Če bo dosežen dogovor o odprodaji državnih bank in podjetij v celoti, bo potrebna tudi sprememba koalicijske pogodbe. Foto: MMC RTV SLO
Če bo dosežen dogovor o odprodaji državnih bank in podjetij v celoti, bo potrebna tudi sprememba koalicijske pogodbe. Foto: MMC RTV SLO

Koalicijska pogodba je glede prodaje ključnih strateških naložb jasna: država naj v njih obdrži kontrolni delež, torej 25 odstotkov in eno delnico.

SLS zadržan
V SLS-u so do prodaje bank in državnih podjetij zadržani. Vodja poslancev Mihael Prevc je v torek ocenil, da stranka verjetno ne bo prižgala zelene luči za prodajo v celoti.

NSi: odprodaja ali dokapitalizacija?
V NSi-ju še niso nakazali svoje odločitve, je pa vodja poslancev Matej Tonin dejal, da je pri NLB mogoča bodisi odprodaja v celoti bodisi dokapitalizacija, pri čemer je opozoril na posledice obeh odločitev.

DL naklonjen umiku države
V DL-ju so po besedah predsednika stranke Gregorja Viranta naklonjeni umiku države iz gospodarstva v čim večji meri, razen tam, kjer podjetja upravljajo javno službo ali javno infrastrukturo. Ali so v stranki pripravljeni podpreti spremembo koalicijske pogodbe, ni razkril.

Spremembo koalicijske pogodbe morajo sicer podpreti vse podpisnice. Če ji nasprotuje le ena izmed koalicijskih strank, njena sprememba ni mogoča.

Šušteršič presenetil kolege
S predlogom, da država odproda celoten delež v NLB-ju, je že pred časom presenetil minister za finance Janez Šušteršič, ki sicer prihaja iz vrst DL-ja. V soboto je finančni minister za agencijo Reuters dejal, da bo država skušala v prvi polovici leta 2013 prodati deleže v bankah in nekaterih državnih družbah.

Poleg NLB-ja, Nove Kreditne banke Maribor in Abanke Vipe bi se lahko na seznamu za prodajo tako znašli tudi Telekom Slovenije, Zavarovalnica Triglav in Petrol.

Tudi o spremembah političnega sistema
Svet DL-ja bo sicer razpravljal tudi o predlogih SDS-a za spremembe političnega sistema in o interpelaciji zoper ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka. O tem bo DZ odločal v torek. Gorenaku namreč PS in SD očitata odgovornost za izginule podpise pod referendumsko pobudo o zakonu za krepitev stabilnosti bank.

Idejo o spremembah političnega sistema, o čemer bo beseda verjetno tekla tudi na seji izvršilnega odbora SLS-a, pa je na dan predsedniških volitev odprl premier Janša. Dva dni pozneje je SDS že strnil svoje predloge, Janša pa pričakuje tudi predloge drugih strank.

Kateri izmed predlogov bi utegnili imeti ustrezno večino za sprejem v DZ, bodo vodje parlamentarnih strank pregledali na srečanju, ki ga Janša namerava sklicati v kratkem.