Med stavko se na RTV Slovenija ne bodo pripravljale in objavljale vsebine, ki so povezane z delovanjem političnih strank in organizacij, vlade, ministrstev in državnih funkcionarjev, razen poročanja o poteku stavke v javnem sektorju. Foto: MMC RTV SLO
Med stavko se na RTV Slovenija ne bodo pripravljale in objavljale vsebine, ki so povezane z delovanjem političnih strank in organizacij, vlade, ministrstev in državnih funkcionarjev, razen poročanja o poteku stavke v javnem sektorju. Foto: MMC RTV SLO
Policist
Policisti med stavko praviloma ne bodo merili hitrosti z radarjem. Namesto kazni bodo raje izrekali opozorila. Foto: MMC RTV SLO
Bolnišnica
Zdravniki bodo imeli enkrat na teden enourni zbor delavcev, bolniki pa stavke ne bodo občutili. Foto: MMC RTV SLO
Upravna enota
Na upravnih enotah bodo morali opravljati vsa nujna dela in naloge. Foto: MMC RTV SLO
Center za socialno delo
V centrih za socialno delo med stavko ne bodo opravljali svetovalnih in drugih razgovorov ter stikov pod nadzorom. Foto: MMC RTV SLO
RTV Slovenija
Med stavko se na RTV Slovenija ne bodo pripravljale in objavljale vsebine, ki so povezane z delovanjem političnih strank in organizacij, vlade, ministrstev in državnih funkcionarjev, razen poročanja o poteku stavke v javnem sektorju. Foto: Bobo
Stavka tudi RTV
Stavka javnega sektorja

Stavka poteka na delovnih mestih, saj kot pravi vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Janez Posedi: "Nimamo se namena shajati skupaj in družiti, ampak delamo na delovnih mestih in opravljamo tisto, kar moramo v skladu zakonodajo zagotoviti."

Posedi je za TV Slovenija znova poudaril, da stavka ni naperjena proti ljudem, "ampak proti vladi in njeni politiki, proti tistim, ki v tej družbi kradejo in ki živijo na tuj račun, in jaz ocenjujem, da se bomo zbudili v novi Sloveniji, kjer bodo ljudje občutili, da je konec te zgodbe in kjer pričakujemo neke korake v smeri pravne države."

Kdo stavka?
Stavkajo policisti, cariniki, gasilci, zdravniki, nekateri zdravstveni delavci, zaposleni na upravnih enotah in v občinskih uradih, veterinarji, kulturni delavci pa tudi zaposleni na RTV Slovenija. Vsaj na začetku stavka ne bo bistveno spremenila delovanja omenjenih organov, saj za nekatere poklice veljajo zakonske omejitve.

Člani 21 sindikatov javnega sektorja nasprotujejo ukrepom za zamrznitev plač, saj je plačna reforma v javnem sektorju predvidevala še dve odpravi nesorazmerij. Ne verjamejo niti obljubam vlade, da bo svoje obveznosti poplačala takoj, ko bodo javne finance okrevale.


Policisti bodo namesto kazni izrekali opomine

Policisti morajo v času stavke vseeno opravljati dela in naloge, ki so opredeljena v 84. členu Zakona o policiji. To so varovanje življenja, osebne varnosti ljudi in premoženja; preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj; odkrivanje in prijemanje storilcev kaznivih dejanj in drugih iskanih oseb in njihovo izročanje pristojnim organom; varovanje določenih oseb, organov, objektov, okolišev, delovnih mest in tajnosti podatkov državnih organov; vzdrževanje javnega reda; nadzor in urejanje prometa na javnih cestah; varovanje državne meje in opravljanje mejne kontrole; opravljanje nalog, določenih v predpisih o tujcih.

Kljub temu pa najverjetneje ne bodo kaznovali za običajne prekrške, ampak bodo le izdajali opomine. Radarje bodo vklopili le izjemoma, na mestih, kjer so pogoste prometne nezgode. V vseh zadevah, kjer je njihovo posredovanje potrebno, bodo posredovali z vso resnosjo.

Cariniki bodo svoje delo opravljali še temeljiteje
Cariniki bodo v času stavke posebno pozornost namenili nezakonitemu vnosu blaga v državo, vnosu ali iznosu mamil, eksplozivnih sredstev, naravne ali kulturne dediščine. To pomeni nekoliko daljše in natančnejše delo, kar bi na meji s Hrvaško lahko povzročilo daljše čakalne dobe. Stavko gasilcev bo mogoče občutiti le v storitveni dejavnosti. Gasilci se bodo namreč odzvali na vse intervencijske klice, tudi delo na poplavljenih območjih se bo nadaljevalo.

Veterinarji bodo nadzorovali zakol
Ker je vlada sprejela sklep o opravljanju del in nalog Veterinarske uprave med stavko, morajo veterinarji zagotavljati prisotnost pred in med zakolom živali ter po njem v odobrenih obratih za klanje.

Medicinsko osebje bo delalo kot ob nedeljah
Zdravniki bodo imeli enkrat na teden enourni zbor delavcev, bolniki pa stavke ne bodo občutili. V zdravstveni negi (člani sindikata delavcev v zdravstveni negi in člani sindikata zdravstvenega in socialnega varstva ne bodo stavkali) napovedujejo, da bodo delo na oddelkih opravljali kot ob nedeljah in praznikih, a z določenimi olajšavami. Medincinske sestre med stavko opravljajo dela v rednih ambulantah in sodelujejo pri rednih operacijah.

Na upravnih enotah le nujni postopki
Na upravnih enotah opravljajo vsa nujna dela in naloge. Med njimi so tudi izdaja potnega lista ali osebne izkaznice v nujnih primerih, sklepanje zakonske zveze ali registracija istospolne partnerske skupnosti, če je bil datum že prej določen, priznanje očetovstva, če je to nujno potrebno zaradi ureditve statusa otroka ... Izdajala se bodo tudi gradbena dovoljenja za postopke, ki so že v teku, ter uporabna dovoljenja. V nujnih primerih se bo podaljševalo tudi veljavnost vozniških dovoljenj.


Občinski uradniki pa se oglašajo na telefon, zaprte so glavne pisarne, vloge je mogoče oddati le po pošti. Zaprta so nekatera gledališča, muzeji in knjižnice, stavkajo tudi na Davčni upravi in Geodetski upravi.

Na centrih za socialno delo ne bo razgovorov
V centrih za socialno delo med stavko ne opravljajo svetovalnih in drugih razgovorov ter stikov pod nadzorom. Sprejemajo različne vloge, reševali pa bodo naprej najnujnejše. Pomoč na domu nudijo le v najnujnejših primerih.

RTV Slovenija brez notranjepolitičnih novic
Stavkajo tudi zaposleni na RTV Slovenija. V času stavke se tako ne bodo pripravljale in objavljale vsebine, ki so povezane z delovanjem političnih strank in organizacij, vlade, ministrstev in državnih funkcionarjev, razen poročanja o poteku stavke v javnem sektorju. Obveznosti RTV Slovenija, ki se nanašajo na lokalne volitve, objave samopredstavitev kandidatov, so odložene do konca stavke. Bo pa RTV Slovenija med stavko poročala o z zakonom določenih obveznih vsebinah, ki se nanašajo na resno ogroženost življenja, zdravja in premoženja ljudi, kulturne in naravne dediščine ter varnosti države.

V šolah, vrtcih, fakultetah, pravosodju bo delo potekalo normalno
Zaposleni na ministrstvih in v organih v sestavi naj ne bi stavkali, za stavko pa se niso odločili niti zaposleni v državnem zboru, saj se je vlada odločila, da stavke ne bo plačala, večina zaposlenih pa ima plače le nekaj evrov višje od minimalne plače, zato bi stavka njihov gmotni položaj še poslabšala.

Prav tako ne stavkajo vojaki in zaposleni v šolah, vrtcih, na fakultetah, v pravosodju (ter že omenjena sindikata delavcev zdravstvene nege ter zdravstvenega in socialnega varstva), saj ti spadajo pod Konfederacijo sindikatov javnega sektorja, ki je pripravljena na dogovor z vlado.

Stavka tudi RTV
Stavka javnega sektorja