Slovenija

Poudarki

  • SMC želi tudi finančno ovrednotenje, zapisanega v partnerskem sporazumu.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je opoldne 8. avgusta 2018 sprejel na pogovor Marjana Šarca, predsednika LMŠ-ja, ki je postal kandidat za predsednika vlade. Foto: STA/Daniel Novakovič
Marjan Šarec
Pod kandidaturo Marjana Šarca je zbranih 43 podpisov. Foto: BoBo
Golubovič
Šarec je tudi uradno postal kandidat za predsednika vlade Foto: BoBo
VIDEO
Šarec vložil kandidaturo...

Dodaj v

Marjan Šarec tudi uradno kandidat za predsednika vlade

Podpora Levice ostaja negotova
8. avgust 2018 ob 07:51,
zadnji poseg: 8. avgust 2018 ob 15:44
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

Poslanci LMŠ-ja, SD-ja, SMC-ja, SAB-a in DeSUS-a so v DZ vložili kandidaturo Marjana Šarca za predsednika vlade, ob tem pa si želijo tudi podporo Levice, s katero bi manjšinska vlada sodelovala. Pod kandidaturo je zbranih 43 podpisov poslancev peterice strank.

Rok za vlaganje mandatarskih kandidatur v drugem krogu po junijskih volitvah se bo iztekel v petek, a ni pričakovati, da bi do takrat kandidaturo vložil še kdo. Glasovanje o kandidatu za predsednika vlade je v DZ-ju predvideno prihodnji teden v petek. Za izvolitev kandidat potrebuje absolutno večino, torej 46 glasov.

Šarca je na pogovoru sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, kjer ga je Šarec seznanil z vložitvijo kandidature, pogovarjala pa sta se tudi o nadaljnih postopkih oblikovanja nove vlade, so sporočili iz urada predsednika republike.

Negotova podpora Levice
Peterica strank se je pogajala za sodelovanje tudi z Levico, a protokol za sodelovanje s to stranko še ni usklajen. V Levici so ob tem poudarili, da želijo trdna zagotovila, da peterica po morebitni podpori Levice Marjanu Šarcu ne bo spreminjala vsebine partnerskega sporazuma in protokola o sodelovanju. O Šarčevi mandatarski kandidaturi bo DZ predvidoma odločal prihodnji teden v petek.

Če bo Šarec prihodnji teden v DZ-ju dobil potrebno podporo, bo 40-letni novinec v državni politiki postal najmlajši slovenski predsednik vlade. Politične izkušnje si je do junija, ko je bil prvič izvoljen za poslanca v DZ-ju, nabiral na lokalni ravni kot župan občine Kamnik.

V LMŠ-ju so po torkovih usklajevanjih sicer presodili, da je bil narejen velik korak, medtem pa so v Levici bolj zadržani. Skrbi jih namreč, da bi po njihovi morebitni podpori Šarcu na glasovanju o mandatarju iz koalicijske pogodbe izločili pozitivne socialno usmerjene ukrepe, ki jih je Levici uspelo vnesti na pogajanjih s peterico strank. Medtem pa iz nekaterih strank peterice opozarjajo, da so se o vsebini z Levico uskladili pod predpostavko, da bo tudi ta stranka del vlade.

Svet Levice je prejšnji teden zavrnil vstop v Šarčevo vladno koalicijo, menijo pa, da je osnutek koalicijske pogodbe, o kateri so se pogajali, dobra osnova za to, da Levica Šarčevo manjšinsko vlado podpre in z njo sklene sporazum o projektnem sodelovanju. Če bo dogovor med strankami dosežen, bo ta stopil v veljavo ob pozitivni odločitvi članstva Levice na strankarskem referendumu. Enotedensko glasovanje se bo končalo danes opolnoči, rezultati pa bodo po napovedih iz stranke na voljo najpozneje v petek.

SMC si želi finančnega ovrednotenja
Tudi v SMC-ju so enotni glede podpore Šarčevemu mandatarstvu, glede manjšinske vlade s podporo Levice Miro Cerar dodaja, da bo treba sodelovanje doreči na način, ki bo zagotavljal konstruktivnost. "Tisti, ki se je umaknil iz vlade oziroma ne želi biti del vlade, mora privoliti v korektno sodelovanje, takšno, ki bo pomagalo delu vlade. SMC želi tudi finančno ovrednotenje, zapisano v partnerskem sporazumu, saj bodo lahko le tako videli, za koliko načrti presegajo fiskalni okvir, in na podlagi tega določiti prioritete.

Šarec brez podpore SNS-a, v NSi-ju še brez odločitve
Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec na tajnem glasovanju za mandatarja, ki bo v državnem zboru najverjetneje prihodnji petek, ne more računati na podporo poslancev SNS-a, v NSi-ju pa odločitve o podpori Šarcu "še niso pretresli". V SDS-u, ki je relativna zmagovalka parlamentarnih volitev, se na vložitev Šarčeve kandidature še niso odzvali.

Diplomirani igralec in župan
Kandidat za sestavo 13. slovenske vlade je po izobrazbi univerzitetni diplomirani igralec, javnost si ga je najbolj zapomnila po imitacijah mnogih znanih osebnosti, tudi najvidnejših slovenskih politikov. Igralsko kariero pa je leta 2010 nepričakovano zamenjal za politično in bil izvoljen za župana Kamnika, funkcijo je opravljal do letošnje izvolitve v DZ.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Homer.
# 08.08.2018 ob 07:59
V čem se ta prispevek razlikuje od prejšnjega?
Se je ponoči zgodilo kaj usodnega?
Binder Dandet
# 08.08.2018 ob 08:04
Nimajo večinske vlade. Niti podpore za manjšinsko vlado. Tole glasovanje bo zanimivo, ker res ne vem, kaj pričakovati. Bodo poslanci podprli manjšinsko vlado, da obdržijo mandate? Ker tako zaenkrat tole deluje. Očitno pri sedanji volilni aritmetiki levosredinske opcije ne morejo brez Janše in obratno. kaj ko bi začeli sodelovat? Samo ideja. Ampak dokler se podporniki enih in drugih tu gor že kot 2 meseca z več 100 komentarji na dan hebejo v glavo, ni pričakovati razsodnosti na višjem nivoju.
gre888
# 08.08.2018 ob 08:12
Kaj takega pa tudi v Sloveniji še nismo imeli. Po mandat brez zagotovljene podpore. Tole bi bila odlična predstava na kakšnem odru, tako pa prava žalost za ljudi. Jaz mislim, da bomo vseeno imeli nove volitve. Zna pa tale manever, če do volitev pride, nekatere stranke drago stati. Pa ne da bodo šli levi volivci na desno ampak, se zna v novih soočenjih tole zelo spretno uporabiti v medsebojnem pljuvanju in iz bratskega petorčka, ostati v parlamentu samo še trojček ali pa dvojec.
Dare45
# 08.08.2018 ob 08:25
Kdor goji upanje v uspeh bodoce vlade po formuli 5+1 z avtokratskim Serpentinskom na celu, ima IQ na ravni telesne temperature.
MZ
# 08.08.2018 ob 08:11
kakorkoli že bo, se politika ne more znebiti dejstva, da je vse skupaj zgolj na nivoju nekih gostilniških debat in vaške veselice; ključne zadeve pa se itak odvijajo izven države. Kdor bo znal realizirati cilj, da bomo zopet samostojni in imeli več suverenosti tudi pri kjlučnih potezah za Slovenijo, bo pravi zmagovalec...ampak tega žal ni na vidiku.
sharkyslo
# 08.08.2018 ob 08:26
Nove volitve. Tile levi nesposobneži so strup za našo lepo deželo. Tega ne potrebujemo!
levak
# 08.08.2018 ob 08:29
Tri stranke so težko sodelovale in sedaj naj bi jih šest. Nisem optimističen v pričakovanju te "mineštre".
Poiuz
# 08.08.2018 ob 08:28
@nonparel
Normalno in prav bi bilo, da bi iz svojih namer v bodoči vladi umaknili za večino prebivalcev Slovenije škodljive neoliberalne zamisli, ki jih je v pogajanjih izsilil Janšev potrčko Tonin.
Če NSi ne bo v tej vladi, tudi njihovih neoidej ne potrebujemo.


glej ga zlomka, ko bo tvoja levica šarcu vseeno dala glasove kljub tem "neoliberalnim idejam" v vladnem programu. Mar ni to čudno, tudi vam ?
Kolupaila
# 08.08.2018 ob 14:15
Šarec je večkrat javno povedal, da bo vložil kandidaturo za mandatarja samo v primeru, če bo imel predhodno zagotovljenih vsaj 46 poslanskih podpisov. Zdaj, ko so uradno vložili kandidaturo, o 46 podpisih poslancev ne duha in ne sluha.
Še en politik tipa "ima se, može se", ki zlahka požre svojo besedo.
Poiuz
# 08.08.2018 ob 08:27
z glavo skozi zid - ali pa levica le dela šov za svoje ovčke, na koncu bodo pa tudi oni "ne glede na v se" dali glasove šarcu ?
Bivši uporabnik
# 08.08.2018 ob 15:50
Negativna selekcija v Sloveniji deluje s polno paro.

Sodeč po trendu, še nekaj volitev in novi premier Slovenije bo:
snifi
# 08.08.2018 ob 08:41
Kaj niso vsi stalno so trobili da SDS želi oblast za vsako ceno. Kaj pa je zdaj to? Za vsako ceno, brez računa in brez razuma.
pobic_17
# 08.08.2018 ob 15:09
Slovenci nismo popolni, ampak kombinacije Šarec - Židan, si pa tudi ne zaslužimo. "Bog" nam pomagaj.
TineB
# 08.08.2018 ob 12:53
In tole z Levico je diletantsko.

Ko so se pogajali z NSi, je Šarec povprašal finančno ministrstvo, koliko bi vse to dogovorjeno stalo državo.

Sporazuma z Levico ni dal finančno preverit, čeprav je v njem trošenja mnogo več predvidenega kot pa v koal.pogodbi z NSi.

Kaj skrivajo? Predvidene nove stroške 3milijarde letno? Od kod jih bomo pa vzeli???

Zato je prav, da SMC zahteva, da se dogovorjeno prej preveri, če je sploh finančno izvedljivo. Naštevati v sporazumu neke želje, ki so finančno neizvedljive, je jalovo! Tak sporazume je potem brezpredmeten!
sv
# 08.08.2018 ob 15:00
Nekaj gnilega je v deželi...
BlackCatXing
# 08.08.2018 ob 09:09
Vsako prosto delovno mesto, ki se oglašuje ima 3 točke in vsaka ima svoje alineje
1. Opis delovnega mesta in glavne naloge
2. Zahtevana znanja
-zahtevana izobrazba (I. - VII/2)
- zahtevane delovne izkušnje (brez, 2 leti, 5 let, 10 let)
- zahtevana znanja (jezik, tehničo znanja, poznavanje zakonodaje s področja XY,...)
- zahtevana specifična znanja za točno določeno mesto (izpit za viličarja, poznavanje programa XY, poznavanje programskega jezika XY, ...)
- izkušnje z delom na projektih
- komunikativnost, samoiniciativnost, sposobnost dela pod pritiskom in kratkimi roki
3. Dodatna / Željena znanja
- dodatno znanje tujega jezika je prednost
- poznavanje računalniškega prigrama XY je prednost
- ...

Spodaj pa po večini piše:"Upoštevali bomo samo prijave, ki izpolnjujejo vse zahtevane pogoje iz razpisa. Z izbranim kandidatom bomo sklenili delovno razmerje, po opravljeni poskusni dobi 6 mesecev."

Poslanec, predsednik DZ, predsednik Vlade, Minister je lahko VSAK, ki ima dovolj poguma, da se včlani v stranko ali pa ustanovi svojo. Nobenih zahtev, nobenih znanj, nobenih kompetenc, nobenih referenc, nobenih izkušenj, nič ni potrebno, nič ni zahtevano. In potem se čudite, prepirate in prerekate, zgražate in držite za glavo in stokate kdo so ti naši izbranci ljudstva, ki ne da samo krmarijo državni volan, ampak naj pripravljajo zakone, odločajo o državnih financah, davčni politiki, delovni in socialni politiki, delajo načrte razvoja za 10, 20 letna obdobja in nas predstavljajo v svetu!

Vsak človek, ki želi ali pa mora delati zato da lahko preživi ali pa živi, mora za točno določeno delovno mesto, bodisi v javnem ali zasebnem sektorju zadostiti mnogim kriterijem. Le eliti v parlament je prizanešeno.

Vsak pri sebi naj se zamisli, če bi bila ta država njegovo lastno podjetje, ki ga je ustvaril z lastnim kapitalom in s svojim trdim delom, koga od teh izvoljenih 90 predstavnikov ljudstva bi zaposlil in na katero delovno mesto, zato da bo podjetje še naprej dobro poslovalo. Cilj pa ni da dobro posluje, ampak da raste in je vsako leto bolj uspešno.
Jaz zase vem. Pa vi?
snifi
# 08.08.2018 ob 13:54
MMC "Če bo Šarec prihodnji teden v DZ-ju dobil potrebno podporo, bo 40-letni novinec v državni politiki postal najmlajši slovenski predsednik vlade:"

Prav žalostno če je to edino s čemer se bo proslavi.
ggalini
# 08.08.2018 ob 10:14
Ko so se pogajali z NSI so se dogovorili za znižanje DDV-ja
Zdaj se pogajajo z Levico, ki zahteva zvišanje DDV-ja.
Saj je vseeno, DDV gor ali dol, samo, da smo na oblasti ... . Gospodarstvo je pa nekaj postranskega ... .
mangrooooo
# 08.08.2018 ob 14:10
Marjan Šarec tudi uradno kandidat za predsednika vlade

Ha, ha, ha,......Marjan Šarac..????...ha, ha, ha....

Kam je padla ta Slovenija, da celo bivsi vaski burkez in radijski komedijant, kandidira za precednika vlade? Ta drzava je res komedijantska.
OMNIC
# 08.08.2018 ob 08:26
Deželan, to ni v redu računica, ker poleg 42 glasov si prištel še 1 (Ljudmilo?) ter 2 manjšinca, ki sta od vseh najmanj predvidljiva. Kdo pravi, da bi podpirala vladne poteze?
Skippy
# 08.08.2018 ob 21:23
Vi pa vaše levo in desno. A ne razumete, da naša država nujno rabi reforme? Da jih rabi zdaj? Kako naj 6 strank sprejme reforme, če se ne moreš uskladiti niti pri najbolj elementarnih zadevah?

Eni bodo zagovarjali višjo starost, drugi višje prispevke, tretji druge davke. Ne moreš tu najti sredine.
pohorjezeleno
# 08.08.2018 ob 13:57
Šarec se mi zdi fejst pubec, edini problem je, da je preveč naiven in uboga strica Kučana. Jaz sem ga mislil volit, dokler nisem zvedel, da je Milan hodil k njemu v Kamnik, podpbno kot pred leti Zokiju.
BAČO
# 08.08.2018 ob 13:45
Mandatar bo postala oseba katera ni mogla dokončati srednje lesarske šole. To, da nima nobenih političnih izkušenj tako in tako niti ni tako pomembno. V naši državi je klientelizam,nepotizem ipd celo neka stalnica.Poglejte samo gospodarskega ministra, ki glej ga zlomka za glavnega v turistični zvezi Slovenije izvoli kar svojega prijatelja in soseda.Sam izbere svoje kabinet "dobesebno preko veze" pa se nobenemu nič ne zgodi.
Orionstar
# 08.08.2018 ob 11:57
Je pa smesno , da desnica se zdaj ne loci Šarca od Serpentinska ;)
:-))) Res je smešno, ker sta oba komedijanta!
ajvard1
# 08.08.2018 ob 09:18
Če bo že vladala ta 5+1 ekipa, naj dajo vsaj Cerarja za mandatarja.ker to s Šarcem res presega mejo dobrega okusa.
Bivši uporabnik
# 08.08.2018 ob 15:36
NAPREDUJEMO, z vsakimi volitvami smo bliže dolini Šentflorjanski. Od dr. ekonomije, predsednika predsedstva SFRJ do diplomanta AGRFT, tretjerazrednega komika in župana mesteca pod Alpami. Le kaj gre lahko narobe?
Blumi
# 08.08.2018 ob 14:45
Ojej, žalostno kam smo prišli
pišta05
# 08.08.2018 ob 13:56
TineB
# 08.08.2018 ob 13:49
Bomba iz SAB (poroča SiOL):
"V SAB se zelo aktivno pogovarjamo o tem, da ne damo ministrov v vlado Marjana Šarca," je danes dejal Jernej Pavlič, generalni sekretar stranke SAB, ki kljub temu podpira kandidaturo predsednika stranke LMŠ Marjana Šarca za mandatarja."


Bumerang hahaha, prav oni so očitali Levici, češ da stisnejo rep med noge in ne prevzemajo odgovornosti... to bo še zanimivo, gremo spet volit ;) ?
TineB
# 08.08.2018 ob 12:46
@firbec

US je soglasno, tudi z glasovi levih sodnic, odločilo, da je bila sodba proti Janši nezakonita in neustavna. Torej je bil neupravičeno zaprt, za kar državo zdaj tudi toži.

In če smo pravna država, odločitve najvišjih sodišč držijo in se jih spoštuje.

Janša v Evropi med kolegi v EPP velja za mučenika in žrtev leve zarote.

Kaj pa.o Janši osebno mislim, sem pa že 100x povedal, ne bom še 1x, kwr to ni tema tu. O Šarcu je tema, ne o Janši. Z Janšo ste vi prav obseeni, še sanjate ga verjetno vsako drugo noč.
rumalina
# 08.08.2018 ob 11:49
SD, gonilna sila kriminala na državni ravni, glavna pri vseh največjih oškodovanjih od TEŠ6, pranja iranskega denarja, bančne luknje (njihov kandidat osebno odgovoren za 100 milijonsko oškodovanje NLB), kraj v zdravstvu, kdo razen tistih, ki imajo od kriminalcev koristi in si ne želijo nikakršnih sprememb, si lahko še želi takih v vladi?
slovenc1
# 09.08.2018 ob 00:00
No Levica,ali že preštevate?
gabi.blatnik
# 08.08.2018 ob 23:56
Če hočemo dobiti stabilno vlado, je edina opcija NOVE VOLITVE.
To, kar se dogaja sedaj, je samo grebenje za sebe - za osebne interese in ne za SLOVENIJO.
Poslanske plače so jim preveč zlezle pod kožo in jih ne bi hoteli zgubiti za nobeno ceno.
ŽALOSTNO do SKRAJNOSTI.
robnin9
# 08.08.2018 ob 17:22
Ni čudno, da se resno pogovarjajo v SAB o neudeležbi v vladi.
Kdor bo na tem vozu bo pogorel na celi črti na naslednjih volitvah. To v NSi, Levici in očitno tudi v SAB vedo. Erjavec itak nima druge izbire, Židan pa ima ukaz od zadaj od politkomisarja. Pričakujem pa še BOMBO od Cerarja (SMC).
TineB
# 08.08.2018 ob 13:50
Na koncu bo res imel Šarec koalicijo 1+5 in ne 5+1 lol
TineB
# 08.08.2018 ob 13:49
Bomba iz SAB (poroča SiOL):

"V SAB se zelo aktivno pogovarjamo o tem, da ne damo ministrov v vlado Marjana Šarca," je danes dejal Jernej Pavlič, generalni sekretar stranke SAB, ki kljub temu podpira kandidaturo predsednika stranke LMŠ Marjana Šarca za mandatarja."
slovenc1
# 08.08.2018 ob 12:09
No evo,Trček je na fb zapisal,da vlade kjer bo minister Počivalšek(in ta je kandidat) nebo podprl.
abcabc
# 08.08.2018 ob 08:36
To je izigravanje volje volivcev. Sicer so še preizkusi v parlamentu, ampak, da so državo prepustili volji Levice, je sramota. Sicer pa bodo vladali strici iz ozadja, vlado pa storpedirali interesi tajkunov. Izbris podrejenih obveznic še ni pozabljen, Janković pa tudi rabi denar.
Bivši uporabnik
# 08.08.2018 ob 21:55
@veza

Ja, če dvignemo prehransko samooskrbo na 100 %. Danes je na tretjini, med najnižjimi v EU. Še leta 93 smo bili 73 % prehransko samozadostni. Švabi in Kitajci preventivno kupujejo ogromne obdelovalne površine v Afriki, nam pa samooskrba pada. Go figure.
Bivši uporabnik
# 08.08.2018 ob 17:46
Bomo videli ali se bo tudi Mirko pokesal zadnji trenutek. Po pismih članstvu sodeč, mu vkrcanje na ladjo norcev ne sede preveč. Je pa vprašanje, kakšna bo komanda z ozadja.
Bivši uporabnik
# 08.08.2018 ob 17:09
@Bolek

Jokala bo raja. Za prisklednike se vedno najdejo polna korita, tudi ko ljudstvo je pomije.
marcelinho90
# 08.08.2018 ob 13:46
Saj se boste še pobili za moje nasledstvo (J. Drnovšek).
TineB
# 08.08.2018 ob 13:40
@slovan

Definiraj nam neoliberalizem. Pa ne tako kot teta Violeta: ko je zanjo neoliberalizem vse, kar je ni v skladu z ekonomskimi idejami Levice. Tako kot je zanjo vse fašizem, kar ni skladno s stališči Levice na družbenem področju.

Aja , neoliberalizem po Levici: "Kapital pred človekom." Mhm.
TineB
# 08.08.2018 ob 13:36
@firbec

Raje spusti v javnost rezultate referenduma Levice glede sodelovanja s Peterčkom. Bos tako koncno vsaj kako koristno informacijo nam podal. :)
Blue-Star
# 08.08.2018 ob 09:56
Tudi če bo manjšinska vlada potrjena. In kaj potem? bo za vsak zakon šarec tekal enkat do levice drugič do SDS in iskal podporo? A veste kakšen zastoj v razvoju bo to povzročilo? Ah, kaj nas briga, važno da ni tistega ki so mu volivci dali mandat za sestavo vlade.
cat in a sack
# 08.08.2018 ob 09:30
1. pet peresna deteljica se še med sabo ne razume, šarec s svojimi komičnimi vložki igra mediatorja med strankami, katerih predsedniki skupaj ne morejo niti na kavo
2. vseeno bodo predlagali njega, čeprav podpora levice še ni gotova (ali pa morda je ? - pa levica kuje ustrezno opravičilo svojim volilcem)
3. stranka LMŠ je z Golubovićem in Šarcem pravzaprav krilo Jankovićeve PS
4. državljanom obljubljajo stabilno razvojno vlado ? (žal v manjšini ?)

adijo pamet.....
ST11
# 08.08.2018 ob 08:32
Na oblast, pa ce je to v prid Slovenije in njenih drzavljanov ali ne, samo da se dokopljejo korita.
bruhnmici
# 09.08.2018 ob 06:57
Se spomnite Grosa, ki je v parlamentu delil banane? Bil je vizionar.
VICTORIA99
# 09.08.2018 ob 02:34
Upam, da gremo kmalu na nove volitve.
semaino
# 08.08.2018 ob 22:41
Pred volitvami: Ne bom kandidiral, ce ne bomo imeli 46 podpisov.

Po volitvah: Gre na kandidaturo brez podpisov.
Bivši uporabnik
# 08.08.2018 ob 18:46
@lostinslovemia

"Lahko bedak soli pamet pametnejšemu od sebe samo zato, ker ga podpira večje število bedakov?"

To je bistvo demokracije. Vladavina večine. Če je večina usekana, obstaja velika verjetnost, da so usekani tudi izvoljenci ljudstva.
Kazalo