Patrie bodo kmalu v vojašnicah in pred njimi je usposabljanje. Foto: MMC RTV SLO
Patrie bodo kmalu v vojašnicah in pred njimi je usposabljanje. Foto: MMC RTV SLO
Kaj prevzem pomeni za celotno sago, ki se je odvijala od septembra dalje? Foto: EPA
Slovesni prevzem prvih patrij

74. motorizirani bataljon Slovenske vojske bo danes od ministrstva za obrambo tudi uradno prevzel 13 osemkolesnih oklepnikov, ki so po skoraj letu dni končno prestali kakovostni prevzem. Z današnjim dnem se začenja tudi uvajanje oklepnikov v operativno uporabo, kar pomeni, da se bo na patriah v mariborski Vojašnici generala Maistra pričelo usposabljati prvih trinajst posadk.

Ali torej korupcije ni bilo?
V MMC-ju nas je zanimalo, ali prevzem 13 patrij pomeni, da bo Slovenija morebiti morala kupiti vseh 135 predvidenih oklepnikov, ali Slovenija s tem "priznava", da v poslu ni bilo korupcije, in kaj to pomeni za nadaljnjo usodo posla.

Simon Korez iz Slovenske vojske je pojasnil, da prevzem oklepnikov in celoten posel nikakor nista povezana, saj gre le za prevzem oklepnikov v uporabo z namenom usposabljanja posadk. Glede konkretnih odgovorov na vprašanja pa nas je napotil na Mors, od koder odgovore še pričakujemo.

Kakovostni prevzem prve patrie uspešno končan 18. junija
Kakovostni prevzem prve patrie je bil sicer uspešno končan 18. junija. Tedaj je državni sekretar na obrambnem ministrstvu Uroš Krek pred tovarno Indop v Šoštanju poudaril, da se s tem pričenja novo obdobje razvoja Slovenske vojske. Kot je dejal, bo v tem vozilu slovenski vojak varnejši v prihodnjih vojaških operacijah.

Zdaj izpolnjen pogoj reprograma pogodbe
Po besedah Kreka je s prevzemom tega vozila izpolnjen tudi pogoj, da Slovenija pristopi k reprogramiranju pogodbe, o čemer so se z izvajalcem že pogovarjali. Patrij bo manj - večkrat se pojavlja številka 80 - pogajanja o tem pa ministrstvo čakajo v naslednjih mesecih, je povedal.

Področni direktor Patrie za Slovenijo Wulf Hessulf pa je v svoji izjavi izpostavil, da so v Indopu proizvedli "enega najboljših oklepnikov na svetu", in to v najvišjem razredu. Oklepnik bo vojski dal večjo prilagodljivost, visoko zaščito, zelo dobro ognjeno moč in zmožnost manevriranja na cesti in na terenu, je povedal Hessulf.

Slovesni prevzem prvih patrij