Pogajanja so bila zamrznjena pred letom in pol, zdaj pa se vračajo na mizo socialnih partnerjev. Foto: BoBo
Pogajanja so bila zamrznjena pred letom in pol, zdaj pa se vračajo na mizo socialnih partnerjev. Foto: BoBo

Podlaga bodo izhodišča, podpisana aprila lani. Socialni partnerji imajo zdaj 14 dni časa, da pripravijo pripombe, ki jih bo nato preučila posebna delovna skupina - ta bo določila tudi potek dela v prihodnje.

Danes pa so opravili splošno razpravo o oblikovanju izhodišč za izhod iz krize oz. socialni sporazum, je pojasnila predsedujoča ESS-ju, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Najprej morajo najti skupna izhodišča
Večina socialnih partnerjev se je strinjala, da lahko osnovo predstavljajo izhodišča za socialni sporazum 2012-2016, podpisana aprila lani, saj je bilo vloženega veliko dela, je povzela ministrica. "To pa seveda ne prejudicira, kaj bo nato v socialnem sporazumu," je poudarila.

Pri oblikovanju izhodišč bodo namreč obravnavani tudi novejši predlogi delodajalcev in sindikatov - delodajalci so namreč poleti pripravili nabor predlogov in jih pojasnili v dokumentu Kisik za gospodarstvo, sindikati pa so svoje predloge združili v dokumentu Nova pogodba med delom in kapitalom. Med dokumentoma so sicer precejšnje razlike.

"Napor socialnih partnerjev bo šel v smeri, da določimo minimalna skupna izhodišča. Verjamemo, da nekatera lahko skupaj premaknemo in naredimo skupni korak iz te krize," je še dejala Kopač Mrakova.

Sindikati bolj, delodajalci manj zadovoljni
Sindikalna stran je zadovoljna, da se bodo nadaljevala pogajanja o sklenitvi socialnega sporazuma, je dejala izvršna sekretarka pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lučka Böhm, ki pravi, da so sindikati pripravljeni prevzeti svoj del odgovornosti za iskanje poti iz gospodarske krize in za nov zagon gospodarstva.

Manj optimizma pa je bilo zaznati med predstavniki delodajalcev. Izhodišča za socialni sporazum 2012-2016 so zastavljena preširoko, je bila kritična izvršna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za socialni dialog Tatjana Čerin, ki meni, da "za ta trenutek niso primerna, ne glede na to, da so bila dogovorjena v času krize".

V GZS-ju se bolj zavzemajo za opredelitev desetih ključnih projektov, dosego soglasja o njih in njihovo operativno konkretizacijo. Vsi projekti bi morali biti izvedeni prihodnje leto ali najpozneje leta 2015.

"Želja je, da z nekim paktom, načrtom operativno hitro posežemo v dogajanje na slovenskem ekonomskem in socialnem področju," je izpostavila Čerinova. Kot ključne teme za delodajalce je naštela nova delovna mesta, vlaganja, strukturne reforme in javno naročanje.