Po maši so organizatorji za cerkvijo pripravili kulturni program. Foto: MMC RTV SLO
Po maši so organizatorji za cerkvijo pripravili kulturni program. Foto: MMC RTV SLO

Na Svete Višarje se vsako leto podajo Slovenci iz zamejstva, izseljenstva in domovine. Romanje pripravljajo izseljenski duhovniki in Rafaelova družba, podpira pa ga urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

"Danes smo v skupni evropski hiši in ne želimo odpasti od svoje kulture, temveč ohraniti izvirni jezik, avtentičnost. Odpreti moramo nove poti. Zavedati se moramo, da moramo nujno ostati skupaj," je v svoje razmišljanju, namenjenem romarjem, poudaril Viljem Černo iz Terske doline.

"Da bi odslej govorili o eni Sloveniji"
Izjemen pomen romanja treh Slovenij je izpostavil tudi predsednik Zveze evropskih izseljenskih duhovnikov Janez Pucelj, a si je hkrati zaželel, da bi odslej govorili o eni sami in edini Sloveniji.

Prav tako je k medsebojnemu povezovanju pozval evropski poslanec Lojze Peterle, romanja pa se je udeležilo več slovenskih kulturnikov in predstavnikov političnega življenja. Vlado je zastopal predstavnik urada vlade za Slovence po svetu in v zamejstvu Boris Jesih, ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres pa je vodil mašo.