"Ljudje imajo zdaj oba odgovora – jasne argumente vlade, zakaj je ta reforma potrebna, in jasno je tudi, da sindikati nimajo alternative. Zato v kratkem času ne more priti do kompromisov. Po mojem mnenju je od predlagateljev referenduma to neodgovorno," meni premier. Foto: MMC RTV SLO

Spadam med tiste, ki verjamejo, da če imate prav, morda lahko uspete, ker je sreča na strani pogumnih ljudi.

Borut Pahor
Pahor in Pogačar o predlogu sindikatov

Predsednik vlade Borut Pahor je pred dnevi pozval sindikate, naj predstavijo svoj predlog spremembe pokojninskega sistema, če se ne strinjajo z vladnim. Konfederaciji sindikatov Pergam in KS 90 sta to tudi storila, čeprav so predloge, kot pravi Pahor, lahko prebrali le v medijih.

Predlagata, da bi moški pravico do starostne pokojnine pridobil ob dopolnjenem 63. letu starosti in 40 letih pokojninske dobe, ženska pa ob enaki starosti in 38 letih pokojninske dobe. Hkrati bi starostno pokojnino pridobil tudi zavarovanec, ki bi brez dokupljene dobe dopolnil 60 let in bi imel 42 let pokojninske dobe, in zavarovanka, ki bi brez dokupljene dobe dopolnila 58 let starosti in bi imela 40 let pokojninske dobe. Dvig pokojninske dobe na 42 oziroma 40 let bi se zgodil postopno, po štiri mesece na leto.

"Predlog predstavlja korak na mestu"
"Ne gre za korak naprej, ampak za korak na mestu, in ta korak je v današnjih časih v bistvu korak nazaj," na to odgovarja Pahor in dodaja, da lahko ljudje zdaj sami vidijo, da sindikati nimajo alternativ. Pisec vladne reforme Peter Pogačar z ministrstva za delo pa je poudaril, da so na 431 členov zakona, ki je kompromis med vsemi interesnimi skupinami, od sindikatov dobili le tri stavke.

Referendum zaradi enega leta razlike?
Razlika med predlogoma je torej le v letih, dodaja in se sprašuje, ali gremo res na referendum zaradi enega leta razlike v predlogih. "Ta predlog kaže na to, da se večina sindikatov ukvarja le z vladnim predlogom, ne ponujajo pa rešitve. Ker je najlažje biti proti." Prav tako sta se na Pahorjev poziv odzvala le dva sindikata, tako se niti ne ve, ali je to usklajeno in enotno stališče vseh sindikatov.

Opozicija bi posegla v sistem solidarnosti
Medtem pa so v opoziciji predstavili konkretnejša stališča in njihovo videnje sprememb pokojninskega sistema, nadaljuje Pogačar. "Opozicija predlaga individualne račune, kar pa pomeni drastičen poseg v sistem solidarnosti v pokojninskem sistemu," je poudaril. Po Pahorjevih pojasnilih to pomeni, da si mora vsak sam varčevati za lepšo in varnejšo starost, kar si premožnejši seveda lahko privoščijo, manj premožni pa ne.

Pahor citira Obamo
Zato sindikate opozarja, naj si ne ustvarjajo prevelikih utvar, "saj če pade reforma in če se menja vlada," se bodo pogajali z nekom, ki ima še veliko ostrejše poglede na socialno sodelovanje. Sicer pa Pahor verjame, da je Slovenija čudežna dežela in da Slovenci zmorejo včasih skočiti čez reko tudi tam, kjer ni mostu. Potrditev reforme bi tako dala mladim možnost, da verjamejo, da je "vse mogoče", je ob koncu citiral še ameriškega predsednika Baracka Obamo.

Spadam med tiste, ki verjamejo, da če imate prav, morda lahko uspete, ker je sreča na strani pogumnih ljudi.

Borut Pahor
Pahor in Pogačar o predlogu sindikatov