Glede na že videno, bo vlada sindikatom najverjetneje popustila. Foto: BoBo
Glede na že videno, bo vlada sindikatom najverjetneje popustila. Foto: BoBo

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Štrukelj je pojasnil, da je vlada konec lanskega leta podpisala sporazum o odpravi varčevalnih ukrepov v letih od 2017 do 2019. Krize ni več, pravi, vlada pa je prevzela odgovornost, da bomo ukrepe odpravili.

"Današnja odločitev, da dodatnega denarja ni, je tako skregana z njenimi obveznostmi," je dodal. S stališča verodostojnosti je to skrajno problematično, saj po Štrukljevem mnenju nosi sporočilo: če slovenska vlada z vami nekaj podpiše, ne pričakujte, da bo to tudi uresničila.

Tudi vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek meni, da se je "vlada očitno odločila, da bo kršila dogovor". Predlog, kakršen je, namreč po njegovem mnenju ne omogoča postopne odprave ukrepov v obdobju do leta 2019.

Nadaljevali bodo pogajanja
V ponedeljek sicer sledi nov krog pogajanj, sindikati pa se bodo še prej pogovorili o tem, kako nadaljevati pogajanja. "V vsakem primeru bomo šli v smeri vprašanja, kaj moramo zdaj javni uslužbenci storiti, da bo vlada spoštovala zaveze, ki jih je pri polni zavesti in razumevanju odgovornosti sprejela lani. Očitno bo treba vlado prisiliti v to, da bo spoštovala dogovor," je poudaril Štrukelj.

Po njegovih besedah se bodo sindikati sestali v petek ali v ponedeljek.