Hrvaška je zaradi slovenske ograje na meji v Ljubljano poslala že devet diplomatskih not, ker da naj bi stala na
Hrvaška je zaradi slovenske ograje na meji v Ljubljano poslala že devet diplomatskih not, ker da naj bi stala na "hrvaškem državnem ozemlju". V Ljubljani odgovarjajo, da meja ni določena in da gre pri ograji za "začasne tehnične ovire", namenjene zavarovanju meje pred morebitnimi nezakonitimi migracijami. Foto: BoBo

Za reševanje te problematike v okviru stalne mešane komisije po SOPS-u sta se 25. novembra v Ljubljani dogovorila zunanja ministra Karl Erjavec in Davor Ivo Stier. Slovenija je sicer takšno srečanje predlagala že decembra lani.

SOPS je tako danes obravnaval več zadev, ki so pomembne za olajšanje življenja ljudi na obmejnem območju. Slovenska delegacija je izpostavila težave obmejnih ribičev, vprašanja glede obratovanja nekaterih mejnih prehodov, obnovo mostov na obmejnem območju in nekatere čezmejne projekte.

Vodja slovenske delegacije, veleposlanik Andrej Grasselli, je povedal, da "so opravili pregled celotne palete vprašanj, pomembnih za obmejni promet in sodelovanje tamkajšnjega prebivalstva na eni in drugi strani".

Stalna mešana komisija je sprejela skupno izjavo in sklenila, da bo naslednje zasedanje komisije v Sloveniji maja 2017.

Dogovorjene so bile rešitve za obmejno območje
V skupni izjavi so pojasnili, da sta delegaciji pregledali izvajanje obmejnega režima v preteklem obdobju, še posebej v obdobju po vstopu Hrvaške v EU, ko sta se sosednji državi dogovorili o določenih prilagoditvah režima in dodatni liberalizaciji prehajanja meje.

Na zasedanju so bila obravnavana različna vprašanja, povezana z načinom prehajanja meje prebivalcev na obmejnem območju, še posebej tistih, ki jim je bilo prehajanje meje onemogočeno ali znatno oteženo. Govor je bil o posameznih lokacijah in dogovorili so se o rešitvah, ki bodo omogočile nadaljevanje nemotenega gibanja prebivalcev na obmejnem območju.

Poleg vprašanja postavljanja tehničnih ovir na prehodnih mestih sta se delegaciji strinjali o potrebi obnove posameznih mostov v obmejnem območju in bosta predlagali pristojnim organom, da čim prej začnejo njihovo obnovo.

SOPS za obmejno ograjo ni pristojen
Na srečanju z novinarji slovenskih medijev na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu je Grasselli nato povedal, da so se na zasedanju "korektno in dosti odprto" pogovarjali o vprašanjih, in dejal, da je šlo za "koristno izmenjavo stališč".

Na novinarsko vprašanje, ali so govorili o težavah ob meji zaradi žičnate ograje, ki jo je postavila Slovenija, je Grasselli odgovoril, da komisija ni pristojna, da bi se o tem pogovarjala.

"Pristojni pa smo za mejna prehodna mesta, kjer prehajajo čez mejo določene kategorije prebivalstva. Pogovarjali smo se o dveh prehodnih mestih in se tako rekoč dogovorili o načinih rešitve," je pojasnil.

Gre za mejna prehodna mesta Sveti Urban - Kog in Središče ob Dravi, na katerih je bil prehod čez mejo onemogočen ali bistveno oviran.