Slovenija
Glede nadzora na meji med Slovenijo in Avstrijo je Schützenhöfer dejal, da te teme ne želijo napihovati. Avstrija pa je nadzor na mejah uvedla zaradi dogajanja v Evropi. Foto: BoBo

Dodaj v

Slovenija in avstrijska Štajerska zahtevata, da se EU bolje pripravi na ponovitev begunskega vala

Četrto zasedanje Skupnega odbora Slovenija-Štajerska
13. december 2017 ob 15:05
Brdo pri Kranju - MMC RTV SLO, STA

"Imamo zelo dobre, odlične odnose na državni ravni med Slovenijo in Avstrijo in seveda tudi odlične odnose z deželo Štajersko," je poudaril zunanji minister Karl Erjavec po srečanju z deželnim glavarjem avstrijske Štajerske Hermannom Schützenhöferjem.

Na Brdu pri Kranju je potekalo četrto zasedanje Skupnega odbora Slovenija-Štajerska. Deželni glavar avstrijske Štajerske Hermann Schützenhöfer je poudaril, da so dobro sodelovanje še poglobili s pogovori o konkretnih področjih, denimo o sodelovanju policij na čezmejnem območju in o sodelovanju ob naravnih nesrečah.

Erjavec in Schützenhöfer, ki sta opravila tudi bilateralne pogovore, sta med drugim govorila o jedrski elektrarni v Krškem. Erjavec je zagotovil, da bodo opravili vse potrebno za nadaljnje obratovanje nuklearke za obdobje od leta 2023 do leta 2043. Podprli so tudi izvedbo čezmejne presoje vplivov na okolje.

Schützenhöfer je bil vesel, da imajo enotno mnenje o jedrski elektrarni, saj je bila to vedno skrb avstrijske Štajerske. Kljub odločbi ministrstva za okolje in prostor o izvedbi čezmejne presoje vpliva na okolje za podaljšanje življenjske dobe elektrarne se ta sicer še ni začela, saj je nuklearka sprožila upravni spor.

Dotaknila sta se tudi vprašanja varnosti in migracij in se spomnila dobrega sodelovanja v času begunskega vala. "Vendar pa še naprej zahtevamo, da se EU bolje pripravi na morebitno ponovitev takšne situacije in da sprejme enotno migracijsko politiko," je izpostavil Schützenhöfer.

Različna mnenja o nadzoru na meji
Glede nadzora na meji med Slovenijo in Avstrijo je Schützenhöfer dejal, da te teme ne želijo napihovati. Pojasnil je, da nadzora ne opravljajo zaradi Slovenije, temveč so nadzor na mejah uvedli zaradi dogajanja v Evropi. Ob tem pa se trudijo, da so čakalne dobe čim krajše, in izvajajo le najnujnejšo kontrolo.

Slovenija vztraja, da nadzor na meji ni potreben, saj obvladuje južno mejo s Hrvaško. "Ker nimamo skupne evropske rešitve, razumemo delovanje Avstrije. Ampak ko bo znova govor o podaljšanju nadzora, bo Slovenija vedno vztrajala pri stališču, da to ni potrebno in da je treba zaščititi predvsem zunanje meje EU-ja in schengena," je pojasnil Erjavec.

Današnje zasedanje Skupnega odbora Slovenija-Štajerska je Erjavec označil za izjemno uspešno. V okviru odbora slovenska ministrstva in referati štajerske vlade rešujejo vprašanja, ki zadevajo prebivalce na obeh straneh meje, podpirajo projekte, ki so v skupnem interesu, ter izmenjujejo izkušnje in dobre prakse.

Na zasedanju so pregledali dosedanje sodelovanje po posameznih področjih in predlagali vsebino sodelovanja v naslednjem obdobju. Med obravnavanimi temami so bili sodelovanje med univerzami, turizem, gospodarsko sodelovanje in skupno raziskovanje. "Imamo veliko stičnih točk, ki nas lahko vodijo do še boljšega sodelovanja in izboljšanja razmer za mlade v Sloveniji in na Štajerskem," je prepričan Schützenhöfer.

Možnosti skupnega razvoja avtonomnih vozil
Kot eno ključnih tem nadaljnjega sodelovanja na področju znanosti in raziskav vidi razvoj avtonomnih vozil. "Štajerska je na tem področju pionirska regija in želi skupaj s Slovenijo začeti pilotni projekt," je dejal in dodal, da bi zgradili konkretne odseke, na katerih bi preizkusili avtonomna vozila.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
guverner
# 13.12.2017 ob 15:47
Ker so Soroševi plačanci v EU, tudi (in predvsem) iz Slovenije, uspeli ''nevtralizirati'' Makedonijo, kot ključni branik na balkanski migrantski poti, lahko z veliko verjetnostjo pričakujemo ponovitev migrantskega vala. Protagionisti NWO ne bodo kar tako zlepa odnehali. Edina rešitev za Slovenijo je postavitev Orbanovega tipa ograje po celi dolžini meje s Hrvaško. To bo migrante preusmerilo drugam.

P.S.: Volim stranko, ki bo to zapisala v program!
Bivši uporabnik
# 13.12.2017 ob 15:37
In zakaj naj bi se begunski val ponovil ???
firtoh
# 13.12.2017 ob 15:43
granadir
Vsekakor se bo,vendar v zmanjšanem obsegu,ko bo v kratkem počilo še v edinih dveh sekularnih državah,Libanonu in Jordaniji,ni pa izključiti vojne SA in Izraela z Iranom
komsomolec
# 13.12.2017 ob 16:06
kak begunski val??? to bodo prišli poraženi natovi in ameriški zavezniki iz Sirije.
Miša
# 14.12.2017 ob 17:24
Obstajajo zakoni. Naša država jih mora upoštevati. Ob zadnjem begunskem navalu, zakonov niso upoštevali. Tujcev niso niti popisali!
topol
# 14.12.2017 ob 07:43
Vidi se kam sodimo: na raven dežel! Takšno sodelovanje bi bilo primerno v času Jugoslavije. Kot država Slovenija pa se moramo pogovarjati z Dunajem, Rimom, Budimpešto in Zagrebom. Ne pa z Gradcem, Varaždinom, Trstom in Somboteljem. Treba je nekaj dati tudi na državnost. Potrebno bi bilo ukiniti tudi vse republiške odbore, štabe in podobno, ki še obstajajo in jih preimenovati v državne.
Je pa še druga možnost. Lahko zaprosimo Berlin, da postanemo nova zvezna država Nemčije, kar bi ne bila slaba možnost glede državnosti. Lahko zaprosimo Dunaj za konfederacijo, čeprav bi to težko dosegli, ker nas že obravnavajo kot zvezno deželo in bi verjetno predlagali slednje.
Žal smo majhna država z majhno težo. Naša usoda pa je biti pokoren večjim sosedam.
divacvlade
# 13.12.2017 ob 22:47
Prebrano po diagonali: Avtonomna vozila za begunce, da ne bo treba nič usmerjat?
moonylink
# 13.12.2017 ob 17:08
Ker so Soroševi plačanci v EU...blabla..bruh,...bla...ghhhrrrkkkk..
.pljun
Bivši uporabnik
# 13.12.2017 ob 15:50
Hja, firtoh... Še pred kakšnima dvema letoma, bi jaz morda napisal enako, danes pa seveda ne več.... Izrael nikoli ne bo napadel "Božje stranke" v Libanonu in USrA nikoli ne bo napadla Iran... Jordanijo pa tako nima smisla napadat, ker je vedno poslušna gospodarjem.. Enim ali drugim...O vojaških zmogljivostih KSA pa škoda izgubljati vsakjo besedo.... Mimogrede.... NYT pravi da tiste dni, ko ke KSA s Patrioti streljala na Hutijski projektil ni zadela nič... Hutiji so pač zgrešili cil ( letališče) za 1 Km in to je to...
Juhu
# 13.12.2017 ob 18:35
Ustvarjanje panike, kot za žičnato ograjo, bodo začeli postavljati zid, denar pa v zasebne žepe. Z žičnato ograjo so zmanjšali svobodno Slovensko ozemlje.
komsomolec
# 13.12.2017 ob 19:43
grims se je že oglasil z novo dozo panike ?
moonylink
# 13.12.2017 ob 17:08
sorosevi placanci hahaha, lol kaksne pojave in posebnezi se mnozicno zbirajo tu na javnem forumu rtvslo
Kazalo