Je Slovenija naročilo finski Patrii zmanjšala za več kot 50 vozil? Foto: MMC RTV SLO
Je Slovenija naročilo finski Patrii zmanjšala za več kot 50 vozil? Foto: MMC RTV SLO
Kaj se dogaja s patriami? Foto: MMC RTV SLO
Odbor za obrambo je pozval vlado k prekinitvi pogodbe. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik družbe Patria Land & Armament Seppo Seppälä je za finsko agencijo STT dejal, da je Slovenija pri Patrii zmanjšala naročilo s prvotnih 135 na okvirno 80 oklepnikov. Seppälä upa, da se bo Patria s Slovenijo o zadevi uspela sporazumeti jeseni.

Na Morsu o številkah ne govorijo
Na slovenskem obrambnem ministrstvu informacije sicer ne komentirajo in pojasnjujejo, da se s Patrio še niso pogajali o novem številu oklepnikov. Mors je po besedah njihovega predstavnika Aleša Sile Patrio obvestil o pogajanjih za spremembo pogodbe o nakupu, s katero bodo določili nove dobavne roke, strukturo, število in nižjo ceno.

Finskemu podjetju naj bi omenili le "nekatere parametre" glede novega števila dobave vozil, vendar brez konkretnih številk. Na Morsu so potrdili le, da naj bi bilo novo število oklepnikov manjše od 100.

Ali se proizvodnja v Gorenju nadaljuje?
Sicer pa v Gorenju trdijo, da proizvodnja patrij še vedno poteka v skladu z načrtom, medtem ko v Patrii pravijo, da so ustavili dobavo sestavnih delov za proizvodnjo. Področni direktor Patrie za Slovenijo Wulf Hessulf je za STA potrdil, da je podjetje ustavilo dobavo in da je začetek proizvodnje začasno preložen, dokler se z obrambnim ministrstvom ne dogovorijo o spremembi pogodbe nakupa vozil.

Direktorica za stike z javnostjo v Gorenju Uršula Dokl - Mehih pa je dejala, da jih Patria o tem ni obvestila in da proizvodnja še vedno poteka v skladu z načrtom.

Predstavnik Patrie je sicer še dodal, da so se v družbi že nekaj časa pripravljeni pogajati o spremembi pogodbe oziroma o prilagoditvi nove številke ter opremljenosti vozil. Hkrati je dejal, da se trenutno osredotočajo na zaključek izdelave 13 oklepnikov, ki so v različnih fazah dovršenosti izdelka. Patria je namreč ministrstvu doslej dobavila 13 vozil, medtem ko pogodba predvideva dobavo 135 oklepnikov.

Mors ne ve, ali je dobil sporočilo Patrie
Na obrambnem ministrstvu pa so pojasnili, da še ne vedo, ali so že dobili uradno sporočilo Patrie o ustavitvi proizvodnje, in dodali, da je zadevo zdaj težko komentirati. Ponovili so, da bo ministrstvo začelo pogajanja za spremembo pogodbe in takrat tudi določilo novo strukturo, število in dobavne roke ter poskušalo znižati ceno.

O patriah tudi odbor za obrambo
Sicer pa je o ugotovitvah Računskega sodišča, da pogajanja o nakupu oklepnikov 8 X 8 niso bila izvedena optimalno in da Sloveniji tako ne bo uspelo doseči zavez, ki jih je obljubila zvezi Nato, razpravljal tudi odbor za obrambo. Vlado je pozval, naj preuči pravne možnosti za enostransko prekinitev pogodbe za nakup patrij.