Sindikati se morajo zavedati, da so njihove pravice omejene, je poudaril Andrej Umek, ki je bil dvakrat minister v preteklih vladah. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati se morajo zavedati, da so njihove pravice omejene, je poudaril Andrej Umek, ki je bil dvakrat minister v preteklih vladah. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Umek
Vsak socialni sporazum bi se moral gibati v okviru realnih zmožnosti družbe, je prepričan Andrej Umek, minister dveh nekdanjih vlad. Foto: BoBo

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je zatrdil, da je socialni dialog visoko na prioritetni lestvici vlade, tako rebalans proračuna kot zakon za uravnoteženje javnih financ pa sta velika preizkušnja, ki je uspela tudi zato, ker je vladi uspelo vzbuditi zavedanje o dejanskem položaju Slovenije.

Vlado skrbi za zakon o javnih financah
Vizjak se ni mogel izogniti referendumski pobudi obeh sindikatov policistov. Dejal je, da še vedno upa v dogovor, saj se vlada boji zamika pri uveljavitvi zakona. Če bi začel veljati po 1. juliju, bi določene določbe potekle in nastali bi "stomilijonski stroški".

Zorko: Poslušati in razumeti argumente
Socialni dialog je kakovosten le, ko se partnerji poslušajo, pa je izpostavil izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko in dodal, da je samo poslušanje premalo, ampak je "treba tudi razumeti argumente tistega, ki sodeluje na drugi strani dialoga". Po Zorkovem mnenju je kakovost dialoga zagotovilo za kompromis, ki je tisti, ki državi zagotavlja socialni mir, ki je eden izmed temeljev razvoja družbe. Politična in socialna stabilnost sta tako jamstvo, da se bo država tudi gospodarsko razvijala, je dejal Zorko.

Razprava zaželena ob zavedanju omejitev
Andrej Umek
, dvakratni nekdanji minister, pa je poudaril, da bi se moral vsak socialni sporazum gibati v okviru realnih zmožnosti družbe. Razprava med partnerji je zaželena, a se morajo sindikati zavedati omejitev, ki jih tudi zanje postavlja demokratična ureditev. Opozoril jih je na odgovornost, da sprevidijo, da se je država v preteklosti zadolževala prek dopustnih meja.

Vizjak: Pokopano fiskalno pravilo
Sodelujoči so govorili tudi o fiskalnem pravilu, pri čemer je Vizjak dejal, da se boji, da je njegov zapis v ustavo "pokopan". Dodal pa je, da je ratifikacija v DZ-ju dovolj močno "sidro" tudi za ustavno sodišče, in izrazil upanje, da z uveljavitvijo omejitve razpisov referenduma teh na področju zakonov o javnih financah ne bo več.

Zorko je poudaril, da sindikati v preteklosti niso predlagali veliko referendumov, in dejal, da je referendum pogosto tudi posledica neuspešnosti socialnega dialoga.

Andrej Umek je omenil tudi evro in dejal, da je država z njim veliko pridobila in da brez gospodarske integracije v Evropi samostojno ne more obstati. Poudaril je, da je treba ob morebitnem nasprotovanju uravnoteženosti proračuna prevzeti odgovornost za posledice, ki jih prinaša neuravnoteženost, pri čemer je omenil izstop iz evroobmočja.

Po mnenju ministra Vizjaka stabilizacija financ, ki je sicer nujna, ne bo dovolj za spopad s krizo, ampak je treba začeti spodbujati gospodarstvo, pri čemer je Zorko izrazil upanje, da bodo v razpravo o ukrepih za oživitev gospodarstva čim prej vključeni tudi socialni partnerji.