Zunanji minister Anže Logar je v sredo izrazil upanje, da bo tokratni pregled področja vladavine prava v Sloveniji vključeval tudi fizičen obisk predstavnikov Evropske komisije. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Zunanji minister Anže Logar je v sredo izrazil upanje, da bo tokratni pregled področja vladavine prava v Sloveniji vključeval tudi fizičen obisk predstavnikov Evropske komisije. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Čeprav podrobnosti o vsebini odgovorov, ki jih je Slovenija posredovala v Bruselj, od ministrstva za zunanje zadeve ni bilo mogoče pridobiti, časopis Delo poroča, da so odgovori napisani predvsem skozi prizmo stranke SDS.

Zunanji minister Anže Logar je v sredo na vprašanje, zakaj Slovenija svojega prispevka še ni poslala, odgovoril, da ga bodo posredovali pravočasno in da to "ni nobena dilema, ki bi kakor koli ogrožala nastajanje tega drugega poročila", ki ga bodo obravnavali med slovenskim predsedovanjem.

Nato je vlada v sredo potrdila odgovore Slovenije na vprašalnik komisije, ki jih je od pristojnih resorjev zbralo in uredilo zunanje ministrstvo. Ob tem je izpostavila predvsem namen poročila kot preventivnega orodja, ki prispeva k poglabljanju dialoga med članicami in institucijami EU-ja ter skupnega razumevanja vladavine prava v Uniji.

Sorodna novica Logar: Slovenija podpira gradnjo močnejšega Nata

Kateri bodo poudarki letošnjega poročila Evropske komisije?

Poročilo o vladavini prava se osredinja na štiri stebre: pravosodni sistem, nacionalni okvir za boj proti korupciji, pluralizem medijev ter institucionalne zadeve in ravnovesje vej oblasti. V poročilu za letos bo poudarek tudi na ukrepih za preprečevanje širjenja pandemije covida-19.

Logar je v sredo izrazil upanje, da bo tokratni pregled področja vladavine prava vključeval tudi fizičen obisk predstavnikov Evropske komisije, da bodo lahko na terenu opravili pogovore z deležniki, saj da je to bistveno uspešnejše, učinkovitejše, bolj pošteno in transparentno kot v virtualni obliki.

Predsednik vlade Janez Janša je pred tem februarja v pismu predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen predstavnike komisije povabil na obisk v Slovenijo, da se prepričajo o stanju demokracije in položaju medijev.

V komisiji so tedaj v prvem odzivu poudarili, da je svoboda medijev steber demokracije in da je primeren okvir za oceno položaja medijev njihovo letno poročilo o vladavini prava.

Sorodna novica Janša pisal voditeljem EU-ja: "Moje pismo je poskus klica k razumu."

Obiski naj bi bili virtualni, za Slovenijo ta predviden sredi aprila

Obiski komisije v članicah v sklopu priprav tega poročila, ki so namenjeni pridobivanju dodatnih informacij in razčiščevanju vprašanj, bodo po neuradnih informacijah sicer tudi letos virtualni. Za Slovenijo je ta obisk predviden sredi aprila.

Poročilo je sicer po navedbah komisije rezultat tesnega sodelovanja in večmesečnih posvetovanj z vsemi članicami. Del tega so tudi omenjeni namenski virtualni obiski držav, med katerimi komisija o razvoju na področju pravne države razpravlja z različnimi deležniki, na primer s pravosodnimi organi, organi kazenskega pregona, novinarskimi združenji in civilno družbo.

Prvo poročilo o vladavini prava v vseh članicah Unije je komisija objavila lani septembra, drugega naj bi julija.