Slovenija
Sestanek vodij novoizvoljenih poslanskih skupin. Foto: BoBo
Sestanek vodi dosedanji predsednik DZ Milan Brglez. Foto: BoBo
VIDEO
Ni soglasja o novem preds...

Dodaj v

Skromne možnosti za izvolitev predsednika DZ-ja na petkovi seji

O poteku petkove ustanovne seje
18. junij 2018 ob 09:43,
zadnji poseg: 18. junij 2018 ob 16:58
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

V državnem zboru so se na sestanku, zaprtem za medije, srečali začasni vodje novoizvoljenih poslanskih skupin in določili dnevni red petkove ustanovne seje DZ-ja ter sedežni red poslancev v veliki razpravni dvorani.

Na njej naj bi volili novega predsednika DZ-ja, a je zaradi nejasnih obrisov prihodnje koalicije možnost, da bi ga dejansko izvolili, precej majhna. Tako je bolj verjetno, da bo DZ dobil začasnega predsednika ali pa celo prekinil sejo brez odločitve o novem predsedniku.

Kot je po sestanku v izjavi za medije pojasnil dozdajšnji predsednik DZ-ja Milan Brglez, so se dogovorili o ustanovni seji, ki bo vsebovala tri obvezne točke: izvolitev predsednika in podpredsednika mandatno-volilne komisije, potrditev mandatov ter volitve predsednika DZ-ja. Določili so tudi sedežni red v parlamentarni dvorani, pri čemer po Brglezovih besedah ni bilo nobenih težav, čeprav pred sestankom popolnega sporazuma med poslanskimi skupinami ni bilo.

Ni soglasja o novem predsedniku DZ-ja
Se pa težave nakazujejo pri najpomembnejši točki dnevnega reda petkove seje, torej izvolitvi novega predsednika. Sodeč po izjavah začasnih vodij poslanskih skupin, je malo verjetno, da bi pogovori o morebitnem koalicijskem sodelovanju pripeljali do točke, da bi DZ lahko izvolil novega predsednika.

Tudi o imenih morebitnih kandidatov v strankah molčijo. Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je pojasnil, da sami imena nimajo, sicer pa "kar koli bi povedal, bi povedal preveč", saj je vse stvar dogovorov in pogovorov, ki bodo še potekali po petka. Je pa po njegovem mnenju tudi mogoče, da v petek ustanovno sejo prekinejo in z odločanjem o novem predsedniku počakajo še nekaj dni.

Tudi po mnenju začasnega vodje poslancev NSi-ja Mateja Tonina obstaja velika verjetnost, da predsednika DZ-ja v petek ne bodo izvolili. Ker dogovora o prihodnji koaliciji še ni, ima Tonin občutek, da nihče izmed kandidatov ne bo izvoljen. Predsednik NSi-ja sicer ne izključuje možnosti, da bi tudi sam kandidiral za to funkcijo.

Cerar novi predsednik DZ-ja?
Nekoliko bolj optimistični so v SMC-ju, saj po mnenju začasnega vodje Igorja Zorčiča obstaja možnost, da bi po dodatnih pogovorih v tem tednu vendarle oblikovali predlog skupnega kandidata. Če bo to predsednik SMC-ja Miro Cerar, bo po Zorčičevih besedah skupen kandidat morebitne levosredinske koalicije. Možnost, da bi Cerarja kot kandidata predlagal SDS, pa po Zorčičevih besedah ni realna.

V Stranki Alenke Bratušek pa po besedah začasnega vodje poslanske skupine Marka Bandellija pričakujejo, da bo kandidata za predsednika DZ-ja predlagal LMŠ. Kandidata te stranke bi tudi sami podprli, čeprav tudi Bandelli pričakuje, da bi v petek izvoljeni predsednik DZ-ja funkcijo opravljal le začasno. Kandidata SDS-a pa po njegovih besedah ne bi podprli.

Takšnega kandidata ne bi podprli niti v Levici, je napovedal začasni vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec, je pa večja verjetnost, da bi podprli kandidata iz drugih strank. Zmago Jelinčič (SNS) pa pravi, da se bodo zelo težko odločili o podpori kandidatu za predsednika, saj meni, da bodo vsaj trije ali štirje kandidati, ki se bodo med seboj prerivali.

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je prepričan, da bi morala imeti glavno besedo pri izvolitvi predsednika DZ-ja največja poslanska skupina kot relativna zmagovalka volitev. Če ji to ne bo uspelo, pa pride na vrsto druga največja, je dodal.

Vloga najstarejšega poslanca
Če poslanci v petek novega predsednika parlamenta ne bodo izvolili, bo dolžnosti predsednika začasno opravljal najstarejši poslanec Peter Jožef Česnik iz SAB-a, ki bo vodil tudi ustanovno sejo. V tem primeru bi vodil slavnostno sejo DZ-ja pred dnevom državnosti, ki bo v nedeljo, na njej pa bi imel slavnostni govor.

Vprašanje kandidata za funkcijo predsednika DZ-ja je tesno povezano z obrisi prihodnje koalicije, ki je v tem trenutku še precejšnja neznanka. Pogovori o morebitnem sodelovanju sicer potekajo ves čas, kar so potrdili tudi začasni vodje poslanskih skupin.

Han denimo pričakuje, da bo obris do petka znan, sestanki pa bi morali po njegovih besedah do tedaj potekati na "urni bazi". Tonin je potrdil, da so z dvema strankama začeli nekoliko bolj vsebinske pogovore. Nadaljevali jih bodo, dokler ne bodo ugotovili, da so zaradi vsebinskih razlik nesmiselni, je dodal. O morebitnih skupnih točkah se z LMŠ-jem pogovarjajo tudi v Levici, v SNS-u pa, kot je povedal Jelinčič, konkretne ponudbe še niso dobili, se bodo pa v torek srečali s predsednikom LMŠ-ja Marjanom Šarcem.

Predstavnika SDS-a in LMŠ-ja po sestanku pri Brglezu nista dala izjav.

Na sestanku so se vodje poslanskih skupin tudi dogovorili, kakšna bo sestava mandatno-volilne komisije, ki ima pomembno vlogo na ustanovni seji DZ-ja. Mesto predsednika bo vsaj začasno pripadlo največji poslanski skupini, torej SDS-u, kandidat za to funkcijo pa bo dozdajšnji vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko.

Video: Izjava Milana Brgleza

La. Da., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
jakosol
# 18.06.2018 ob 10:14
RTV, dajte urediti SLO3 HD. Napovedovali ste z 11.6. prehod na HD oddajanje, nekateri so morali kupiti nove ustrezne pretvornike, slika pa je še vedno v SD, ki je le ''upscalan'' (višji pretok). Ne zavajajte naročnikov in gledalcev.
Torek
# 18.06.2018 ob 10:58
Kot bi dejal znani slovenski filozof in mislec, … da bi se novo izvoljeni predstavniki ljuctva® prostovoljno, pri polni zavesti, odrekli štiriletni plači + nadomestilu ni nobenega dvoma. Le na tem, edinem temelju, se bo gradila nova_ stara koalicija. Za poceni kosilo v poslanski restavraciji gre.
alkum
# 18.06.2018 ob 10:53
Na levici lahko pričakujemo pravi boj za stolčke, ki se bo prej ali slej končal z razpadom te morebitne koalicije in novimi volitvami
slovenc1
# 18.06.2018 ob 10:55
Zdaj se kaže kašen kaos bi bila potencialna Šarčeva koalicija. Janša Cerarju lahko ponudi mnogo več,vključno z mestom predsednika DZ,Šarec pa bi to mesto ponudil SD,ki se mu je pripravljen odpovedati če dobi eno od ministrstev,ki so v interesu SMC. Obenem pa se pojavljajo tudi razkoli sredi sredinskega trojčka,Bratuškova se že pogaja z Janšo,to mika tudi marsikoga v SMC. Poraja se torej cel kup konfliktov potenicalnih koalicijskih partneric.
OMNIC
# 18.06.2018 ob 10:26
Smešno mi je, da zdaj, po teh volitvah, privrženci ene stranke trdijo, da so zmagali. Ko se le spomnim na volitve 2012, takrat je imel Zoki skoraj 29% - in kaj se je zgodilo? Posmehovali so se mu, da ne zna šteti do 46, ko je Virant izvirtantoval sceno, s sestanka pri Jankoviću odšedši direkcjon na Trstenjakovo.
Danes je situacija za JJ še slabša, kot je bila 2012 za ZJ.
Malosutra
# 18.06.2018 ob 17:20
cerarjeva slaba stran je samo pravo
tu ima največje probleme.
HakmeD
# 18.06.2018 ob 11:18
Plemeniti za predsednika DZ. Bo najbol... za vse. Da ne bo preveč kreganja. Je najbolj kulturen.
GORILA
# 18.06.2018 ob 15:15
... ki imajo v zasebnem sektorju ...? let delovne dobe.?

Jožef Česnik 40!
BAD
# 18.06.2018 ob 18:07
@SamoRes

Zanima me kako boš sestavil vlado, če je rekel g. Šarec da z levico ne gre v vlado, ker ima stališča glede gospodarstva s katerimi se ne more strinjati
Zanima me kako naj vladajo stranke ki so odstopile pred nekaj meseci, moreš priznati da je malo smešno ?
Zanima me kako bo stranka SD rešila zdravstvo, ko se tako hvalijo da imajo rešitev ? Bili so v vladi zadnji 9 let od 10 in ga niso, moreš priznati da je malo smešno.
LMŠ+SMC+AB imajo za rešitev zdravstva inovativno rešitev - vse 3 stranke ga bodo vodile, ne vem koliko si star, ampak v nekdanji državi se je to imenovalo kolektivna odgovornost ali prevedeno - nihče ni kriv.
Pa nisem skrajni desničar ali kaj podobnega samo sprašujem te kaj misliš na zgornje dileme ?
themetun
# 18.06.2018 ob 19:44
Jurša pravi, da bi moral predsednik DZ postati nekdo iz zmagovalke volitev. Hm, običajno to mesto pripade drugouvrščeni stranki, medtem ko zmagovalka dobi mesto predsednika vlade.
firbec111
# 18.06.2018 ob 18:50
BAD

mogoče si ga pa ti narobe razumel? praviš da z starimi obrazi ne bo šel v koalicijo, s kom pa naj bi potem bil v koaliciji glede na to da je letos edini novi obraz
veza
# 18.06.2018 ob 14:48
SamoRes
# 18.06.2018 ob 10:10

Slovenci smo jasno in glasno na volitvah podprli stranke, ki so izjavile, da z SDS ne gredo v koalicijo.
Upoštevajte voljo ljudstva.


Prav, a nihče se ni izjasnil, kdo bo v koaliciji, tisti, ki so si želeli Erjavca v vladi, so bili zelo maloštevilni.
Koalicija, ki bo imela Erjavca zraven, je obsojena na propad.
Koalicija, ki bo imela Bratušek zraven, ki se je sama predlagala in glasovala za komisrako EU, je obsojena na propad.
veza
# 18.06.2018 ob 20:08
Če smo realni, teh 90 poslancev nima pojma o vodenju česarkoli, dobro, imajo svetovalce in stroko zadaj, a vseeno, ne vidim luči na koncu tunela.
bayernkini
# 18.06.2018 ob 15:17
Pričakujem nove volitve in absolutno zmago desnice ....
Mirlo
# 19.06.2018 ob 11:29
Hja, matematika je huda zadeva!
veza
# 19.06.2018 ob 08:15
Nabralo se je veliko gnoja, kdo bo očistil naš Avgijev hlev?
Katere reka je dovolj močna in čista, da bi jo preusmerili v našo politično štalo, da bi odnesla vso to umazanijo?
Obstaja rešitev, a bodo trmarili še celo poletje, preden bo nekatere srečala pamet ali pa tudi ne.
Predčasne volitve tudi ne rešijo ničesar, kaj bomo ponavljali vajo v nedogled?
FRKA
# 19.06.2018 ob 07:40
Upam, da se gospoda zaveda, da lahko predsednik DZ v določenih okoliščinah postane predsednik Slovenije!
Springbok
# 18.06.2018 ob 20:32
Stavim, da bo ustanovno sejo DZ g. Česnik vodil do sredine Septembra. Ustanovna seja namreč traja vse od izvolitve predsednka DZ. Se pa lahko prekine. Tudi po nekajkrat.....
BAD
# 18.06.2018 ob 19:07
firbec111

Lahko pogledaš posnetek in boš videl da sem ga dobro razumel in težko se je tem stoletju izgovarjat "mogoče ga nisi dobro razumel" . Vse je nekje zabeleženo.

To ni moja stvar s kom, ampak če ne ve kaj govori potem naj ne govori se ti ne zdi ? Oprosti "stari" so popolni nesposobneži ( SMC, AB, SD ) kar se vidi tudi danes okoli arbitraže. Napisal sem samo stranke ki se borijo za vstop v vlado, da ne boš mislil da ne mislim tudi za druge precej podobno.
BAD
# 18.06.2018 ob 18:42
@firbec111

Kar sem napisal je rekel g. Šarec na soočenju na TV. Na vprašanje s kom ne more iti v koalicijo je jasno povedal :
"na skrajni desnici z SDS in na skrajni levici z Levico" in jasno razložil zakaj. Če si je sedaj premislil nisem jaz tisti na katerega se moreš razburjati ali pač ?
Zanimivo je to da je g. Šarec tudi jasno vsem nam državljanom Slovenije razložil, da z starimi obrazi ne bo šel v koalicijo in jaz sem ga zato volil. Sedaj pa razmišljam da me je lepo prenesel okoli in gre v koalicijo za vsemi starimi.
SKing
# 18.06.2018 ob 17:15
bayernkini - ne bo šlo veš.

Desnice namreč ni. Je samo Stranka Veličastnega Velikega Vodje JJ (ki se uradno imenuje SDS), ker pa je JJ promotor levice, je v resnici levičar.

Tako da je edina desna stranka NSi. SDS pač ne. JJ je promotor levice.

Levičar, komunist in humorist, vse to je Veličastni Veliki Vodja JJ.
kotzi
# 19.06.2018 ob 12:24
haha....kr naenkrat bos stranke ki so rekle da ne bodo vec sodelovale v koaliciji spet sodelovale...sd...smc..desusu...hahaha..
aja pa alenka tut...ta je šimfala Cerarja na polno...hahahah
kotzi
# 19.06.2018 ob 11:28
naj bo lepi Nemc..sd....hahaha...aja..kako kaj potekajo njegove zgodbe na sodiscu..se se kar izogiba..al hod na obravnave..kdo ve
paver
# 18.06.2018 ob 18:58
Se bodo že zmenili saj so pametni.
johan1
# 19.06.2018 ob 20:50
Sking
Ampak razloži mi kako je možno ta model, ki se ima za predsednika države lahko tako arogantno krši ustavo? In to ob dejstvi da ima za svetovalca izjemnega strokovnjaka za ustavno pravo in bivšega predsednika Ustavneg sodišča Petrića
Ustava je v 111. členu zelo jasna!
111. člen
(volitve predsednika vlade)
Predsednik republike po posvetovanjih z vodji poslanskih
skupin predloži državnemu zboru kandidata za
predsednika vlade.
pobrisan
# 19.06.2018 ob 10:53
veza

Nabralo se je veliko gnoja, kdo bo očistil naš Avgijev hlev?
------------------

V zakulisju se že nabira nov.... Požar ima kar zanimive informacije:

Viri iz morebitne levosredinske koalicije besni na Mira Cerarja: "Nor je", postavlja nemogoče kadrovske zahteve - zase vodenje DZ, plus tri vrhunska ministrstva

Sestavljanje tako imenovane "levosredinske" vladne koalicije pod vodstvom Marjana Šarca (LMŠ) je že sredi prve stresne situacije, pri tem pa gre izključno za kadrovske apetite ali kadrovske spopade znotraj morebitne nove levosredinske vlade. Zato so ta pogajanja že od sobote naprej zašla v hudo krizo, pogajalci pa so, vsaj po mojih informacijah, najbolj besni na Mira Cerarja (SMC), ker naj bi postavljal nemogoče kadrovske zahteve. Viri celo pravijo: "Cerar je nor".

Miro Cerar si absolutno želi že ta petek, 22. junija, na prvi, torej ustanovni seji državnega zbora v novi sestavi, postati novi predsednik državnega zbora. Pri tem tudi ni mu čisto nerodno, da bi v tem primeru postal hkrati predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, in še predsednik državnega zbora. Pravno naj bi to sicer nekako še šlo skozi, vendar je to politično najmanj čudno. Če ne celo neke vrste mini državni puč?! Mimogrede, spomnimo: Miro Cerar je kot predsednik vlade z vso vehemenco odstopil že februarja, danes pa smo 19. junija, za nameček je vmes tudi izgubil volitve, vendar taisti Miro Cerar še vedno vodi isto vlado?!

Poleg predsedniške funkcije Miro Cerar za SMC zahteva vsaj še funkcijo zunanjega ministra - za Milana Brgleza, funkcijo gospodarskega ministra - za Zdravka Počivalška, in funkcijo ministra za infrastrukturo - za Petra Gašperšiča, tudi zato, ker ga, kot pravijo, "hoče reševati", saj Gašperšič ni bil izvoljen za poslanca.
veza
# 18.06.2018 ob 22:17
Springbok
# 18.06.2018 ob 20:32

se strinjam, težko bo karkoli tu skomponirat, a nikoli se ne ve, nekaj se bo spremenilo ali pa bomo imeli resno politično krizo...
firbec111
# 18.06.2018 ob 18:36
BAD

Mesec po srečanju s Šarcem: Na obeh straneh je interes za sodelovanje

a veš tisti občutek ko nekaj poveš suvereno kot resnico in potem takoj v naslednjem trenutku ti nekdo pokaže da govoriš bedarije
RJSlo
# 18.06.2018 ob 14:07
Prvo srečanje začasnih vodij novoizvoljenih poslanskih skupin
---------------------------------------------------
... ki imajo v zasebnem sektorju ...? let delovne dobe.?
cebelicam
# 18.06.2018 ob 10:27
Cmerar, Židan, Nemc ….. vsi si želijo
iufhdfewd
# 18.06.2018 ob 11:21
Bomo videli kdo in če je gnilo jajce.Držim pesti da se nobena stranka ne ukloni ogrski politiki.
provni
# 18.06.2018 ob 11:15
Torej, najboljša je koalicija brez JJ-ja in brez s/d/s pa naj gre noter še Levica pa bo najmanj 60 od 90 poslancev vodilo koalicijo.
slovenc1
# 18.06.2018 ob 17:18
Cerar je najprimerjnejši kandidat za predsednika DZ. Ima bogate izkušnje z mesta predsednika vlade,je umirjen in uglajen ter je za obe strani nujno potreben pri sestavi koalicije. Potencialno pa bi lahko dejansko prišlo do tega da Cerarja podprejo desne stranke,LMŠ in bolj leve stranke pa nekoga iz SD. Je pa Šarec v veliki dilemi,saj lahko z nasprotovanjem Cerarju tega še bolj odrine od sebe.
smita
# 18.06.2018 ob 11:17
uglavnem, Jnez mora bit v zadnji vrsti, da ma pogled in kontrolo nad svojo čredo...sam to je point, vse ostalo je postranska stvar!
SamoRes
# 18.06.2018 ob 10:10
Slovenci smo jasno in glasno na volitvah podprli stranke, ki so izjavile, da z SDS ne gredo v koalicijo.
Upoštevajte voljo ljudstva.
Ker enkrat je treba jasno in glasno povedat, da se takšne politike ne gremo več. Politika pljuvanja prek strankarskih medijev in družabnih omrežij, financiranje prek nekih fizičnih oseb iz Bosne ne pa prek bank, naslajanje na gulash orbanovo politiko. Ne gremo se tega.
Kazalo