Večino od 20 referendumov so predlagale prav politične stranke in prav te so jih doslej zlorabljale, opozarja Semolič. Foto: BoBo
Večino od 20 referendumov so predlagale prav politične stranke in prav te so jih doslej zlorabljale, opozarja Semolič. Foto: BoBo
Dušan Semolič
Sindikati sicer niso absolutno proti vsem predlogom, ki se pojavljajo, nasprotujejo pa omejevanju vsebine in postavljanju takih kriterijev, da ne bo mogoče predlagati referenduma, ki bi se dotikal javnih financ, izpostavlja sindikalist. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Sindikati: Nova referendumska zakonodaj bi krnila demokracijo

Sindikati zato predlaganim spremembam referendumske ureditve oz. omejevanju vsebin, o katerih bi bilo mogoče odločati na referendumu, nasprotujejo, je predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije opozoril na skupni novinarski konferenci ZSSS-ja in Konfederacije sindikatov javnega sektorja.

Poslanci bodo namreč v okviru januarske seje, predvidoma v četrtek in petek, obravnavali tudi predlagane ustavne spremembe referendumske ureditve, ki predvidevajo zaostritev pogojev za začetek postopka za razpis referenduma. Do zdaj je za začetek tega postopka zadostovalo 2.500 podpisov, zbranih na ulici, po predlogu pa bi morali predlagatelji zbrati 5.000 podpisov, overjenih na upravni enoti.

Predlog poleg tega opredeljuje področja, o katerih referendum ne bi bil dopusten, namesto kvoruma pa uvaja tako imenovani zavrnitveni referendum. Zakon bi bil tako na referendumu zavrnjen, če bi proti njemu glasovala večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti glasuje najmanj četrtina vseh volivcev.

Semolič: Politiki želijo državljanom postavljati nove ovire
Semolič je prepričan, da politiki želijo državljanom postavljati nove ovire, da bi bilo referendumov čim manj. Vendar, je poudaril, so večino od 20 referendumov predlagale prav politične stranke in prav te so jih doslej zlorabljale. "Gre za poskus zmanjšanja vloge neposredne demokracije," opozarja sindikalist in dodaja, da bi prav v času krize odgovor moral biti v več in ne v manj demokracije.

Sindikati sicer niso absolutno proti vsem predlogom, ki se pojavljajo, nasprotujejo pa omejevanju vsebine in postavljanju meril, po katerih ne bo mogoče izpeljati nobenega referenduma s področja, ki se dotika financ, pojasnjuje Semolič in dodaja: "Pa saj so praktično vse socialne pravice vpete v to problematiko." Referendum je pomemben inštrument ugotavljanja ljudske volje, saj se demokracija ne začne in ne konča z volitvami, še opozarja Semolič, pri čemer pravi še: "Politiki bi naredili napako, če bi sporočila, ki jih dajemo, podcenjevali."

Štrukelj: Politična elita je ugotovila, da ljudstvo ni več vodljivo
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je dodal, da gre pri predlaganih rešitvah za poskus oženja možnosti ljudstvu, da bi se izrekalo o ključnih vprašanjih v naši državi. Opozoril je, da se to dogaja v državi, ki "je tako rekoč utemeljena na referendumu", in spomnil na plebiscit o slovenski samostojnosti. Očitno je politična elita ugotovila, da ljudstvo ni več vodljivo in da se ne odziva tako, kot od njega pričakuje, je dejal Štrukelj. Ob tem pa ga preseneča, da podpora predlaganim spremembam seže tudi "na levo stran parlamentarnega prostora". Poudaril je še, da je referendum za sindikate izjemno pomembno orodje za ohranjanje ključnih pridobitev v družbi, zlasti socialne države.

Sekretar ZSSS-ja Milan Utroša pa je posebej izpostavil predlagano novelo zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki bi zaostrila pogoje za začetek postopka za razpis referenduma. Kot je opozoril, je namreč tehnično nemogoče v sedmih dneh zbrati 5000 overjenih podpisov in tako zagotoviti legitimnost vloge za razpis referenduma.

Sindikati: Nova referendumska zakonodaj bi krnila demokracijo