Slovenija

Poudarki

  • Cerar: Nismo stranka kapitala
SMC bo v ponedeljek odločal o vstopu v koalicijo in takrat sporočil tudi imena ministrov. Foto: BoBo
Cerar si želi postati zunanji minister. Foto: BoBo
Koliko bo stala koalicijska pogodba? Cerar želi vedeti še pred sestavo vlade. Foto: BoBo
VIDEO
Kdo bo zdravstveni minister

Dodaj v

SMC želi najprej vedeti, koliko bodo ukrepi iz koalicijske pogodbe stali

Cerar želi postati zunanji minister
22. avgust 2018 ob 18:19
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

SMC bo imena ministrskih kandidatov za svoje resorje naznanil v ponedeljek, je sporočil predsednik stranke Miro Cerar. V stranki želijo tudi finančno vrednotenje koalicijske pogodbe.

Predsednik SMC-ja in vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar verjame, da bodo lahko prihodnji teden podpisali koalicijski sporazum in nadaljevali sestavljanje vlade. "Volilni izid je terjal od nas več časa, več napora, situacija ni enostavna, ampak vredno si je bilo prizadevati," je izjavil na medijski konferenci. Zatrdil je, da je njegova stranka igrala konstruktivno vlogo v pogajanjih tako o vsebinah koalicijskega sporazuma kot tudi o sodelovanju med koalicijskimi strankami in z Levico ter tudi kadrovski razdelitvi mest.

Ob tem je spomnil, da se je sam umaknil od namere po zasedbi mesta predsednika DZ-ja. To funkcijo bi sprejel, ker to področje dobro pozna, toda presodil je, da je pomembneje, da se o tem mestu dogovorijo v nekonfliktnem ozračju. "Verjamem, da bo lahko uspešno kos tej nalogi," je dejal o kandidatu za predsedniško mesto Dejanu Židanu.

Prav tako so se v SMC-ju umaknili od kandidature podpredsednice DZ-ja, ob tem, ko jim je bilo določeno, da lahko prevzamejo vodenje petih ministrstev, pa so privolili v le štiri, je pojasnil Cerar.

Cerar: Nismo stranka kapitala
SMC je po njegovih besedah vztrajal pri tem, da prevzame vodenje takšnih resorjev, ki jih zna dobro upravljati, zato so si želeli resorje blizu gospodarstva. Zatrdil je, da niso stranka kapitala, ampak socialno-liberalna stranka, da pa so dokazali, da znajo spodbujati gospodarstvo na pravi način.

SMC bo sicer poleg gospodarskega prevzel tudi zunanje in okoljsko ministrstvo ter ministrstvo za delo. Prevzem teh resorjev po Cerarjevih navedbah kaže, da so pripravljeni prevzeti velike izzive.

Svoje kandidate za ministre bodo mandatarju za sestavo vlade Marjanu Šarcu sporočili v ponedeljek, ko bo svet stranke odločal tudi o vstopu v koalicijo, zato o njih Cerar tokrat ni želel govoriti. Pojasnil je le, da imajo dolgo klop mogočih kandidatov, med katerimi bodo izbirali, in da so v ožjem izboru tudi nekateri dozdajšnji ministri in državni sekretarji iz vrst SMC-ja.

Kaj bi počel kot zunanji minister
Sam bo najverjetneje prevzel zunanje ministrstvo. Napovedal je, da si bo prizadeval za to, da bo Slovenija vodila odprto in uravnoteženo zunanjo politiko. Po njegovih besedah se moramo zavedati, da smo jedrna članica Evropske unije (EU) in da moramo to negovati tudi v prihodnje, hkrati pa imeti dobre odnose z vsemi članicami EU-ja in tudi drugimi državami po svetu. Kot poseben izziv pa je omenil predsedovanje svetu EU-ja leta 2021. "Najbolj si želim, da se pomen zunanje politike za Slovenijo bolj usidra v zavest Slovencev," je dejal in poudaril njen pomen pri privabljanju tujih investitorjev.

Če bo dozdajšnja finančna ministrica Mateja Vraničar Erman funkcijo opravljala tudi v prihodnji vladi, o čemer se je Šarec z njo že dogovarjal, bo Cerar, kot je dejal, zadovoljen. Vraničar Ermanova je po njegovih besedah izredno odgovorna in poštena, v prvi vrsti pa ima skrb za zdrave javne finance.

Do dela ministrstva za delo, ki zdaj prihaja v roke SMC-ja, je bil Cerar kritičen, saj da jim ni uspelo v zadostni meri opraviti vseh nalog. Cerar pričakuje, da bo med ministrstvoma za delo in za gospodarstvo ter drugimi resorji, ki posegajo v področje gospodarstva in sociale, nastalo konstruktivno sodelovanje, "boljše, kot je bilo morebiti kdaj v vladi, ki sem jo vodil".

Koliko bodo stali ukrepi koalicijske pogodbe
Pred oblikovanjem vlade pa v SMC-ju želijo, da v koaliciji tudi finančno ovrednotijo vse naloge in projekte, ki so si jih zadali v koalicijskem sporazumu, saj menijo, da mora Slovenija obdržati javnofinančno stabilnost. "Vesel sem, da so vsi koalicijski partnerji to našo pobudo takoj sprejeli, zato pričakujem, da bomo v prihodnjih dneh to naredili," je dejal.

Pojasnil je, da je tudi sam pridobil nekatere okvirne izračune. O številkah ni želel govoriti, je pa dejal, da bi znala biti odstopanja od javnofinančnih zmožnosti precejšnja. Po njegovih besedah se lahko težava reši tako, da se načrtovani ukrepi porazdelijo in da se postavijo prioritete.

Cerar je priznal, da bo delo v vladi zelo zahtevno, ker bo vlada manjšinska, v njej pa bo veliko partnerjev, kar bo zahtevalo veliko potrpežljivosti in sporazumevanja. S položaja predsednika vlade se poslavlja "zelo pomirjen", ker jim je v njegovem mandatu uspelo državo popeljati iz krize in nekoliko dvigniti raven politične kulture. "Razumem, da je volilni izid takšen, da mora priti drug," je dejal in zatrdil, da ne odhaja z grenkimi občutki.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Alchemist
# 22.08.2018 ob 18:42
Kr zgodaj so se to spomnili. Mogoče pa bi bilo le pametno o tem govoriti pred parafiranjem, kaj pravite?
slovenc1
# 22.08.2018 ob 18:35
Vsaj nekdo,ki je pomislil na to. Če ni denarja se tudi določenih ukrepov iz pogodbe ne bo dalo uresničevati. In prav zato bi bilo dobeo,da Vraničar Ermanova ostane ministrica za finance,ker se na področje spozna.
Churchill W.
# 22.08.2018 ob 18:54
SMC želi najprej vedeti, koliko bodo ukrepi iz koalicijske pogodbe stali.

Jaz tudi!
Želim pa da je tudi koalicijska pogodba in pogodba o projektnem sodelovanju JAVNA!
ap72
# 22.08.2018 ob 19:12
šarec je govoril v kampanji, da ima ljudi in da bo imena razkril, ko bo čas za to...

in zdaj?

izkazalo se je, da nima imena niti za poglavitno ministrstvo!! in tu torej ne bomo videli novega obraza, kot je bilo obljubljeno!!

me zanima kdo je kandidat za ministra za zdravje!
lahk
# 22.08.2018 ob 18:40
Nisem mislil, da bom kdaj to rekel ampak res moram.... Bravo Cerar. Proti amaterju Šarcu deluje pravi genij. Seveda je lahko napisati en spisek želja, ko pa se to potem želi izvesti se pa vedno ugotovi, da za želje ni denarja.

Žalostno, da se bo zdaj Marjan teh stvari učil kot predsednik vlade.. kot bi mu dali peljati en velik vlak.
nepokorni
# 22.08.2018 ob 20:24
Kaj takega od Levice ne bomo nikoli slišali. Oni bi samo trošili. Kdo bo plačal in kdaj, jih pa ne briga. Važno, da se lepo sliši, tudi če nas pelje v pogubo.
slovenc1
# 22.08.2018 ob 18:39
Je pa tudi dobro,da bojo ključna ministrstva kjer naj bi Levica sodelovala z vlado prevzeli v SMC. Pod njimi so zunanja politika,gospodarstvo,okolje,kjer se obravnava stanovanjsko problematiko in področje dela in sociale,finance bi naj bi tudi prevzela ministrica v Cerarjevi vladi,infrastrukturo in energetiko pa ekonomistka Bratuškova. In za SMC se zdi,da je stranka,ki najbolj gleda na vzdržnost proračuna ter bo zagotovo znala ustaviti Levico če bi ta želela izvajati ukrepe,ki niso vzdržni ali pa bi lahko škodili gospodarstvu.
zala10
# 22.08.2018 ob 19:04
Kdo je Vojmir Urlep? Bivši dolgoletni predsednik uprave Kemofarmacije in Leka. Za Levico torej razredni sovražnik po definiciji. :)))
zala10
# 22.08.2018 ob 19:20
Skratka sami novi obrazi. Še posebej na vrhu. Trijo adijo in tretjerazredni komik.

P.S.: A ja, pa še ena (kot bi rekel Serpentinšek) baba. :)))
zala10
# 22.08.2018 ob 19:00
Finančni minister bi moral biti Vojmir Urlep. A ker Serpentinšek (de iure PV) nima pojma o pojmu, bo Urlep postal njegova t.i. desna roka. (beri: de facto PV).

P.S.: Tako je, če imaš dve levi. :)))
zala10
# 22.08.2018 ob 19:14
Razen že omenjenega Urlepa, LMŠ sploh nima svojih kadrov, da bi lahko zapolnila tista ministrska mesta, za katera se je ogrebla. Zato mrzlično iščejo zunanje kandidate. Ne se čuditi, če bo Vesna ostala notranja ministrica. Poseben izziv bo minister za zdravstvo, s prvim ministrom pa tako ali tako ni in ne bo nič.

P.S.: Očitno jim prav pride celo Cerarjeva okultistka Vraničarjeva. :)))
Nikec3
# 22.08.2018 ob 18:41
SMC želi najprej vedeti, koliko bodo ukrepi iz koalicijske pogodbe stali

Miro, v vladi ki jo podpira z Madurom navdahnjena Levica, so to tabu teme.
arbajter
# 22.08.2018 ob 21:19
Alchemist

A ni Levica ravno ena redkih, ki je opozarjala na finančno nevzdržnost pogodbe? Kolikor se spomnem je to bil tudi pomemben razlog zakaj niso šli polnopravno v koalicijo.

Kje ti vidiš polnopravno koalicijo? In zakaj niso šli? Ker so brezveznjakoviči, ki ne upajo na svoja ramena prevzeti najbolj preproste odgovornosti. In ker je z jezikom otepat ja najlažje in posvečenim soliti pamet.
Skippy
# 22.08.2018 ob 21:22
In ker je z jezikom otepat ja najlažje in posvečenim soliti pamet.

In Slovenci so znani po tem, da venomer nasedajo tem, ki znajo samo otepati z jezikom.
Janček
# 22.08.2018 ob 19:06
Pravilno, to bi morali storiti že pred podpisom koalicijske pogodbe. Sicer pa bo koalicijo največ stalo izsiljevanje Levice, ki ni ne tič ne miš... enkrat bodo zganjali populizme v opoziciji, drugič spet pogojevali svoje glasovanje za koalicijo, kar bo povzročalo dodatne stroške ali verjetno celo razkol v koaliciji.

Škode, ki jo bo Sloveniji povzročila Levica, se očitno zavedajo že nekateri koalicijski politiki, zato bi morali obvezno posebej ovrednotiti (kolikor je v tem trenutku sploh možno), koliko bo koalicijo oziroma vse državljane stalo sodelovanje vlade z Levico.
veza
# 22.08.2018 ob 19:36
Koliko jih je, ki trdijo, da so rešili krizo, problemi pa so še vedno tu, smešno, ne?
misterij
# 22.08.2018 ob 19:13
Arbitraža je rešena !!!!!!!???????????
sempetrc
# 22.08.2018 ob 20:00
Ni važno koliko stane, glavno je, da ste na oblasti!
amigo
# 22.08.2018 ob 19:13
,infrastrukturo in energetiko pa ekonomistka Bratuškova.

pričakujte podražitve in redukcije. Nabavite sveče in baterije. Bratovškova se na energetika spozna kot zajec na boben.
krumpek
# 22.08.2018 ob 18:50
Keri blefer je ta Cerar.
Že 6.avgusta je njegova stranka izjavila tole .
Svet SMC-ja pričakuje v prihodnjih dneh javnofinančno ovrednotenje celotnega sporazuma
S tempom te vlade bo tole "ovrednotenje" dočakal tja proti koncu leta 2021.
slovannn
# 22.08.2018 ob 21:50
No , včasih tudi Mirko prijavi kakšno pametno, sicer redko , včasih pa le. Vraničarjeva bi bila v tej vladi v opziciji, redka, ki razmišlja, da se poje toliko kosov kruha kot se ga z hlebca nareže. Drugi bi kar jedli in jedli in delilili. Šarec se je pa izkazal kot navaden blefer, edina smernica mu je oblast za vsako ceno. Stranka sposobnih ljudi nima, morda bodo sedaj prišli priskledniki, mrhovinarji.
sajn.frane
# 22.08.2018 ob 21:09
Dragi Miro , če bi bil v svoji vladi tako pozoren na nesmiselne stroške verjemi , da bi kotiral na teh volitvah precej višje kot si se ti ne zdi?
rumalina
# 22.08.2018 ob 20:30
Pri svoji maketi 2TDK niso bili tako radovedni, koliko bo stalo.
Bills of Credit
# 22.08.2018 ob 18:51
Cerar: Nismo stranka kapitala
Negacija negacije...
stari maček
# 22.08.2018 ob 19:31
Velika škoda je,da Cerar na volitvah ni dobil še eno priložnost,nevednost pač je močna.
iztok zaloznik
# 23.08.2018 ob 07:34
Po domače povedano: Stolčke smo si razdelili. kaj bomo delali pa še nimamo pojma.
veza
# 23.08.2018 ob 05:36
johann
# 22.08.2018 ob 23:22

Zvišali bomo pokojnine, zvišali bomo socialne izdatke, zvišali bomo število upravičencev do socialne pomoči...
Ni denarja? Ni problema, bomo vzeli par milijard kredita...


pa Mesec bo skušal uvoziti čim več migrantov, da bo imel več volivcev, tega ne smeš pozabit
johann
# 22.08.2018 ob 23:22
Zvišali bomo pokojnine, zvišali bomo socialne izdatke, zvišali bomo število upravičencev do socialne pomoči...
Ni denarja? Ni problema, bomo vzeli par milijard kredita...
darkwader
# 22.08.2018 ob 19:32
Cerar: Nismo stranka kapitala

Jaz sem pa mislil da je Šarec v tej koaliciji komik, my bad.
trenstroj
# 22.08.2018 ob 18:47
Cerar bo dober zunanji minister. Kot premier je zgradil dober odnos z državami Beneluxa, v tej smeri naj nadaljuje tudi kot v novi vlogi.
pobrisan
# 23.08.2018 ob 09:53
Kdo pravi, da Šarec nima kandidatov za ministre? Iztok Štucin je kandidat za notranjega ministra. Iztok Štucin naj bi bil kot šef Policijske uprave Postojna najbolj "zaslužen" zato, da je v predalih postojnskih policistov dlje časa skrivnostno ter sumljivo obležala ena od znanih kazenskih ovadb zoper ljubljanskega župana in predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Politično gledano je Iztok Štucin očitno izjemno "načelen in stabilen," saj je v zadnjih letih kot kandidat za občinskega svetnika ali poslanca v državnem zboru, zamenjal "samo" tri politične stranke, oziroma politične liste (skratka, v popolnem slogu znanih "novih obrazov"), toda njegove kandidature so bile vselej neuspešne.
pietetnik
# 23.08.2018 ob 08:30
Ampak, ker je to stara vlada pod vodstvom Serpentinška, smo vse bolj skeptični in ironični!
pietetnik
# 23.08.2018 ob 08:29
Kot zunanji minister mora nujno rešiti Arbitražo!
pobrisan
# 23.08.2018 ob 08:20
V stranki želijo tudi finančno vrednotenje koalicijske pogodbe
------------------------

Ena redkih dobrih potez. Kaj bodo storili, ko bodo ugotovili, da bodo po tej pogodbi finance postale nevzdržno breme? Zahteve Levice so pretirane.
RJSlo
# 23.08.2018 ob 07:19
Cerar: Nismo stranka kapitala
----------------------------------------------
No ja. Si pa brez moralnih zadržkov zaračunate dvojne potne stroške. O dodatkih za stalno pripravljenost je pa brez veze pisati, ker naj bi postali stalnica.
x1ijn
# 23.08.2018 ob 01:59
Kaj sploh je vsebina koalicijske pogodbe? Se ne spomnim, da bi kdaj karkoli pisalo o tem kakšne cilje so si zadali.
misterij
# 22.08.2018 ob 22:32
Butasto vprašanje,saj še vedno začasno vodiš vlado in moraš vedeti za tekoče finančno stanje države..Ne kupuj si točk,vse bonuse si že pokurol z novimi tipi vred.
Sonce.sije1
# 22.08.2018 ob 20:16
Levica bo popusila. Niso ne v koaliciji, ne v opoziciji.
Alchemist
# 22.08.2018 ob 19:03
S tempom te vlade bo tole "ovrednotenje" dočakal tja proti koncu leta 2021.

Približno takole ja. Mah, saj so ga prenašali okoli ko je imel veliko večino. Sedaj bo praktično samo še lutka.
galoper
# 25.08.2018 ob 21:36
Pogledal sem osnutek te koalicijske pogodbe in spominja me na najdeno sračje gnezdo, polnih različnih svetlikajočih se papirčkov brez vsebine in povezane učinkovitosti. Da se le blešči!
Valerija
# 23.08.2018 ob 07:37
"Najbolj si želim, da se pomen zunanje politike za Slovenijo bolj usidra v zavest Slovencev,"

mene pa zanima, koliko nas bo stal njegov politični turizem.
Bolek
# 23.08.2018 ob 09:19
Cerar je imel sicer tudi nekaj napak, a je bil po moje naš najboljši predsednik vlade do sedaj, samo bi moral zamenjati nekaj ministrov.
Pa mu ni bilo lahko, SD in Desus sta mu cel čas metala polena pod noge.
veza
# 23.08.2018 ob 05:34
Cerar

se je zbudil štiri leta prepozno, kadrov primernih za ministre v stranki nima, naj bo vsaj toliko pošten in etičen, da poskrbi, da bodo državni sekretarji strokovnjaki.
stari maček
# 22.08.2018 ob 19:34
Pa zakaj novi,če nimajo izkušenj,dvojna merila.
veza
# 23.08.2018 ob 06:15
SMC želi najprej vedeti, koliko bodo ukrepi iz koalicijske pogodbe stali

Mirko, zlati, zakaj si pa podpisal koalicijsko pogodbo, če niti tega ne veš, pa kje je tvoja etika?
MZ
# 23.08.2018 ob 06:37
Pa kaj vam ni jasno? Cerar je odstopil, bil je tudi tarča prenekatere kritike...zdaj se pa skozi stranska vrata ponovno rine v parlament in ovčicam se to zdi kar normalno. Pa kdo je tu pravzaprav nor?
generacija56
# 22.08.2018 ob 19:28
A je kdo podal predlog, koliko Cerar stane v tej koaliciji__
Liberalna demokracija je namreč najdražja...
kimi12345
# 23.08.2018 ob 01:23
Vraničar Ermanova pod nobenim pogojem ne sme biti več na ministrstvu za finance. Tako slabega ministra za finance nismo nikdar imeli. Ona je navaden tehnokrat, pač dela kar ji naročijo in v tem je dobra to ji moraš priznat. Je pa človek brez vizije in strategije! V času ko postajamo neto posojilodajalec, je treba imeti vizijo kako viške denarja, ki se ustvarjajo v Sloveniji investirati doma in v državah kjer smo strateško prisotni. Vraničarjeva nevizionarska drža pa sili naše institucije in podjetja da denar pošiljajo v TARGET 2 sistem iz katerega ga tako ali tako verjetno ne bodo nikoli dobila nazaj. TARGET 2 = Jugoslovanska Centralna Banka pred kolapsom, denarja ki smo ga poslali v Beograd nismo nikoli dobili nazaj, in obstaja velika verjetnost da bo z TARGET 2 investicijami enako.
ni maitre
# 22.08.2018 ob 19:27
Trijo adijo in tretjerazredni komik.

No ja, tretjerazredni komik bo vseeno sestavil vlado, tretjerazredni politik opozicijske stranke z dolgo kilometrino, pa pač ne!
ni maitre
# 22.08.2018 ob 19:12
Janček
Bistveno manj kot je stalo davkoplačevalce kolobarjenje ostalih strank in nedomestljivih, ki vedrijo v parlamentu že desetletja.
Kazalo