Foto: BoBo
Foto: BoBo

Minimalni znesek regresa za letni dopust je zakonsko določen pri vsakokratnem bruto znesku minimalne plače, letos pri 1203 evrih. Skupaj bo tako regres za javne uslužbence državo letos stal najmanj 200 milijonov evrov.

Vsako leto pa sindikati javnega sektorja predlagajo višje zneske regresa, predvsem za tiste najslabše plačane javne uslužbence. Da bodo tudi letos podali svoj predlog, so napovedali v ponedeljek, danes (sreda) pa so ga tudi poslali vladi. Predlog predvideva, da bi javni uslužbenci do 26. plačnega razreda prejeli 1503 evre regresa, potem pa bi se zneski manjšali po 100 oziroma 50 evrov do 50. razreda. Tisti, ki so uvrščeni višje, bi prejeli zakonsko določen znesek. Gre za podoben način, kot je bil dogovorjen jeseni, ko so javni uslužbenci prejeli poračun regresa za lani.

Zakaj so se sindikati kljub občutnemu zvišanju minimalne plače tudi letos odločili za predlog višjih zneskov, je pred dnevi pojasnil predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. "To je zlasti za tisti del zaposlenih, ki jih zdaj inflacija, ki se nikamor ne umika, čeprav je bilo to napovedano na začetku tega leta, najbolj prizadene. Tako da se mi zdi to izrazito utemeljen razlog za to uskladitev regresa."

Vlada bo prejeti predlog preučila in se o dokončnih zneskih s sindikati pogajala, neodvisno od pogajanj o spremembi plačnega sistema. Za koliko bo vlada popustila, če sploh, bo znano po pogajanjih, ki bi se lahko začela že prihodnji teden.