma ob zavrnitvi reforme na referendumu lahko nastale protiustavne posledice.

Državni zbor naj bi pobudo za presojo ustavnosti obravnaval na izredni seji prihodnji teden.

Sindikalisti o zbiranju podpisov