Minister za javno upravo Boris Koprivnikar vztraja, da širjenje finančnega okvira iz zadnjega vladnega predloga ni mogoče. Foto: BoBo
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar vztraja, da širjenje finančnega okvira iz zadnjega vladnega predloga ni mogoče. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj
Dogovor s konca leta 2015 določa, da bodo v prihodnjih treh letih odpravili še veljavne omejitve pri plačah. Vlada pa je v nasprotju s tem v svoj zadnji predlog vključila ponovno uveljavitev ukrepov, ki so že bili odpravljeni, pravijo sindikati. Foto: BoBo


Minister za javno upravo Boris Koprivnikar vztraja, da širjenje finančnega okvira iz zadnjega vladnega predloga ni mogoče. Kot je spomnil, je po zadnjih pogajanjih prejšnji teden šel na vlado po morebitni nov pogajalski mandat, ki pa ga ni dobil.

Sindikatom so tako danes povedali, da finančno gledano vladni okvir ostaja enak kot pri predlogu, ki ga je vlada podala nazadnje.

"Mi preprosto nimamo več finančnih možnosti, da bi širili okvir, ki je že bil dan na mizo. Finančne posledice sprostitve ukrepov v letu 2016 so skoraj za 30 milijonov evrov večje od predvidenih," je ponovil minister. Znova pa je zagotovil, da bodo izpolnili vse obveznosti, ki so jih tudi za leto 2017 podpisali v lanskem dogovoru.

Sindikati čakajo predlog
A na sindikalni strani so prepričani, da vlada krši dogovor s konca leta 2015. Kot je poudaril vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, ta natančno določa, da bodo v prihodnjih treh letih odpravili še veljavne omejitve pri plačah. Vlada pa je v nasprotju s tem v svoj zadnji predlog vključila ponovno uveljavitev ukrepov, ki so že bili odpravljeni, je dejal.

Ker vladna stran danes ni prišla s približevalnim predlogom, je po mnenju sindikatov kršila tudi poslovnik pogajanj. "Zato smo se vprašali, ali je pripravljena na pogajanja še naprej ali je bil to njen ultimativen predlog," je dejal Štrukelj in dodal, da je sindikalna stran pripravljena iskati kompromisno rešitev, a sta za to potrebna dva.

"Glede na to, da vlada približevalnega predloga doslej še ni posredovala, razumemo, da se s tem pravzaprav umika iz pogajanj, če seveda tega novega predloga ne bo posredovala," je dejal tudi vodja pogajalske skupine drugega dela sindikatov Jakob Počivavšek.

Se napovedujejo zaostritve?
Na vprašanje, ali sindikati razmišljajo o morebitnih zaostritvah, pa je odvrnil, da je rok za sklenitev dogovora 30. april, o nadaljnjih dejavnostih pa se bodo odločali po tem datumu. "V tem trenutku so odprte vse možnosti, še zlasti če bi se zgodilo, da bi vlada enostransko posegla v pravice javnih uslužbencev," je dejal Počivavšek.

Koprivnikar bo s stališči sindikatov ta teden znova seznanil vlado. "Videli bomo, kaj se bo odločila vlada v sredo. V vsakem primeru bomo sindikate pisno seznanili s stališčem vlade," je dejal.

Na vprašanje, kaj če dogovora s sindikati ne bo, pa je odvrnil, da so edina možnost, ki jo vlada ima, enostranski zakonski posegi v plačno lestvico in določene dodatke, ki imajo podlago za izplačilo v zakonu.