Minimalna plača je še vedno kamen spotike med obema stranema. Foto: BoBo
Minimalna plača je še vedno kamen spotike med obema stranema. Foto: BoBo

Sindikati so kljub petkovemu dogovoru, da definicija minimalne plače ne bo del socialnega sporazuma, zahtevali postopen izvzem dodatkov iz te plače. Delodajalci pa v to tokrat niso želeli privoliti, a so predlagali, da se v dokument zapiše zaveza o preučitvi definicije minimalne plače.

Za predstavnike delojemalcev to ni bilo dovolj. Če zaveze o izvzemu dodatkov ne bo v sporazumu, želijo, da se iz njega izločijo vsa vprašanja, povezana z minimalno plačo. S tem naj bi se jim omogočil boj za svoje cilje zunaj vsebin socialnega sporazuma. Temu pa delodajalci niso naklonjeni, saj bi lahko omogočilo poseg, ki ne bi bil dogovorjen.

Kot težavne so se izkazale tudi na predlog sindikatov predvidene spremembe insolvenčne zakonodaje, skladno s katerimi bi imelo poplačilo terjatev delavcev absolutno prednost pred ostalimi terjatvami.

Delodajalci, predvsem predstavniki obrtnikov, tudi temu ostro nasprotujejo, češ da mali upniki ne smejo biti izvzeti iz poplačila, ker bi bili v tem primeru primorani zapreti svoja podjetja. Tretji poskus konca pogajanj in parafiranja dokumenta bo v torek. To je tudi rok za uskladitev.