Na prizorišču tragedije še zmeraj gorijo svečke. Foto: MMC RTV SLO
Na prizorišču tragedije še zmeraj gorijo svečke. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša in Danilo Türk
Žalne seje DZ-ja sta se udeležila predsednika vlade in države. Foto: MMC RTV SLO
Žalna knjiga
Po žalnih sejah in vpisih v žalne knjige sledi v torek dan žalovanja ter prvi pogrebi. Foto: MMC RTV SLO
Zadnje slovo od žrtev Save

Od sodelavca so se prišli poslovit tudi številni poslanci in člani Slovenske ljudske stranke. Sevniški podžupan Srečko Ocvirk je v slovo kolegu med drugim dejal, da je župan snoval projekte, ki bodo zanje in prihodnje rodove spreminjali življenje na bolje. Eden izmed njih, hidroelektrarna na Blanci, je bil zanj žal usoden. Župan občine Krško Franc Bogovič pa se je Janca spomnil še kot prijatelja iz otroških dni, kasneje pa kot dobrega sodelavca v vlogi župana sosednje občine.

Pogrebi bodo potekali tudi jutri in v četrtek, razpored pa je objavila sevniška občina.

Danes je sicer dan žalovanja za žrtvami tragične nesreče pri Sevnici. V državnem zboru je potekala žalna seja, na kateri so se poslanci spomnili na žrtve tragične nesreče. Predsednik DZ-ja, France Cukjati, je v svojem govoru poudaril, da je bil Kristijan Janc "najprej človek in šele nato politik". Sevniškega župana in poslanca SLS-a je opisal kot mirnega, preudarnega, spravljivega: "Nikoli ni dajal nepremišljenih očitkov, od njega nismo slišali žaljive besede. Vedno je bil spravljiv; ko smo ostali obtoževali, je on iskal olajševalne okoliščine."

Spomnil je še, da je Sava pretekli četrtek vzela 13 življenj, katerih povprečna starost je bila 45 let. "Deset mož in žena je izgubilo svoje partnerje, 22 otrok je izgubilo očeta ali mater," je še dejal Cukjati in vsem svojcem in prijateljem žrtev izrekel sožalje.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik poslanske skupine SLS-a, Jakob Presečnik, ki je dejal, da je bil Janc "aktiven, zavzet, vsebinski na vseh področjih", in dodal, da so še prejšnji teden, le nekaj dni pred njegovo smrtjo, kovali načrte za prihodnost. Presečnik se je spomnil tudi preostalih 12 umrlih v nesreči in njihovim družinam, prijateljem in znancem izrekel sožalje.

Minuta molka za ponesrečene
Nato so se poslanci vsem 13 žrtvam tragične nesreče pri Blanci poklonili z minuto molka.

Žalna seja SLS-a v Krškem
V Kulturnem domu v Krškem pa se je v ponedeljek SLS z žalno sejo poslovil od Kristijana Janca in Marjana Kogovška. Od dveh uglednih članov stranke so se poslovili vidnejši predstavniki stranke, strankarski župani in drugi člani SLS-a.

Predsednik stanke Bojan Šrot je v nagovoru dejal, da se je žalost zarezala v srca članov SLS-a, pokojnega Kristijana Janca pa je označil za velikega človeka - veselega, delavnega in skromnega ter strankarskega kolega in politika, pripravljenega pomagati. "Vzela te je reka, ob kateri si živel," je še dodal Šrot.

Svečke na prizorišču tragedije
Svojci in prijatelji utopljenih Sevničanov še vedno obiskujejo prizorišče tragedije in prižigajo svečke. Svojcem umrlih je sožalno pismo poslal tudi mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus.

Vlada poziva vse organizatorje kulturnih in drugih prireditev, da vsebino prilagodijo dnevu žalovanja. Na podlagi sklepa o določitvi protokolarnih pravil se zastave na poslopjih državnih ustanov na dan žalovanja spustijo na pol droga.

Odprt račun za pomoč svojcem
Občina Sevnica je v sodelovanju s tamkajšnjim območnim združenjem Rdečega križa odprla račun za pomoč svojcem žrtev nesreče, ki se je v četrtek zgodila pri hidroelektrarni Blanca. Zbrani denar bodo v prvi fazi namenili vsem 13 družinam, v naslednji fazi pa bo ustanova, ki jo bodo v za to ustanovili, poskrbela, da bo z zbranimi sredstvi zagotovila pomoč za nepreskrbljene otroke in poskrbela za njihovo šolanje.

Kot so sporočili iz kabineta župana občine Krško, se pomoč zbira na transakcijskem računu območnega združenja Rdečega križa Sevnica številka: 02379 - 0017732206, odprtem pri NLB-ju, poslovalnica Sevnica, s sklicem: 00030708 in pripisom: svojcem vodne tragedije.

Zadnje slovo od žrtev Save