V mesecu dni, kolikor traja drugi begunski tok, je po podatkih policije v Slovenijo vstopilo že več kot 221.000 prebežnikov. Foto: Reuters
V mesecu dni, kolikor traja drugi begunski tok, je po podatkih policije v Slovenijo vstopilo že več kot 221.000 prebežnikov. Foto: Reuters

Srbska televizija RTS je poročala, da bosta Slovenija in Avstrija zaprli meje za begunce, o tem pa naj bi razmišljala tudi Hrvaška. Vendar so slovenske oblasti te navedbe zanikali. Z Generalne policijske uprave so sporočili, da Slovenija v sodelovanju s sosednjimi državami sproti sprejema ukrepe za uravnavanje migrantskega toka glede na razpoložljive kapacitete, ti ukrepi pa ne pomenijo zapiranja mej.

CEB Sloveniji namenil donacijo
Ministrica za obrambo Andreja Katič in skrbnik sklada CEB-ja za begunce Stephan Sellen sta podpisala pogodbo o donaciji poldrugega milijona evrov, ki jih sklad namenja Sloveniji za spopadanje s prebežniško krizo.

Slovenija je za pomoč iz sklada Razvojne banke Sveta Evrope (CEB) zaprosila 29. oktobra, in sicer za kritje investicijskih in tekočih stroškov pri oskrbi prebežnikov.

Ministrica je ob tem napovedala, da namerava Slovenija do aprila 2016 iz odobrenih sredstev nabaviti 100 bivalnih zabojnikov, 10 sanitarnih zabojnikov, 10 kombijev na štirikolesni pogon ter tovorno vozilo za prevoz bivalnih in sanitarnih zabojnikov.

Avstrijci prebežnike sprejemajo
V Dobovo so danes pripeljali trije vlaki s 3.007 prebežniki. Nekaj pred 4. uro je pripeljal vlak s 1.034 tujci, ob 7. uri vlak z 973 in ob 13. uri vlak s 1.000 ljudmi. Po napovedih hrvaških varnostnih organov po 19. uri v Dobovi pričakujejo naslednji vlak s 1.000 prebežniki.

Policisti so danes največ prebežnikov prepeljali v Šentilj, na Jesenice in v Gornjo Radgono. Trenutno je v sprejemnem centru v Dobovi še okoli 240 tujcev, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Avstrijski varnostni organi so danes na nekdanjem starem mejnem prehodu Šentilj v svojo državo sprejeli 2.604 prebežnikov, v Gornji Radgoni pa še 1.438. Trenutno je v nastanitvenem centru Šentilj 4.243 ljudi, sprejemna centra Gruškovje in Središče ob Dravi sta prazna, sporočajo s Policijske uprave Maribor.

Več kot 221.000 prebežnikov skozi Slovenijo
V mesecu dni, kolikor traja drugi begunski tok, je po podatkih policije v Slovenijo vstopilo že več kot 221.000 prebežnikov. V nastanitvenih centrih je bilo zjutraj več kot 5.300 ljudi, v sprejemnih centrih pa malo manj kot 900.

Policisti iščejo prebežnike, ki so odšli iz Dobove
Nekaj po 18. uri je okoli deset prebežnikov, ki so v Dobovo prispeli z vlakom iz Hrvaške, samovoljno zapustilo sprejemni center v Dobovi. Policisti so jih nekaj že izsledili in jih odpeljali v sprejemni center, so za STA pojasnili na Policijski upravi Novo mesto. Policija nadaljuje iskanje preostalih prebežnikov.

Policisti se občasno soočajo s primeri, ko želijo prebežniki zapustiti sprejemni center in na ta način izražajo nezadovoljstvo, ker ne nadaljujejo poti takoj po vstopu v državo, so še pojasnili na policiji.