Žerjav alternativo sporazumu vidi v mirovni konferenci, kakršno je predlagal France Bučar, saj bi z njo
Žerjav alternativo sporazumu vidi v mirovni konferenci, kakršno je predlagal France Bučar, saj bi z njo "rešili vse mejne probleme na Zahodnem Balkanu na isti način", in sicer z mirovno pogodbo. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta
Karl Erjavec
Karl Erjavec bo na referendumu podprl sporazum. Foto: MMC RTV SLO
Stranke, razen DeSUS-a v referendumsko kampanjo

Predstavniki SLS-a na stojnicah, ki jih bodo v teh dneh postavili tudi v drugih večjih slovenskih mestih, delijo letake s pozivi volivcem, naj glasujejo proti sporazumu, je na Prešernovem trgu pojasnil prvak SLS-a Radovan Žerjav. Ob tem je izrazil obžalovanje, da bodo morali o tako pomembnem vprašanju odločiti volivci na referendumu, a druge poti po njegovih besedah ni bilo, ker je vlada sprejemanje sporazuma vodila tako, da opozicija na ta postopek ni mogla vplivati. Sporazum bi moral biti kot ustavna materija nujno ratificiran z dvetretjinsko večino, je poudaril.


"Izgube so lahko le na slovenski strani"

Nato je Žerjav spregovoril o vsebini referenduma samega, pri čemer je izpostavil, da gre "za najpomembnejše vprašanje po odločitvi za samostojnost Slovenije". Sporazum po njegovi oceni predstavlja "preveliko tveganje", zlasti pa ga v tem kontekstu skrbi slovenski dostop do teritorialnega morja. Tveganje je nesorazmerno in samo na slovenski strani, je zatrdil, saj "lahko Slovenija izgubi vse, Hrvaška pa ničesar".

Prav zato je prvi mož ljudske stranke Slovence pozval, naj gredo na referendum tako pogumno, kot so šli na plebiscit za osamosvojitev Slovenije, in zavrnejo sporazum in na ta način EU-ju in svetu povedo, da "svojega morja in kopnega ne damo za nobeno ceno".

Pahorjeve javne tribune v 12 krajih po Sloveniji
V predreferendumski kampanji bodo kot organizator kampanje nastopali tudi Socialni demokrati. Za kampanjo nameravajo odšteti okoli 30.000 evrov, je povedal vodja poslanske skupine SD-ja Bojan Kontič. V kampanji bo poslanska skupina aktivno sodelovala in bo skušala podati vse argumente o tem, zakaj je arbitražni sporazum vreden podpore in zakaj lahko Sloveniji koristi, hkrati pa bo skušala zavrniti vse argumente nasprotnikov sporazuma, je pojasnil Kontič. Poslanec Miran Potrč pa je dodal, da bodo poslanci svoje redne aktivnosti izkoristili za predstavitev svojih stališč. Stranka je organizirala tudi javne tribune predsednika Boruta Pahorja na dvanajstih mestnih točkah po Sloveniji.

DeSUS brez lastne kampanje
Vodstvo DeSUS-a se je odločilo, da ne bo imelo samostojne kampanje pred referendumom o arbitražnem sporazumu, saj stranka podpira prizadevanja premierja Boruta Pahorja.

"Glede arbitražnega sporazuma so mnenja deljena tako v politiki kot v stroki, menim pa, da je treba zaupati predsedniku vlade Borutu Pahorju. Verjamemo njegovim argumentom," je po predstavitvi odločitve pojasnil prvak stranke upokojencev Karl Erjavec. Dodal je, da se bo kot predsednik stranke referenduma udeležil in glasoval za sporazum

Stranke, razen DeSUS-a v referendumsko kampanjo