Sodniki bodo za en mesec odložili svoja kladiva. Foto: Pixabay
Sodniki bodo za en mesec odložili svoja kladiva. Foto: Pixabay
Državni zbor
Državnozborske klopi bodo prazne do 1. septembra. Foto: BoBo

V času enomesečnih sodnih počitnic (te bodo trajale do 15. avgusta) se ne bodo vročala sodna pisanja, procesni roki ne bodo tekli, bodo pa sodišča obravnavala nujne primere. Med te spadajo preiskave in sojenja v kazenskih zadevah, ko so obdolženci priprti, in v kazenskih zadevah zoper tujce, ki ne prebivajo v Sloveniji. K nujnim zadevam se prištevajo tudi nepravdne in izvršilne zadeve v zvezi z vzgojo in varstvom otrok ter preživninskimi obveznostmi in nepravdne zadeve glede pridržanja oseb v psihiatričnih ustanovah.

Med počitnicami bo poleg tega nemoteno potekalo tudi vlaganje zemljiškoknjižnih predlogov in vlaganje predlogov za izvršbo na podlagi verodostojne listine, vendar se sklepov strankam ne bo vročalo.

DZ bo zaprt do 1. septembra
Kot omenjeno, so do 1. septembra na dopustu tudi poslanci in zaposleni v državnem zboru. V tem času tako ne bo ne sej parlamenta ne zasedanj odborov ali komisij. Iz službe DZ-ja za odnose z javnostmi so sporočili, da bosta v času parlamentarnih počitnic novinarska in radijska soba zaprti od vključno ponedeljka, 17. julija, do petka, 1. septembra. V primeru dogodkov v parlamentu, morebitne izredne seje DZ-ja, nujne seje delovnega telesa, protokolarnega sprejema ali novinarske konference, bodo javnost pravočasno obvestili, so še sporočili v službi za odnose z javnostmi.