O morebitni koaliciji se Semolič ni želel izreči, saj se ne spušča v
O morebitni koaliciji se Semolič ni želel izreči, saj se ne spušča v "strankarski peskovnik". Foto: BoBo

"Ponujamo roko sodelovanja. Želimo, da bi razmeroma hitro pristopili k dialogu, ki nikoli ni lahek - k oblikovanju socialnega sporazuma," je dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič in dodal, da obstajajo primeri, resda redki, ko so politiki, delodajalci in sindikati stopili skupaj in bili učinkovitejši pri premagovanju težav.

Vlada naj upošteva interese zaposlenih, DZ naj sprejema domišljene zakone
Semolič razume, da so politiki takoj po volitvah še "omamljeni od številk", jih pa opominja, da je njihova odgovornost zelo velika. O morebitni koaliciji se ne želi izreči, saj se ne spuščajo v "strankarski peskovnik". Upa, da bo država dobila vlado, ki bo upoštevala interese zaposlenih, brezposelnih, socialno šibkih, da bo DZ sprejemal domišljene zakone, da bodo k pripravi zakonov povabljeni socialni partnerji, civilna družba in strokovnjaki ter da bodo zakoni bolj ščitili interese ljudi, ne le kapitala.

ZSSS poleg tega upa, da bo sledil prelom v odnosu do institucij EU-ja, saj se je doslej pogosto "lakajsko" sledilo vsemu, kar je prihajalo iz bruseljskih institucij, ni pa bilo vedno v interesu naših ljudi in države.

Država slabši lastnik kot prodajalec
Želijo si, da bi se kaj spremenilo tudi, ko gre za privatizacijo. "Privatizacija bo zagotovo sestavni del življenja v prihodnje. Ampak ne takšna, ki se pogosto ponuja," je dejal. Dodal je, da obstajajo velike težave pri korporativnem upravljanju in da mora država to odpravljati, da pa se država ni pokazala toliko slab lastnik kot slab prodajalec.

Država mora, ko prodaja, ščititi tudi interese zaposlenih, vedeti, kaj bo v prihodnje z razvojem teh podjetij, ne pa da imamo razprodaje, ki jih spremlja takojšnje odpuščanje delavcev, pri katerih gredo dobički takoj v tujino ter ki so na meji zakonitosti in so netransparentne, je prepričan.

Širše posledice privatizacije
Opozoril je, da je treba pri privatizaciji gledati tudi na širše družbenoekonomske posledice na morebitne prilive v državni proračun. Semolič ob tem, da se letos iz državnih podjetij obetajo rekordne dividende po letu 2008, meni, da bi morali biti tudi delavci soudeleženi pri delitvi dobičkov. Pričakujejo obuditev ideje o reindustrializaciji, saj da razvoj industrijskih podjetij pomeni ohranjanje in ustvarjanje delovnih mest, pa tudi razvoj šolstva in izobraževanja.

Izmed predvolilnih obljub so v ZSSS-ju izpostavili socialno kapico, uvedbi katere nasprotujejo. Gre za največji "PR-dosežek" stoletja, pravi Semolič in dodaja, da se je pred volitvami izkazalo, da številni kandidati niti ne vedo, za kaj gre. Pričakujejo, da bo politika krepila javno zdravstvo in šolstvo ter da javni sektor in upokojenci ne bodo rezervoar za reševanje javnih financ.

"Spremeniti je treba diskurz v družbi"
Izvršni sekretar pri ZSSS-ju Goran Lukić pa je dejal, da je treba spremeniti diskurz v družbi, saj da je dosedanji s poudarjanjem zniževanja davkov in prožnosti ustvaril to krizo in uničeval delovna mesta. Ni vzročno-posledične zveze med zniževanjem davkov in ustvarjanjem delovnih mest, je dejal. Zavzel se je za treznost pri odpravljanju administrativnih ovir, saj da lahko nekatere spremembe tudi olajšajo kršitve, in ob skrbi za zaposlenost mladih tudi za večjo zaposlenost starejših.