Semolič težavo vidi v upadanju števila plačevalcev pokojninskih prispevkov. Foto: BoBo
Semolič težavo vidi v upadanju števila plačevalcev pokojninskih prispevkov. Foto: BoBo

"Skoraj polovica upokojencev ima pokojnino, ki ni višja od 500 evrov," je dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. Po njegovih besedah je zato nujno ustaviti realno padanje standarda upokojencev.

Predvideno usklajevanje v primeru več kot 2,5-odstotne gospodarske rasti namreč ni realno, poudarja. "Življenjski stroški rastejo in čakanje na 2,5-odstotno gospodarsko rast ni prava pot, je dodal. Prepričan je tudi, da zadnja pokojninska reforma daje rezultate in za nova zaostrovanja upokojitvenih pogojev ni potrebe. Pravo težavo vidi v dejstvu, da upada število zavarovancev, "česar pa ni mogoče rešiti z zaostrovanjem pogojev za upokojitev". Zato je po njegovi oceni potreben celovit pristop.

Sekretar sindikata upokojencev pri ZSSS-ju Miloš Mikolič je dejal, da bi se morala meja za upravičenost do letnega dodatka po njihovem predlogu z zdajšnjih 622 evrov dvigniti na znesek povprečne neto plače. Pogoj za usklajevanje pokojnin pa naj se z 2,5 odstotka gospodarske rasti zniža ali pa naj se usklajuje z življenjskimi stroški. Poleg tega predlagajo tudi krepitev demografskega sklada.

Pokojnine so čedalje manj vredne
Po podatkih, ki so jih v ZSSS-ju povzeli po Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, je povprečna bruto pokojnina v obdobju od januarja do junija znašala 568 evrov, povprečna neto pokojnina pa 565 evrov.

V obdobju od januarja do junija je ostala na enaki ravni kot v istem obdobju lani. Nominalna rast povprečne bruto pokojnine je bila 0,2-odstotna. To pomeni, da je bila realna rast povprečne bruto pokojnine negativna, povprečni upokojenec pa lahko kupi za svojo pokojnino v opazovanem obdobju manj kot v prvem polletju lani, so opozorili v ZSSS-ju.

Če je bila povprečna neto pokojnina v obdobju od januarja do maja 567 evrov, pa je bila povprečna neto plača 1.000 evrov. Povprečna neto pokojnina tako znaša 56,6 odstotka povprečne neto plače.

To razmerje pa vztrajno pada. Povprečna starostna pokojnina je v letu 2004 znašala še 70,2 odstotka povprečne plače, letos pa le še 61,7 odstotka. V juniju je do 500 evrov prejemalo 285.559 upokojencev oz. 46,6 odstotka vseh, do 600 evrov 375.008 upokojencev oz. 61,6 odstotka, od 500 do 700 evrov 166.910 upokojencev oz. 27,4 odstotka, od 1000 do 1500 evrov pa 37.427 upokojencev oz. 6,1 odstotka.