Na Trgu republike v Ljubljani se je pojavila snežna podoba predsednika  vlade. Foto: MMC RTV SLO
Na Trgu republike v Ljubljani se je pojavila snežna podoba predsednika vlade. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Na odločitev Janeza Janše o (ne)odstopu nestrpno čakajo tako v koaliciji kot opoziciji in javnosti. Foto: BoBo
Janša se bo odzval prihodnji teden

Predsednik vlade Janez Janša se bo na aktualna dnevnopolitična dogajanja predvidoma odzval na začetku prihodnjega tedna ob vložitvi pritožbe zoper komisijo za preprečevanje korupcije na upravno sodišče.

Tako so pojasnili v kabinetu predsednika vlade. Na spletni strani SDS-a pa so v prispevku z naslovom SDS ne obrača plašča po vetru zapisali, da na potezi ni SDS, ampak tisti, ki v kritičnem času za Slovenijo najavljajo rušenje koalicije in vlade.

"SDS in njen predsednik sta se v preteklih dneh sproti odzivala na nova dogajanja. Nismo pa se odzivali na ponavljanje stališč, ker za to ni nobene potrebe. Predsednik SDS Janez Janša, vodja poslanske skupine Jože Tanko, podpredsednik Zvonko Černač in predsednik Sveta SDS France Cukjati so po zadnji seji Sveta predstavili jasna in konkretna stališča stranke do aktualnega dogajanja. SDS svojih stališč ne spreminja čez noč in ne obrača plašča po vetru. To kar se dogaja danes in se bo dogajalo v prihodnjih tednih, je Svet SDS predvidel že med razpravo na svoji zadnji seji. Scenarij z glavnim izvajalcem na površini Gregorjem Virantom se je pripravljal od sredine decembra in je popolnoma predvidljiv. Naj predsednik DZ pove, zakaj je predsedniku KPK g. Klemenčiču protizakonito toleriral štirimesečno zamudo pri oddaji letnega poročila in zakaj poslancev ni seznanil z zahtevami tožilstva na to temo."

Tako so se danes odzvali v SDS-u, potem ko javnost napeto pričakuje odziv premierja Janeza Janše na ultimate koalicijskih partneric. V SDS-u so pred dnevi za ta konec tedna sicer napovedali tiskovno konferenco Janeza Janše, a ni več jasno, ali konferenca bo ali ne.

Še v četrtek popoldne v kabinetu predsednika vlade niso znali potrditi, ali ta konferenca bo. Državljanska lista je od predsednika vlade v soboto zahtevala, naj v desetih dneh odstopi in predlaga drugega mandatarja ali pa naj gre v DZ po zaupnico, v nasprotnem primeru bo DL izstopil iz koalicije.

Svoj odstop iz koalicije v primeru Janševega neodstopa so napovedali tudi v DeSUS-u in SLS-u, ki pričakuje, da bo Janša novega mandatarja predlagal do konca februarja. V DeSUS-u posebnega roka niso postavili, so pa dejali, da bodo sprožili ustrezne postopke, če Janša ne bo odstopil do torka.

Janša se je na te zahteve odzval v zadnji izdaji tednika Demokracija. Dejal je, da so pozivi, naj SDS predlaga drugega mandatarja, "prozoren manever". "Trik je naslednji: najprej ponižati SDS in jo hkrati potisniti v položaj, ko oslabljena še naprej prevzema nase največje nezadovoljstvo zaradi potrebnih protikriznih in reformnih ukrepov," je dejal Janša in dodal, da bi v DL-ju, SLS-u in DeSUS-u vladali, "ceno pa naj plačuje SDS".

Janša je še dejal, da so ga klicali ljudje z vsega sveta in se zanimali za drugo plat medalje, "ljudem, s katerimi smo se celo leto skupaj borili v koaliciji in ki so me pred letom dni sami prosili, naj kljub vsemu sestavim vlado, pa se to ni zdelo potrebno".

Janša se bo odzval prihodnji teden